Těhotenství týden po týdnu: 20. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
23. čec'20

A jste v polovině! Mnohé věci nyní začnou nabírat ještě rychlejší spád, proto se snažte každý den užívat naplno. Ve 20. týdnu těhotenství už zřejmě začnete reálněji uvažovat o jménech pro miminko a možná zabloudíte i do obchodu s rozkošným dětským oblečením.

Dvacátý týden těhotenství, který připadá na 5. měsíc, opět potvrzuje to, že miminko roste jako z vody. Momentálně je velké asi jako banán, váží přibližně 300 gramů (což je ve srovnání s předchozím týdnem o celých 100 gramů více!) a jeho délka může v tomto stádiu přesahovat 25 cm. Na polovinu těhotenství jsou to docela slušné míry, co říkáte?

Příznaky dvacátého týdne

Plná energie, chutě do života a se znovuobjeveným libidem. Takto se pravděpodobně uprostřed těhotenství cítíte. Co by to však bylo za graviditu, kdyby vás i v tomto týdnu nepotrápily nějaké nepříjemné příznaky.

  • Vaginální výtok. S tím můžete počítat až do konce těhotenství, ale pokud výtok nezapáchá nebo nemá zvláštní barvu (například zelenou nebo výraznější žlutou), nemáte se čeho obávat. Způsobují ho, jak jinak, těhotenské hormony.
  • Křeče v nohách. Ty mohou pokračovat v tomto týdnu a vy proti nim můžete bojovat pravidelným strečinkem a dostatečnou hydratací.
  • Pálení žáhy a trávicí potíže. V tomto případě se o slovo hlásí děťátko, které zřejmě nesouhlasí s vaším výběrem jídla. Sledujte, po jakých potravinách máte zmíněné obtíže a snažte se jim vyhýbat.
  • Otoky. Nejen nohou (zejména kotníků), ale i jiných částí těla. Některé budoucí maminky si stěžují i ​​na otok obličeje, kdy se jim vytvoří druhá brada, ale otékat mohou i zápěstí. V případě otoků nohou pomůže, když si je jednoduše vyložíte. Otoky mohou ustoupit už během těhotenství a po porodu se jich zbavíte zcela určitě.
  • Dušnost. Vaše děloha se stále rozšiřuje, čímž tlačí na plíce a způsobuje problémy s dýcháním. Zvolněte tempo a najděte si vhodnou polohu k sezení nebo ležení.

Tehotenstvo dvadsiaty tyzden

zdroj foto: freepik

Těhotenské bříško během dvacátého týdne

Pokud jste v prvních měsících těhotenství byla smutná, protože bříško se ne a ne ukázat, tento a následující týdny vám to vynahradí. Zpravidla platí, že od 20. týdne by se vám bříško mělo zvětšovat každý týden o 1 cm, přičemž v tomto týdnu by mělo měřit přibližně 18–22 cm. Pomalu, ale jistě narůstá i vaše váha – ideální přírůstek na váze by měl v 20. týdnu představovat 4–5 kg, přičemž týdně by měla zdravá žena s bezproblémovým těhotenstvím přibrat 500–1000 gramů.

Miminko o sobě dává v tomto stádiu těhotenství vědět o něco výrazněji, protože svalstvo miminka se posiluje. Pohyby mohou připomínat jemné mravenčení či lechtání, ale některé maminky už pociťují i první kopance. Pokračuje rovněž intenzivní vývoj mozku a zdokonaluje se i sluch, čich, zrak, chuť a hmat. Ztlušťuje pokožka, začínají růst první vlásky a vyvíjejí se zoubky.

Co vás v 20. týdnu čeká?

Kolem 20. týdne vás gynekolog pozve na velký ultrazvuk, který se většinou provádí mezi 18.–22. týdnem těhotenství. Zkontroluje rozměry miminka a potvrdí, že všechno se vyvíjí tak, jak má. V této fázi již někteří budoucí rodiče znají i pohlaví miminka, samozřejmě za předpokladu, že děťátko spolupracuje a je v době vyšetření otočené správně.

Těhotenství s sebou přináší mnohé změny a jednou z nich je i změna těžiště těla. V důsledku toho se začínáte zaklánět a více si zatěžujete páteř. Porozhlédněte se proto po různých těhotenských cvičeních ve vašem okolí, kde vám ukáží, jak předejít podobným bolestem a zároveň vás naučí správně dýchat.

Nezapomeňte si domů z ultrazvuku přinést fotku vašeho malého drobečka, který je již v polovině. Všechny důležité orgány jsou již vyvinuty, ale miminko má před sebou ještě dlouhou cestu zdokonalování, proto v následujících měsících nic nepodceňujte.