Těhotenství týden po týdnu: 40. týden

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
28. říj'22

Vítejte v cíli! 40. týden těhotenství je týdnem vašeho prvního termínu porodu, ale to automaticky neznamená, že miminko přijde na svět v rozmezí těchto sedmi dnů. Porod je však na spadnutí a ta dlouho očekávaná chvíle může nastat opravdu kdykoli.

Miminko ve 40. týdnu nitroděložního vývinu je připraveno k narození a je jen otázkou času, kdy začnete pociťovat první příznaky blížícího se porodu (možná jste už dokonce porodila a do čtyřicátého týdne těhotenství jste nestihla ani vstoupit). V případě, že se vám to přece jen povedlo, je pravděpodobné, že miminko váží plus minus 3450 gramů a je dlouhé asi 51 cm. Míry se však mohou lišit – své hraje genetika, zdravotní stav maminky během těhotenství, a i jiné faktory.

Příznaky čtyřicátého týdne

Čtyřicátý týden těhotenství dá zabrat zejména psychice. Zřejmě budete číhat na každou změnu a miminko budete monitorovat častěji než dosud. V závěrečné fázi těhotenství vás čeká toto:

  • Křeče v nohou. Ty vás mohou překvapit, ale v tak vysokém stadiu těhotenství nejde o nic neobvyklého. Ulevit může strečink a dodržování pitného režimu.
  • Tlak v pánvi. O ten se postará samotné miminko, které může sestoupit ještě níže do pánve, na kterou tlačí a způsobuje tento diskomfort.
  • Problémy se spánkem. V bdělém stavu vás bude držet nervozita a strach, ale také velké bříško, které vám brání v nalezení vhodné polohy. Nepřevalujte se zbytečně v posteli, to vás jen více znervózní. Najděte si klidnou aktivitu, například čtení nebo psaní deníku. Na velké práce jako mytí koupelny nebo náročné fyzické cvičení ani nepomyslete.
  • Únava. Ta jde ruku v ruce s nedostatkem spánku, v důsledku čehož možná přes den usínáte i vestoje. Poddejte se tomu a odpočívejte vždy, když vás přepadne únava a vyčerpání. Můžete si to přece dovolit.
  • Kontrakce. Braxton-Hicksovy kontrakce se zřejmě v určitém bodě změní na ty skutečné, proto si každý stah dělohy sledujte a zaznamenávejte si délku i intenzitu.
  • Úzkost. I ta nejklidnější maminka se může těsně před porodem přistihnout při pořádném stresování, což je naprosto v pořádku. Nedržte to v sobě a povídejte si o tom, co právě prožíváte.

Štyridsiaty týždeň tehotenstva

Nejčastější dotazy a odpovědi

Během čtyřiceti týdnů těhotenství jste si jistě stihla nastudovat vše, co se jen dalo. My pro vás máme shrnutí otázek a odpovědí, které s blížícím se porodem vyhledávají maminky nejčastěji.

Je normální být těhotná 40 týdnů?

Ano! I když se vám může zdát, že jste těhotná celou věčnost, průměrné těhotenství trvá právě 40 týdnů. Pokud jste se dostala až do tohoto stadia, jste těhotná déle než devět měsíců, proto gynekologové a porodníci upřednostňují mluvit o těhotenství v týdnech, ne v měsících. Jakkoli chaotické to pro vás může být, vydechněte si – těhotenství trvající 40 týdnů není žádná anomálie.

Co způsobuje, že přenáším?

Na tuto otázku neexistuje jedna jediná odpověď. Přenášení může být zapsáno ve vašich genech, možná dokonce i vy jste se narodila po termínu porodu. Statistika v tomto nahrává například i prvorodičkám nebo maminkám, které přenášely v předchozích těhotenstvích. Důvodem může být i pohlaví miminka – kluci si prý dávají více včas a s příchodem na svět nespěchají. Zmatky umí nadělat i přesné určení data vaší poslední menstruace, takže termín porodu nemusí být stanoven zcela přesně.

Jsem ve 40. týdnu, kdy porodím?

Kdykoli. Pokud plánujete rodit přirozeně a tím pádem nemáte stanovený termín císařského řezu, miminko může přijít na svět v kteroukoli denní či noční hodinu. Pokud je na lékařských prohlídkách vše v pořádku a miminko i maminka se mají dobře, není důvod tlačit na pilu.

Jak vyvolám porod?

Máte už toho dost a chcete mít porod co nejdříve za sebou? Existují přirozené způsoby, které mohou urychlit porod. Nejúčinnější jsou dlouhé procházky a sex, které v těle spustí ty správné procesy. Některé maminky doporučují pálivé jídlo, ale to nemusí být vůbec zárukou spuštění porodu. Naopak určitě nezkoušejte bylinkové kúry nebo dráždění bradavek – druhé jmenované může vyvolat velmi silné kontrakce, které děťátku spíše uškodí, než pomohou. Pokud je toho na vás ve 40. týdnu příliš mnoho a opravdu se už necítíte dobře, lékař může navrhnout i vyvolání porodu lékařskými metodami.