Těhotenství týden po týdnu: 23. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
19. lis'20

Dvacátý třetí týden, pátý měsíc, miminko jako grapefruit... chcete vědět, co všechno vás čeká a nemine v tomto týdnu těhotenství? Čtěte dál a dozvíte se, co se děje s miminkem a jak se již nyní můžete začít připravovat na jeho příchod.

Ve dvacátém třetím týdnu je miminko velké jako grapefruit, což znamená, že měří asi 28–29 cm a váží okolo 500 gramů. Děťátko je nejen větší, ale při pohledu na ultrazvuk i roztomilejší, protože vypadá stále více a více jako skutečný malý človíček. Pokud se vás okolí zeptá na to, ve kterém jste měsíci, bez obav se můžete pochlubit slovy: „V pátém.“

Příznaky dvacátého třetího týdne

I tento týden, podobně jako mnohé jiné před ním, se spojuje s více symptomy, které napovídají o tom, že ve vašem těle roste nový život. Připravte se na:

  • Oteklá chodidla a kotníky. Mírný otok kotníků a chodidel bude mnohé budoucí maminky provázet až do konce těhotenství. Pijte hodně vody, pravidelně choďte a vždy, když můžete, si nohy vyložte. Pokud cítíte, že otok přijde náhle a je velký, obraťte se na lékaře. Extrémní otok totiž může být znakem preeklampsie.
  • Braxton-Hicksovy kontrakce. Jsou projevem toho, že vaše tělo se připravuje na porod. Tyto falešné kontrakce rychle odejdou, jsou nepravidelné a většinou slabé. Je však přirozené, že vylekají zejména prvorodičku.
  • Bolesti zad. Děťátko roste, přibírá na váze a je stále aktivnější, proto se není čemu divit, když vás z toho všeho začne bolet páteř. Poraďte se s lékařem a nechte si doporučit ideální cvičení pro těhotné, které od bolestí uleví.
  • Oteklé a krvácející dásně. Krvácení a otok dásní je během tohoto období způsobený zvýšeným průtokem krve. Ne nadarmo máte během těhotenství nárok na několik preventivních prohlídek u zubaře. To, že během těhotenství každá žena přijde o jeden zub, je sice mýtus, ale pravidelné kontroly by měly být samozřejmostí.Tehotenstvo dvadsiaty treti tyzden

Těhotenské bříško během dvacátého třetího týdne

Těhotenské bříško během tohoto období láká okolí a každý by si na něj chtěl sáhnout. Je jen a jen na vás, komu to dovolíte. Vaše bříško nyní měří 21–25 cm, a to od stydké kosti po horní část dělohy. Pokud máte zdravou váhu (netrpíte nadváhou ani podváhou), dosud byste měla přibrat 5–7 kg.

V 23. týdnu je děťátko aktivní, a pokud pozorně sledujete jeho denní režim, pravděpodobně víte, že si už nyní vybudovalo rutinu. Můžete vysledovat, kdy spí, kdy se otáčí, kdy kope. Někteří rodiče dokonce vysledovali, že stejný rytmus si miminko zachovalo i po narození. Pokud je tedy vaše děťátko v noci klidné a dovolí vám vyspat se, možná máte vyhráno.

A jak se má miminko? Tomu se v 23. týdnu formují bradavky, vyvíjejí se plíce a obličej je zcela zformován – jediné, co mu chybí, je tuk. Děťátko se v bříšku baví, poslouchá váš hlas, tlukot srdce a vnímá i okolní výrazné zvuky, například štěkot psa, motor auta či zvonek na dveřích.

Co vás v 23. týdnu čeká?

V druhém trimestru jsou návštěvy u lékaře vzácnější, proto máte čas věnovat se mnohým jiným věcem a připravovat svůj domov na příchod novorozence. Mnozí rodiče se nemohou drobečka dočkat, takže už nyní připravují pokojíček a nakupují oblečení a pomůcky péče o miminko. Ještě stále je čas i na těhotenské focení a na to, abyste začala s cvičením, které vám pomůže i při porodu.