Těhotenství týden po týdnu: 12. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
23. zář'19

Dlouho očekávaný týden těhotenství je konečně tady! Pro budoucí maminky znamená číslo 12 v tomto případě opravdu hodně, protože s sebou přináší v první řadě především úlevu. Opadává strach ze spontánního potratu a přichází skutečná radost z malého zázraku, který v těle ženy roste jako z vody!

Jedna etapa těhotenství se chýlí ke konci, za což jsou mnohé budoucí maminky nesmírně vděčné. V této době se totiž snižuje riziko spontánního potratu, který byl v prvních týdnech těhotenství velkým postrachem a zároveň se pomalu, ale jistě začínají vytrácet některé nepříjemné doprovodné příznaky. Miminko teď měří asi 54 mm a váží přibližně 14 gramů, díky čemuž připomíná velkou švestku a o své přítomnosti v maminčině bříšku už dává vědět i navenek.

Příznaky dvanáctého týdne

Ranní nevolnost a nepřekonatelná únava bude již brzy minulostí! Jedny z nejnepříjemnějších příznaků těhotenství, kterými trpí mnoho žen, se ke konci dvanáctého týdne vytratí a vy si budete moci druhý trimestr užívat naplno a zejména aniž byste každou chvíli objímala záchodovou mísu. Místo toho se však o slovo přihlásí jiné příznaky:

  • Časté výtoky jsou sice nepříjemné, ale mají svůj smysl – chrání totiž vaši vagínu před infekcí. Pokud však mají neobvyklou barvu, například žlutou, narůžovělou, hnědou nebo dozelena, navštivte raději gynekologa. Ten rychle vyloučí infekce, které by mohly ohrozit vás nebo vaše miminko.
  • Špinění, podobně jako výtoky, nemusí znamenat nic, ale zároveň může být známkou něčeho vážnějšího. V mnoha případech jde pouze o zvýšenou citlivost pochvy, která se může projevit právě krvácením například po sexu. V případě, že je špinění doprovázeno křečemi nebo je intenzivní, co nejdříve se objednejte k lékaři.
  • Bolesti hlavy, které vás potrápí od dvanáctého týdne, mohou být způsobeny hormonálními změnami, poklesem cukru v krvi, stresem, nedostatkem spánku nebo dehydratací.
  • Závratě nejsou v tomto stadiu těhotenství ničím neobvyklým. Většinou jsou důsledkem prudké změny krevního tlaku a netrvají dlouho. Nikdy je však neignorujte, dodržujte pitný režim a dopřejte si během dne malé snacky v podobě něčeho zdravého.Tehotenstvo dvanasty tyzden blog

Těhotenské bříško během dvanáctého týdne

Nefalšované těhotenské bříško, na které jste tak dlouho čekala, je konečně tady! Právě proto mnohé budoucí maminky čekají na konec prvního trimestru, aby se se šťastnou zprávou podělily. Rostoucí bříško už více nebudete moci ukrývat pod volné oblečení a jako výmluva už déle neposlouží ani nadýmání či extra velký burger.

A co se děje s miminkem? Všechny vnitřní orgány a části těla jsou v tomto stádiu těhotenství zformované a od nynějška budou už jen růst a vyvíjet se do dokonalosti. Miminko v tomto týdnu vývinu dokonce zatíná a otevírá pěstičky a chodidla a buduje si i reflexy. Pokud se během ultrazvuku dotknete svého bříška, je velmi pravděpodobné, že na obrazovce uvidíte náhlý pohyb – tak děťátko reaguje na váš dotyk.

Co vás v 12. týdnu čeká?

Kromě pravidelné kontroly u gynekologa vám může lékař doporučit i DNA testy, které vyloučí některé chromozomální abnormality plodu. K určení pohlaví je za běžných okolností ještě příliš brzy (většinou musíte počkat do 20. týdne), ale díky těmto testům se zároveň dozvíte i to, zda pod srdcem nosíte holčičku nebo chlapečka.

Dvanáctý týden může být také začátkem vašeho těhotenského fotoalba. Jde o první týden, během kterého je už bříško alespoň trochu viditelné a každým týdnem bude jen větší a větší. Najděte ve svém bytě místo, které se velmi nemění, postavte se bokem a poproste partnera, aby vás vyfotil. Když si každý týden vyfotíte bříško, budete vidět, jak v něm vaše miminko rostlo a nakonec budete mít krásnou vzpomínku, ke které se budete moci kdykoliv vrátit.

Třetí měsíc těhotenství je na konci! Už dvanáct týdnů ve vašem nitru roste malý zázrak zvaný miminko a vy už konečně můžete tuto krásnou zprávu oznámit nejbližším. To „nejhorší“ máte konečně za sebou a nyní si můžete krásy těhotenství užívat naplno.

Připravte se na miminko!