Léto versus zima – kdy se těhotenství snáší lépe?

  Kategorie: Těhotenství,
7 min.
31. kvě'17

Otázka, nad kterou se pozastaví nejedna žena. Je jasné, že obojí – těhotenství v létě i očekávání potomka v zimě – mají své výhody i nevýhody. Porovnávali jsme za vás a zde je výsledek.

Těhotenství v létě

Obecně jde o těhotenství, která vrcholí porodem někdy mezi zářím a únorem, tedy v podzimních a zimních měsících. Pokud milujete teplo a slunce, nebudou vám překážet ani velké horka. Pro ženy, které upřednostňují zimu, však těhotenství v tomto období může být náročnější.

Těhotenství v létě

Výhody

  • V létě to venku žije. Když jste těhotná v této sezoně, nemusíte sedět doma mezi čtyřmi stěnami, můžete chodit ven a užívat si teplo, dobrou náladu i sluneční paprsky.
  • Ještě před porodem můžete absolvovat i dovolenou, během druhého trimestru dokonce i letecky, relaxovat na pláži nebo si zaplavat, což nejenže nadlehčuje vaše tělo, ale také povzbudí váš kardiovaskulární systém. V zahraničí se předporodním dovoleným říká "babymoon", což bychom volně mohli přeložit jako líbánky s bříškem.
  • Jaro a léto přinášejí výhody i ženám, které nemají čas navštěvovat fitness centra. Stačí absolvovat procházku v parku a hned vám bude lépe. Posilování, ale i chůze vhánějí do ženských svalů a tkání více kyslíku, který se samozřejmě dostává i do placenty. Nezapomeňte však na pohodlné oblečení a pitný režim.
  • Pokud se děťátko narodí v zimě, do následujícího léta povyroste natolik, že budete moci teplé dny opět trávit venku, a nikoliv v porodnici nebo doma.
  • V tomto období má těhotná žena k dispozici více čerstvé stravy, zejména ovoce a zeleniny, které jsou důležitým zdrojem živin pro matku i miminko, především vitamínů a vlákniny.
  • Během dlouhých slunečních dnů se nám přirozeným způsobem do těla dostává i víc vitamínu D, který pomáhá organismu lépe vstřebat vápník a fosfor, důležité pro vývin kostí a zubů. Posiluje imunitní systém a odvrací deprese. Nedostatek této důležité látky se naopak spojuje s vyšším rizikem vzniku těhotenské cukrovky, preeklampsie či bakteriální vaginózy. Samozřejmě, to neznamená, že v létě je třeba se od rána do večera opalovat. Přísun slunečního záření je tak silný, že vám postačí i krátký pobyt venku.
  • Říká se, že oblékání v létě je o něco jednodušší. Těhotenské šaty z jemné splývavé látky jsou pohodlnější než kalhoty či kabáty. Nemluvě o tom, že na oteklé nohy vám postačí žabky.
  • A na závěr je výhodou letního těhotenství i fakt, že před Vánocemi či přímo během svátků si můžete věnovat ten nejkrásnější dárek – vaše děťátko.

