Těhotenství týden po týdnu: 11. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
15. srp'19

Vítejte v 11. týdnu těhotenství! Dny, které ubíhají neuvěřitelně rychle a na první pohled se v nich nic nemění, s sebou ve skutečnosti přinášejí množství změn. Co se ve vašem těle změnilo během sedmi dní a co vás čeká a nemine během tohoto týdne těhotenství? Čtěte!

Vzpomínáte si na to, jaké ovoce připomínalo vaše miminko v minulém týdnu? Z jahůdky je nyní limetka! Vaše miminko měří během 11. týdne přibližně 40–50 mm a váží už 8 gramů! Jeho hlavička je momentálně tak velká, jako zbytek těla, ale tento zvláštní poměr 1:1 se už zanedlouho změní.

Tehotenstvo limetka

Příznaky jedenáctého týdne

Do konce prvního trimestru vám zbývá už jen několik dní, což znamená pouze jedno – těhotenské nevolnosti a všechny nepříjemné příznaky brzy upadnou do zapomnění a vy si budete naplno užívat miminko, které vám roste v bříšku. Ještě chvíli vás však potrápí plynatost, nadýmání, vyčerpání, změny nálad a výtok, ale objevit se mohou také nové, trošku překvapující příznaky.

  • Křeče v nohách. Začala jste se v noci probouzet kvůli nepříjemným křečím v nohách? Ano, je velká pravděpodobnost, že je má na svědomí právě těhotenství. Existuje však prevence v podobě dostatečného pití vody a nezapomeňte také do svého jídelníčku zařadit potraviny bohaté na draslík a hořčík.
  • Linea nigra. Objevila se vám na břiše zničehonic tmavohnědá čárka směřující od pupku směrem dolů? Nepanikařte, jde o zcela přirozený jev, který se může u některých žen vlivem hormonů vyskytnout. Tato čára, nazývaná linea nigra, není trvalá, ale po porodu tu s vámi může ještě pár týdnů pobýt.

Těhotenské bříško během jedenáctého týdne

Možná vás stále trápí nadýmání a cítíte se jako balón, ale bříško vyčnívající zpod přiléhavého trička už nemusí být pouze důsledkem těchto nepříjemných těhotenských příznaků. Přirozené je, že maminkám, které jsou v očekávání poprvé, bříško roste jiným tempem a těhotenství se bude dát navenek rozeznat až ve druhém trimestru.

Nezáleží však na tom, jestli se už bříškem můžete pochlubit nebo ne, důležité je zejména to, co se děje uvnitř. Miminko se ve vašem bříšku hýbe, ačkoli to ještě necítíte. Oddělují se také prstíky na rukou i na nohou – již nejsou spojeny jako plovací blány. Začínají se formovat vlasové folikuly a lůžka zubů a nehtů. Miminko, které má v tomto okamžiku velikost limetky, má ještě vždy trochu průsvitnou pokožku, ale už nepotrvá dlouho a jeho pokožka bude neprůhledná.

Tehotenstvo stastne

Co vás v 11. týdnu čeká?

Poslední týdny prvního trimestru jsou vyhrazeny kromě pravidelných prohlídek i na tzv. screening, který jste již možná absolvovala v předchozím týdnu. Každý gynekolog má své vlastní postupy, které se mohou lišit, proto buďte trpělivá a vyčkejte, kdy přijde řada na vás. Zatím si užívejte toto krásné období, během kterého máte ještě množství času na sebe, i na partnera.

Nákup pohodlné a kvalitní podprsenky na kojení nemusíte odkládat až na poslední týdny těhotenství. Hodí se vám i nyní, protože právě na konci prvního trimestru se prsa zvětšují a vy budete za dobrou podporu pouze vděčná. Brzy využijete i kojící polštář, který si v těhotenství zamilujete zejména během spánku. Tak proč ho nekoupit už teď, když může být zároveň krásným doplňkem vašeho interiéru?

Stále váháte nad tím, zda zprávu o těhotenství vypustit do světa? Můžete si ji ještě chvíli nechat pro sebe, ale už za pár týdnů miminko rostoucí ve vašem bříšku neskryjete.