Těhotenství týden po týdnu: 9. týden

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
20. čen'19

Ten čas ale letí! Právě jste vstoupila do devátého týdne těhotenství, který s sebou přináší velké změny. Miminko roste jako z vody a vy si stále více začínáte uvědomovat, jak se váš život už za pár měsíců změní. Ještě však potrvá, než budete svůj uzlíček štěstí držet v náručí. Přečtěte si zatím, co se děje v devátém týdnu těhotenství.

Během aktuálního, devátého týdne se dějí významné změny. Vstupujete do třetího měsíce těhotenství a z embrya se stává plod! Miminko oproti minulému týdnu vyrostlo a už je velké asi jako větší třešeň. Váží přibližně 20 gramů a je dlouhé cca 24 mm. To znamená, že plod se stále více a více začíná podobat skutečnému miminku!

Tehotenstvo ceresna

Příznaky devátého týdne

Těhotenský hormon HCG je v tomto stadiu těhotenství na svém vrcholu a vy už asi víte, co to znamená. Pokud vás od začátku těhotenství trápí nepříjemné příznaky, připravte se na to, že v devátém týdnu vyvrcholí a pořádně vás potrápí. Dobrou zprávou však je, že všechny nepříjemné těhotenské příznaky budou již brzy minulostí.

  • Nevolnost. Až 80 % budoucích maminek se v tomto období často setkává se záchodovou mísou, ale ranní (nebo lépe řečeno celodenní) nevolnost není jediným nepříjemným příznakem. Můžete se cítit slabě až nemocně, proto si dopřejte dostatek odpočinku, časté snacky a do jídelníčku zařaďte i vitamín B6.
  • Změny nálad. Je velmi pravděpodobné, že momentálně jsou vaše hormony jako na horské dráze a vy se adekvátně k tomu i cítíte. Je možné, že emoce se vám občas vymknou kontrole, proto vsaďte na preventivní opatření – cvičte jógu, meditujte a vyhýbejte se stresovým situacím.
  • Časté močení. To souvisí se zvětšováním se dělohy a cirkulací krve v oblasti pánve. I přesto, že na toaletě trávíte většinu dne, nezapomeňte dodržovat pitný režim, a to zejména v případě, že jste těhotná v létě.
  • Únava. Tělo si musí poradit s mnoha změnami, proto se není čemu divit, že únava si vás během těhotenství nachází mnohem častěji. Dopřejte si proto dostatek spánku, a pokud je to možné, zdřímněte si i během dne. Dbejte také o stabilní hladinu cukru v krvi, která vás může před únavou zachránit.
  • Plný nos. Pro mnohé budoucí maminy je tento příznak překvapením, ale objevuje se relativně často. Těhotenství někdy způsobuje zvýšenou produkci hlenu v těle, takže doporučujeme mít u sebe vždy hygienické kapesníky.
  • Bolesti hlavy. Hormony opět úřadují a způsobují časté bolesti hlavy. Řiďte se proto radami výše a dopřejte si během dne odpočinek, pijte dostatečné množství tekutin, uzobávejte malé snacky a hodně spěte.Tehotenstvo bicykel

Těhotenské bříško během devátého týdne

Máte problém zapnout oblíbené džíny? Potěšíme vás – už to není jen nadýmání, ale skutečné těhotenské bříško, které konečně začíná vykukovat! Může za to zejména růst dělohy, ale i samotné miminko, které je každým dnem větší. Přirozené je i přibírání, které ženám během tohoto období konečně nezpůsobuje vrásky na čele. Časté zvracení však může způsobit i úbytek váhy – v tomto případě o tom informujte svého gynekologa, který posoudí, zda je úbytek v normě nebo ne.

To, co se děje v bříšku během devátého týdne, vám možná přiblíží i ultrazvuk. Jelikož každý lékař má trošku odlišné postupy, možná se na dlouho očekávaný ultrazvuk dostanete až teď. Připravte se na to, že v této stále rané fázi těhotenství zřejmě nepůjde o klasický ultrazvuk, jaký znáte z filmů, ale o ultrazvuk pomocí vaginální sondy. Důvod je jednoduchý – děloha je stále ukrytá za pánevní kostí, takže těhotenský ultrazvuk by toho moc nezaznamenal. Tento ultrazvuk také potvrdí, že miminko roste v děloze a nejde o mimoděložní těhotenství.

Jak jsme již zmínili, z embrya se v 9. týdnu stává plod. To znamená, že všechny vnitřní orgány jsou již vytvořeny, nyní přichází řada na to, aby se vyvíjely. Na ultrazvuku už dokonce uslyšíte i tlukot srdíčka.

Devátý týden má od konečné stanice, kterou je devátý měsíc, ještě pořádně daleko. Změny na těle vás však možná vyženou na nákupy. V tom případě nezapomeňte investovat do kvalitní podprsenky, která se vám v následujících týdnech určitě bude hodit. Za první úspěšně zvládnutou návštěvu gynekologa a ultrazvuk se nezapomeňte odměnit něčím pěkným pro sebe, ale i pro miminko. Těhotenské nákupy přece jednou musely přijít!

Připravte se na miminko