Těhotná žena u vody

Nevýhody

  • V létě se těhotné ženy potí více než obvykle a pro vyšší vlhkost vzduchu rovněž trpí různými otoky. Jejich tělo totiž ovlivňují různé hormonální změny, spaluje více kalorií, v důsledku čehož se tvoří více tepla a organismus se zahřívá. Připravte se na to, že problémem budou i teplé noci, které vám nedají spát.
  • S pocením souvisí i rozličné potničky a nepříjemné odřeniny na různých vlhkých místech, kde dochází ke tření, například mezi stehny. V tomto případě pomohou přípravky proti zánětům, ale někdy postačí i obyčejný dětský olej či pudr.
  • V létě se pro množství slunečních paprsků ještě více zvyšuje i náchylnost na tvorbu pigmentových skvrn, které se během těhotenství tvoří běžně. Po porodu se však takových fleků pleť zbavuje ztěžka.
  • Během léta vás mohou více potrápit i zácpy, průjmy, zvracení, střevní chřipky či zadržování moči. Problémem však může být zvýšený výskyt hmyzu, zejména komárů, nepodceňujte proto pomoc kvalitního repelentu.
  • Oblékání v létě je sice pro těhotné ženy jednodušší, horší je však absolvovat letní společenské akce, například časté oslavy promocí či svatby, takže se připravte na dilema, co si vlastně vzít na sebe. Při troše fantazie však vykouzlíte pěkné a stylové outfity i z běžných věcí ve větší konfekční velikosti, než jakou běžně nosíte.
  • O čem se mluví méně často, je holení či zbavování se chloupků na těle. Během těhotenství se velmi nedoporučuje používat horký vosk či laserovou techniku, nejčastějším řešením je tedy klasická žiletka. S bříškem je tento úkon nejen vyčerpávající a složitý, ale i nepohodlný. Navíc, v koupelně si při holení musíte dávat větší pozor.
  • Když se děťátko následně narodí do podzimních nebo zimních měsíců, budete muset řešit množství teplého oblečení, fusaky a dobrou ochranu před chladem v kočárku. Vychystat děťátko do zimy může být někdy pořádná fuška.

Těhotenství v zimě

Vztahuje se na těhotenství, po němž následuje porod v období mezi březnem a srpnem. Chladné počasí, které se může jevit jako největší výzva, můžete využít ve svůj prospěch.

Těhotenství v zimě

Výhody

  • Vyhnete se největším vedrům, která dokáží být v těhotenství dost nepříjemná. Chladu se nemusíte obávat – to, co bylo v létě nevýhodou, se totiž v zimě mění na výhodu. Větší zahřívání organismu způsobí, že vám bude teplo, i když ostatní budou pociťovat chlad.
  • Méně možností na trávení volných chvil venku vám dává příležitost věnovat pozornost přípravě na porod i na příchod miminka. Během sychravých dní můžete nakupovat, zařizovat dětský pokoj nebo plánovat další věci.
  • Rovněž si můžete konečně najít čas k prolistování hromady nakoupených časopisů či na čtení knih, ale i přípravu receptů pro kojící maminky nebo nejmenší děti.
  • Velké bříško se v zimě pod vrstvami oblečení snadněji maskuje, nebudete si připadat "tak velká", protože i ostatní budou chodit navlečení. Můžete volit množství velkého pohodlného oblečení, například velké vytahané mikiny.
  • Nemusíte se tak často holit či epilovat, drobné nedostatky na nohou hravě zakryjete kalhotami.☺
  • Vaše děťátko si bude moci užívat první jarní dny i léto v kočárku – nebudete muset řešit dilema, zda s ním jít nebo nejít ven.
  • Po probdělé noci s miminkem se snadněji vstává do pěkného letního rána než do sychravé chladné zimy.
  • Pokud po porodu nebudete kojit, můžete si už v létě bez obav užívat všechny drinky a jídla či koření, kterým jste se během těhotenství musela vyhýbat.

Těhotná žena v zimě

Nevýhody

  • Na dovolenou s děťátkem si pravděpodobně počkáte až do následujícího léta.
  • Pokud milujete lyžování či jiné zimní sporty, budete si je muset odepřít.
  • Těhotným ženám v tomto období dělají největší starosti namrzlé cesty a chodníky, které zvyšují riziko pádu a dalších problémů. I převoz do porodnice v chumelenici může být problematičtější.
  • S klesajícími teplotami stoupá množství nemocí, pravděpodobně budou na vás číhat ze všech stran, takže si musíte dávat větší pozor na své zdraví i zdraví miminka.
  • Zachumlat se je sice výhodné, ale najít oblečení na zimu, které by zahřálo a byla jste ho schopna bez obav obléknout, se hledá mnohem hůře. Pokud džíny nemají speciální těhotenský střih a zapínání, zcela na ně zapomeňte.

Pokud máte i vy sama zkušenosti s výhodami a nevýhodami těhotenství v létě či v zimě, nezapomeňte nám je popsat v komentářích. Určitě tím ostatním maminkám pomůžete.☺