7 tvrzení o těhotenství – pravda či mýtus?

  Kategorie: Těhotenství,
6 min.
18. srp'17

Existuje množství mýtů o těhotenství, určení pohlaví miminka či o tom, co všechno těhotenství zapříčiňuje. Určitě jste se s nimi již setkala při dobře míněných radách od příbuzných či na internetových fórech. Podívali jsme se blíže na 7 výroků souvisejících s těhotenstvím. Které z nich jsou pravdivé a na kterých se můžeme společně zasmát?

Každé těhotenství stojí mámu jeden zub

Mýtus

Je pravda, že v těhotenství se zuby mohou více kazit, ale netřeba z toho vinit děťátko v bříšku. Zubní kaz je následkem nedostatečné ústní hygieny. Zuby jsou náchylnější na vznik kazů v čase těhotenských nevolností, když žaludeční kyseliny narušují sklovinu, případně při zvýšené chuti na sladké nebo příliš kyselé potraviny. V případě těhotenské nevolnosti a zvracení si hned vypláchněte ústa čistou vodou, kartáček použijte přibližně po 30 minutách. Sklovině narušené kyselinami by okamžité mytí zubů jen uškodilo.

Rovněž se můžete setkat s mýtem, že vápník ze zubů odchází do mateřského mléka. U třetiny těhotných žen dochází k tzv. těhotenské gingivitidě – zánětu a krvácení dásní. Mohou za ně hormonální změny, nedostatečná hygiena a snížená slinivost. Pokud vám krvácejí dásně, nepolevujte v péči o svůj chrup a raději navštivte svého zubaře. K běžným dvěma prohlídkám v roce má žena během těhotenství nárok na jednu prohlídku u stomatologa navíc.

Těhotenství a vlasy

Vaše vlasy budou během těhotenství silnější

Pravda

Pozitivním přínosem těhotenství jsou hustší, pevnější a rychleji rostoucí vlasy. Stejné změny však čeká i ostatní ochlupení na těle :) Za zlepšenou kvalitu vlasů může hormon estrogen. Jeho zvýšená hladina prodlužuje stádium růstu vlasů a oddaluje jejich vypadávání. Po porodu však o tento benefit těhotenství přijdete, protože hormony se vrátí na normální úroveň a vlasy začnou nadměrně vypadávat. Vypadávání vlasů vrcholí tři až čtyři měsíce po porodu a vlasové folikuly se po čase obnoví samy. Kromě kategorie „šťastných maminek“ jsou tu však i takové, kterým vlasy vypadávají již v těhotenství. Zdravý organismus si s touto situací poradí sám a problém vyřeší nejpozději do roka.

Podle tvaru bříška se dá určit pohlaví dítěte

Mýtus

Kdo v těhotenství neslyšel o tom, že kulaté bříško znamená holčičku a špičaté bříško zase chlapečka, ruku nahoru. Podle pověry kulaté bříško mívají maminky, které čekají holčičky, protože ty jsou posazeny výše. Toto tvrzení však není nijak vědecky potvrzeno. Tvar bříška závisí na poloze plodu a pohlaví miminka ho nijak neovlivňuje. Zapomeňte proto na tvar bříška a při hádání pohlaví se soustřeďte raději na velikost prsů. Ženy, které nosí dívky, mívají zpravidla větší prsa (zvětšení až o 8 cm) ve srovnání s maminkami chlapců (zvětšení o 6,3 cm).

Těhotenství a tvar břicha

V těhotenství se vám zvětší srdce a máte v těle více krve

Pravda

Těhotenství je doprovázeno anatomickými a fyziologickými změnami, které ženě umožňují adaptovat se na rostoucí plod. Jedna z množství změn se týká i krve. Během těhotenství se zvýší objem krve v těle ženy až o 50 % oproti normálnímu stavu, a to kvůli zvýšení objemu krevní plazmy. Zvětšený objem krve umožní tělu tolerovat krevní ztráty při porodu. Po porodu se objem krve zase rapidně sníží a dosáhne normální hodnotu do 8 týdnů. Stejně se v těhotenství zvětšuje samotné srdce, aby zvládlo přečerpat vyšší objem krve. I proto mají těhotné ženy vyšší tepovou frekvenci a tlukot jejich srdce je hlasitější. Srdeční sval může být při porodu zvětšený až o polovinu.

Chlapci budoucím maminkám přidávají na kráse

Mýtus

Jedna z nejčastějších pověr říká, že chlapci těhotným přidávají na kráse, zatímco dívky jim ji berou. Pravdou je, že některé těhotné ženy doslova září a zlepší se jim pleť. Jiné naopak bojují s nadměrně mastnou pletí, suchou či šupinatou pokožkou, vyrážkami, pigmentovými skvrnami či dokonce nadměrným ochlupením. Mohou za to těhotenské hormony, a nikoli pohlaví dítěte. Podle jakého klíče příroda rozdává tyto „vedlejší účinky těhotenství“ nevíme. Víme však, že pokud patříte mezi krásné ženy i před otěhotněním, máte větší šanci, že porodíte holčičku. Alespoň tak to tvrdí psycholog Satoshi Kanazawa, který přišel s tímto kontroverzním tvrzením na základě výzkumu 17 tisíc Britů. Dívky, které byly v dětství hodnoceny jako atraktivní, měly více dcer než synů.

Ultrazvuk v těhotenství

Ultrazvuková vyšetření jsou v těhotenství nebezpečná

Mýtus

Ultrazvuk byl do gynekologické praxe zaveden před přibližně 40 lety a už tehdy se objevily otázky ohledně jeho bezpečnosti a vlivu na vývoj plodu. Ultrazvuk sice dokáže poškodit živé buňky, ale ne v dávkách, které jsou běžné při gynekologickém vyšetření. Ty jsou sto- až tisícinásobně nižší než dávky nebezpečného ultrazvukového záření.

Při ultrazvukovém vyšetření se aplikuje princip ALARA (As Low As Reasonable Achievable), tedy doba vyšetřování by neměla být delší a intenzita ultrazvuku vyšší, než je nezbytné pro získání požadované informace. To však závisí i na zkušenosti a dovedností vyšetřujícího lékaře. Ultrazvukové vyšetření podstupují častěji například ženy po potratech. Každý ultrazvuk v těhotenství má své důvody (zjišťování uložení plodu, jeho velikosti, typu placenty, množství plodové vody...). Pokud máte na začátku těhotenství bolesti, krvácíte nebo jste v minulosti potratila, první vyšetření ultrazvukem vás čeká mezi 6. a 10. týdnem těhotenství.

Těhotenství a stres

Stres v těhotenství negativně ovlivní miminko

Pravda

Psychika těhotné ženy je ze zdravotního hlediska velmi důležitá. Stres v těhotenství zvyšuje podle studie Kolumbijské univerzity v New Yorku riziko astmatu. Nejčastějším stresovým faktorem bývají rodinné problémy či finanční těžkosti. Zastánci prenatální psychologie věří, že děťátko i v děloze vnímá matčinu lásku, strach, radost ale i stres. Tyto stavy dokáže dešifrovat na biochemické úrovni – v úzkostném stavu se zvyšuje vylučování neurohormonálních látek, které mohou vyvolat přetížení autonomního nervového systému nenarozeného miminka. Zjednodušeně řečeno, silný stres maminky může vyvolat fyzické změny u nenarozeného miminka.

Přečtěte si i dalších 13 mýtů o těhotenství, které můžete klidně hodit za hlavu.