Těhotenství týden po týdnu: 27. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
18. bře'21

Pozvedněte sklenice s čistou vodou a zamávejte druhému trimestru, 27. týdnem totiž končí druhá etapa těhotenství. Ještě pár dní a vstoupíte do posledního trimestru těhotenství, ale nepředbíhejme. Co všechno si pro vás miminko připravilo v tomto týdnu?

Miminko, které je v bříšku už 27. týden, dýchá (avšak plodovou vodu, nikoliv vzduch) a vykazuje i mozkovou aktivitu. Malý uzlíček v tomto stádiu nitroděložního vývinu měří přibližně 37 cm a váží asi 900 gramů. Váš mozek asi také pracuje na plné obrátky, protože porod se blíží a vy si zřejmě představujete, jaké to bude a co vás potom vlastně čeká.

Příznaky dvacátého sedmého týdne

Během tohoto týdne se sice rozloučíte s druhým trimestrem, ale těhotenské příznaky, které vás během něho trápily, se ještě několik týdnů zdrží. Možná jste si na ně zvykla, ale nikdy je nepodceňujte a neberte na lehkou váhu. Některé z nich mohou být znakem jiného problému.

  • Křeče v nohách. Jedinou známou a účinnou pomocí proti křečím je pravidelný strečink, zejména flexace chodidla (ohýbejte chodidlo v kotníku a v obou polohách ho na pár vteřin pořádně napněte). Nezapomínejte také dodržovat pitný režim, který je rovněž účinnou prevencí.
  • Bolesti zad. Podobně jako v případě křečí, i zde je řešením pravidelný strečink. Pomůže i velký polštář na kojení, kterým si podložíte tělo během spánku nebo odpočinku na gauči.
  • Zácpa. Pokud vás trápí zácpa, zařaďte do svého jídelníčku více vlákniny a tekutin a pravidelně choďte. V případě, že problém přetrvává a nic nepomáhá, obraťte se na lékaře. Ten vám doporučí bezpečné výživové doplňky, které se zácpou jednou provždy zatočí.
  • Hemoroidy. Tento nepříjemný příznak úzce souvisí s výše zmíněnou zácpou. V mnoha případech je příčinou vzniku hemoroidů miminko, které vyvíjí tlak na dolní část těla. Při léčbě hemoroidů je nezbytné vyléčit v první řadě zácpu.
  • Změny na pokožce, vlasech a nehtech. Jsou dva typy budoucích maminek – ty, kterým během těhotenství naroste hustá hříva vlasů, zpevní jim nehty a jejich pokožka je pružná a zářivá a ty, které nemají tolik štěstí a přijdou během těhotenství o množství vlasů, nehty se jim lámou a pokožce nepomáhá ani pravidelné krémování.
  • Únik moči. A to zejména během kýchání. Pravděpodobně jste se již smířila s faktem, že během těhotenství prostě nemáte nad svým močovým měchýřem kontrolu. Děťátko tlačí i na močový měchýř a způsobuje takové nepříjemné problémy. Pojistěte se vložkami.

Tehotenstvo dvadsat sedem

zdroj foto: Freepik

Těhotenské bříško během dvacátého sedmého týdne

Jak jsme již v úvodu načrtli, miminko pravidelně dýchá, čímž si posiluje plíce a připravuje se na první pořádný nádech po narození. Zdokonaluje se i mozek, který je každým dnem komplexnější a zamotanější. Miminko se v bříšku hýbe, nabírá tuk i svaly a na ultrazvuku si dokonce můžete všimnout, jak si cucá paleček. Rovněž pomaličku začíná otevírat oči a mrká. Může se také stát, že miminko bude mít škytavku, ale nebojte se, miminku v tomto případě vůbec nic nehrozí.

Co se týče maminky, ta by měla do tohoto týdne těhotenství přibrat 7–14 kg. Přibývání je v těhotenství individuální, ale vždy existuje po výpočtu vašeho BMI horní hranice, kterou byste neměla překročit. Pokud se tak náhodou stalo, řiďte se radami lékaře, chce pro vás jen to dobré. Pokuste se dostat váhu pod kontrolu, snížíte tak riziko různých komplikací, ať už během těhotenství, porodu nebo po narození dítěte.

Co vás v 27. týdnu čeká?

V první řadě co nejvíce odpočinku a delegování domácích prací na ostatní členy rodiny. Nesnažte se být za každou cenu superhrdinkou a svěřte domácnost do rukou partnerovi, popřípadě dětem. Nezapomínejte také hodně pít a dopřejte si zdravá, chutná jídla.

Usnadněte si těhotenství nejvíce, jak se to dá. Netrapte se během spánku a potěšte se kojícím polštářem, který vám přinese spoustu pohodlí. Pořiďte si také podprsenku na kojení, která již nyní uleví od bolesti prsou a zad. A v případě, že vás vlivem hormonů trápí výkyvy nálad, najděte si někoho, komu se se svými myšlenkami svěříte.