Těhotenství týden po týdnu: 2. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
18. úno'19

První týden těhotenství máte úspěšně za sebou i bez toho, abyste o malém pokladu ukrytém v bříšku vůbec věděla. Vaše tělo se navenek zatím nemění, ale to neznamená, že stejné je to i ve vašem nitru. Podívejte se spolu s námi na to, co se děje v ženském těle během druhého týdne těhotenství.

Jak jsme již zmínili v předchozím článku tohoto velkého těhotenského seriálu, první týden těhotenství může, ale také nemusí být skutečně první týden těhotenství, a to samé platí i o druhém týdnu. Pokud tedy máte pocit, že jste počala před dvěma týdny, můžete být vlastně už ve čtvrtém týdnu těhotenství. Taková matematika vám může pořádně zatočit hlavu, proto se řiďte tím, co vám řekne gynekolog. A co se s vámi vlastně děje v druhém týdnu těhotenství?

Příznaky druhého týdne

Zatímco příznaky prvního týdne těhotenství jsou stejné jako menstruační symptomy, druhý týden se zase spojuje s ovulací. Ta během 28denního cyklu nastává 15. den a projevuje se takto:

  • Bílý cervikální hlen – abychom byli ještě konkrétnější, hlen děložního čípku v tomto čase připomíná vaječný bílek. Je průhledný a vláknitý, čímž pomáhá spermii dostat se k vajíčku snadněji a rychleji.
  • Zlepšení čichu – ano, je to tak. Během ovulace hormony zapracují na zlepšení čichového smyslu, což má ženě pomoci „vycítit“ vhodného partnera na rozmnožování.
  • Bolavá nebo citlivá prsa – hormony rovněž způsobí bolest prsů nebo zvýší jejich citlivost.
  • Pánevní bolesti - v momentě, během kterého vaječníky uvolní vajíčko, můžete na jedné straně břicha pocítit zvláštní bolest. Této ovulační bolesti se také říká Mittelschmerz a je pojmenována podle lékaře, který ji jako první popsal.
  • Jemné špinění – během ovulace si můžete na kalhotkách všimnout světlehnědých nebo světlých fleků. Stává se to tehdy, když se folikul kolem vajíčka přetrhne. Pokud je toto špinění opravdu zanedbatelné, nemáte se čeho obávat, ale v případě, že se objeví skutečné krvácení, obraťte se na svého lékaře, protože by mohlo jít například o mimoděložní těhotenství.
  • Zvýšení chuti na sex – ne nadarmo je ovulace časem plození dětí. Máte najednou zničehonic mnohem větší chuť na sex? Pak je více než jisté, že ovulujete.

Tehotenstvo spermia

Těhotenské bříško během druhého týdne

Početí během druhého týdne, tedy během ovulace, ještě nevyvolá žádné viditelné příznaky. Tělo totiž zatím nevytváří dostatek těhotenských hormonů ani na to, abyste si těhotenství potvrdila domácím těhotenským testem. Jak jsme zmiňovali na začátku, těhotenský test vám ukáže pozitivní výsledek až ve čtvrtém týdnu.

V době ovulace vás však kromě výše zmíněných příznaků může trápit i nadýmání a plynatost. Tělo si konečně začíná uvědomovat, že jste těhotná a ve snaze dodat miminku více živin zpomalí trávení. To může způsobit nafouklé bříško, které vypadá trochu větší než za normálních okolností. I když se ještě nedá mluvit o těhotenském bříšku, mnohé budoucí maminky tento pohled velmi potěší a konečně si uvědomí, že těhotenství je skutečné.

Co dělat během druhého týdne?

Ani v druhém týdnu těhotenství vás nečeká ultrazvuk či jiné lékařské vyšetření. Pokračujte však v dodržování zdravého životního stylu a zvažte koupi ovulačního testu, který je už i u nás stále více a více populární. Budete díky němu vědět, kdy je nejlepší čas „skočit na to“ - sex si dopřejte každý druhý den před blížícími se plodnými dny. Nezapomínejte také nadále užívat těhotenské vitamíny a kyselinu listovou.

Miminko je na cestě, tak se připoutejte a bezpečně si užívejte následující devítiměsíční jízdu. Na jejím konci vám doma přibude nový pasažér!