Těhotenství týden po týdnu: 10. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
08. čec'19

První dvoumístné číslo spojené s vaším těhotenstvím je konečně tady a vše vypadá opět o něco reálněji. Největším potěšením je v tomto období vykukující bříško, které již není pouze důsledkem nadýmání. Čas na nákupy těhotenských šatů se proto neúprosně blíží! Jste připravena na to, co se děje v 10. týdnu těhotenství?

Vítejte ve třetím měsíci těhotenství, a tedy v posledním měsíci prvního trimestru. Období, které mnohé maminky pořádně potrápí, se už pomalu, ale jistě chýlí ke konci a vy si již brzy budete moci vychutnat krásné těhotenské chvilky bez nepříjemných příznaků. Momentálně vám v bříšku roste jahůdka, která je dlouhá asi 30 mm a váží přibližně 4–5 gramů.

Příznaky desátého týdne

Jak jsme již zmínili v předchozích částech tohoto těhotenského seriálu, hladina těhotenského hormonu HCG stoupá přímo úměrně s tím, ve kterém týdnu se nacházíte. Právě ta způsobuje všechny nepříjemné příznaky, se kterými se setkáte i v desátém týdnu těhotenství. Připravte se na nevolnost, změny nálad, únavu, malátnost, ale i výtok z pochvy.

  • Bolest břicha. „Novinkou“ v tomto stadiu gravidity bude bolest v oblasti bříška, kterou způsobuje růst dělohy. Neplatí však, že ji zákonitě budou pociťovat všechny budoucí maminky. Nebojte se s touto bolestí svěřit svému lékaři – ten nejlépe ví, zda je bolest v normě nebo ne.
  • Zvětšující se prsa. Desátý týden těhotenství však může přinést i pozitivní změny, a to zejména pro maminky, které si dosud stěžovaly na plochý hrudník. Vaše tělo se již začíná připravovat na kojení, s čímž bezprostředně souvisí i zvětšování prsů.
  • Viditelné žíly. Máte pocit, že vaše žíly jsou najednou jakési výraznější? Ne, není to pouze oční klam. Žíly jsou v těhotenství více viditelné z jednoduchého důvodu – proudí přes ně více krve, protože teď ji už potřebujete nejen vy, ale i miminko.Tehotenstvo jahoda

Těhotenské bříško během desátého týdne

Rozhodla jste se nechat si krásnou zprávu o těhotenství ještě chvilku pro sebe? Od tohoto týdne to pro vás bude jen a jen těžší. Ještě stále se můžete ukrývat pod volnějším oblečením, ale bříško už bude jen a jen růst. Právě v desátém týdnu se vás možná známí zeptají, zda náhodou nečekáte miminko, proto je nejvyšší čas popřemýšlet o tom, jak se o tuto radostnou novinu podělíte se světem.

K obrovským změnám dochází i ve vašem nitru. Miminku se formují ramena, rostou mu chrupavky a kosti. Začínají se také objevovat nehtíky a dokonce i vlásky! Všechny orgány vašeho plodu jsou již plně vyvinuté a pomaličku začínají naplno pracovat. A i když to s největší pravděpodobností ještě nepocítíte, miminko se již snaží polykat a kopat.

Tehotenstvo ultrazvuk trimester

Co vás v 10. týdnu čeká?

Kromě radosti z těhotenství vás v desátém týdnu čekají i různé testy, které jsou však dobrovolné. V tomto stále relativně časném stadiu těhotenství dokáží lékaři přijít na to, zda bude vaše děťátko trpět genetickými poruchami, proto je velmi důležitá rodinná anamnéza. Dočkáte se i prvního screeningu, který odhalí abnormality na chromozomech a vyloučí například přítomnost Downova syndromu, ale i jiných chromozomálních poruch.

V závislosti na zdravotním stavu lékař může doporučit i jiné testy, kterých se však rovněž nemusíte bát – velká většina z nich trvá pouze chvíli a vůbec nebolí. Navíc vám po jejich absolvování spadne kámen ze srdce, protože budete vědět, že vaše miminko se vyvíjí a roste podle plánu.

V kalendáři si můžete odškrtnout další týden těhotenství, který s sebou přinesl velké změny. Začněte přemýšlet nad tím, jak kreativně sdělíte zprávu o miminku ve vašem bříšku nejbližším a můžete již začít pokukovat i po výbavičce pro děťátko.

Připravte se na miminko