Těhotenství týden po týdnu: 22. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
07. zář'20

Nestačíte s dechem a bolest zad se neustále stupňuje? Vítejte v 22. týdnu těhotenství, který si mimo jiné připravil i takové příznaky. Už 5 měsíců ve vás roste nový človíček, který vyžaduje stále více a více místa a právě od tohoto týdne bude rychleji růst nejen miminko, ale i vaše bříško.

V 22. týdnu miminko měří 27–28 cm a váží okolo 400 gramů. Pokud máte v mobilu nainstalované různé těhotenské aplikace, pravděpodobně uvidíte, že miminko v tomto stádiu těhotenství přirovnávají k mangu či kokosovému ořechu. Co všechno se s miminkem děje v tomto týdnu těhotenství a jak se to projevuje na mamince?

Příznaky dvacátého druhého týdne

Většina příznaků, které budete během 22. týdne pociťovat, jsou typické pro všechny budoucí maminky procházející si stejným obdobím. Jejich příčinou je zejména fakt, že miminko rychle roste a potřebuje stále více a více prostoru.

  • Strie. Tyto malé „jizvy“ jsou způsobeny rychlým natažením pokožky, která se těsně pod povrchem trhá. Pokud se jim chcete vyhnout, vyzkoušejte pravidelné natírání speciálními oleji proti striím. Ne všechny maminky se jich po porodu dokáží úplně zbavit, ale po narození miminka budou méně viditelné.
  • Vypouklý pupek. Miminko se ve vašem bříšku pořádně roztahuje, někdy dokonce až tak, že „vytlačí“ pupek ven. Nemusíte se obávat, po porodu se opět vrátí do své původní polohy.
  • Větší chuť na sex. Kolem 22. týdne se hormony mnohých budoucích maminek zblázní, což může vyústit do zvýšeného sexuálního apetitu. Vychutnejte si s partnerem něžný sex, který je zcela bezpečný pro maminku i miminko.
  • Častější vaginální výtok. Kromě zvýšeného libida se pravděpodobně častěji objeví i silnější vaginální výtok, který způsobuje nadměrná cirkulace krve „tam dole“.
  • Oteklá chodidla a dlaně. V těle vám během těhotenství proudí nejen více krve, ale i jiných tekutin a jejich nadměrné množství se může projevit jako otok končetin. Mírný otok nevěstí nic špatného, ​​ale pokud máte pocit, že přišel velmi náhle a oteklá chodidla a dlaně vám způsobují větší problémy, navštivte gynekologa. Otok během těhotenství totiž může být znakem preeklampsie.
  • Bolesti zad. Extra váha, kterou s sebou neustále nosíte, a tlak miminka vyvolají bolesti zad u každé budoucí maminky. Ulevit vám pomůže vyhřívaná podložka, masáž a kojící polštář, který během těhotenství využijete na spaní.
  • Dušnost. Problém popadnout dech má na svědomí opět miminko a fakt, že si ve vašem těle vytváří více místa. Tlačí na plíce a vám tak brání v dýchání. Nepřehánějte to proto s cvičením či rychlou chůzí a zapište se raději na hodiny těhotenské jógy, která vám pomůže i při porodu.
  • Rychle rostoucí vlasy a ochlupení. To nejlepší na konec! Tedy až na to ochlupení. Zvýšená hladina hormonů v těhotenství způsobí rychlejší růst vlasů, díky čemuž budete mít při porodu lví hřívu, ale rapidní rychlostí roste i jiné ochlupení na těle.Tehotenstvo dvadsiaty druhy tyzden text

Těhotenské bříško během dvacátého druhého týdne

Máte pocit, že miminko kope jako o život a pak se najednou na dlouhé hodiny odmlčí? Zřejmě to bude tím, že v tomto stádiu těhotenství hodně spinká. Děťátko dokáže prospat i 12–14 hodin denně. Všechny orgány se zdokonalují a vyvíjejí se i oči a rty miminka. Duhovky miminka se začínají zabarvovat a právě v tomto období se rozhodne, jaké barvy budou později oči děťátka. Miminku kromě lanuga, jemného ochlupení po celém těle, rostou i vlásky a jeho pokožka už není tak průhledná jako v začátcích vývoje.

Co vás v 22. týdnu čeká?

Toužíte zvěčnit své bříško na fotografiích? Nyní je ten správný čas poohlédnout se po fotografovi, jehož práce se vám bude líbit. Rostoucí bříško vás zřejmě přinutí nahlédnout i do obchodů a pořídit si alespoň jedny těhotenské džíny a legíny. Investujte také do kvalitní podprsenky, která se vám hodí i na kojení miminka a pomalu můžete začít s nákupem kojeneckých potřeb a rozkošného oblečení.