Těhotenství týden po týdnu: 18. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
18. kvě'20

Vítejte v osmnáctém týdnu těhotenství! Před vámi je opět další týden mnoha změn. Miminko v tomto stádiu těhotenství nezahálí, rychle roste, vyvíjí se a všechny tyto změny ve svém těle pocítíte i vy. Jak tedy vypadá 18. týden těhotenství?

Měří téměř 15 cm a váží cca 190 gramů! Vaše cibulka (tak velké je totiž děťátko v tomto týdnu) roste velmi rychle, což může být příčinou neutuchajícího vlčího hladu, který mnohé maminky v tomto stádiu těhotenství pociťují. Miminko vás může pomalu začít obírat o spánek, a to zejména v případě, že vaše oblíbená poloha je na zádech.

Miminko (a tedy i děloha) jsou totiž dostatečně velké na to, aby tlačily na větší žíly umístěné na vašich zádech, čímž snižují průtok krve do vašeho srdce. Důsledkem může být bolest hlavy či nízký tlak, ale i malátnost. Řešením je v tomto případě spánek na boku ve společnosti polštáře na kojení.

Příznaky osmnáctého týdne

Ranní (i celodenní) nevolnosti jsou již sice minulostí, ale s přibývající váhou vašeho těla přibývají další, nové příznaky. Kromě problémů se spánkem se v osmnáctém týdnu připravte na toto:

  • Oteklé ruce a nohy. Oteklé končetiny mohou být v těhotenství opravdu nepříjemným příznakem, ale pokud není otok náhlý nebo nesnesitelný, nemáte se čeho obávat.
  • Bolest zad. Opět příznak, kterého se není třeba zleknout. Miminko jednoduše tlačí na vnitřní orgány a již zmíněné zádové žíly, což způsobuje menší či větší bolest páteře.
  • Křeče v nohách. Trápí vás křeče v nohách? Zkuste vypít sklenici vody, chvíli počkejte a uvidíte, jak vaše tělo zareaguje. Křeče v nohou mohou být totiž v této fázi těhotenství znakem dehydratace.
  • Křečové žíly. Neestetické křečové žilky jsou rovněž důsledkem zátěže na tělo a někdy mohou dokonce bolet. Pokuste se co nejvíce měnit polohy, podpírejte si nohy a těsné oblečení dejte na nějaký čas stranou.
  • Krvácení z nosu. Podobně jako zádové žíly, i na ty v nose je vyvíjen tlak, což způsobuje krvácení, zvláště pokud máte tenké žilky. Pokud krvácení trvá krátce a není obzvláště silné, nepanikařte. Lékaře vyhledejte až v případě, že se krvácení nedá zastavit nebo se opakuje příliš často.
  • Kopání miminka. Moment, na který jste čekala zřejmě od začátku těhotenství, je konečně tady. Miminko se v bříšku pořádně roztahuje a občas vám uštědří několik kopanců. Na tento nezvyklý pohyb si zvykněte, protože od nynějška budou pohyby miminka ještě výraznější a častější.

Tehotenstvo osemnasty tyzden blog

zdroj foto: freepik

Těhotenské bříško během osmnáctého týdne

Pohyby miminka v bříšku se nedějí jen tak pro nic za nic. Vašemu malému pokladu totiž roste svalstvo, což má na svědomí procvičování všelijakých pohybů – mrňous se otáčí, kope a „boxuje“. Miminko může v tomto čase trápit i škytavka, ale kromě toho vydatně zívá, polyká a cucá.

Děťátku se vyvíjejí ouška, díky čemuž dobře slyší všechno, co se děje ve vašem těle a zároveň začíná cítit, jak voní jeho dočasný příbytek. Vyvíjejí se i plíce a genitálie a zdokonaluje se nervový systém, který může mít až 14 miliard zakončení.

Co vás v 18. týdnu čeká?

Osmnáctý týden s sebou sice přináší mnohé změny, které podstupuje miminko i vy, ale pravděpodobně vás nečeká žádný velký ultrazvuk ani speciální vyšetření. Ještě vždy však můžete podstoupit odběr plodové vody (amniocentéza), který dokáže odhalit genetické poruchy a chromozomální abnormality.

Na ultrazvuku se v těchto týdnech měří délka a hmotnost plodu a lékař také zjišťuje, zda se orgány miminka vyvíjejí v rámci normy. Pokud chcete vědět pohlaví miminka, možná se ho dozvíte právě teď – pravda, pokud bude mrňous spolupracovat a bude otočený správně.

Blížíte se k polovině těhotenství a bříško vám u pomalu začíná překážet v běžných činnostech. Šetřete se a dávejte na sebe pozor – nezvedejte těžké věci, nedovolte pejskovi, aby do vás narážel, a když vám to práce dovolí, často odpočívejte. Na spaní si kupte kojící polštář a připomínejte partnerovi, aby vás rozmazloval. Oteklé nohy a bolavá záda přece nosí nejen vás, ale i potomka, na kterého se oba těšíte.