Těhotenství týden po týdnu: 41. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
20. led'23

Cítíte se jako časovaná bomba? Máte k tomu plné právo. Ne každá maminka se v těhotenství dostane až tak daleko, ale přenášení je běžné, a to zejména u prvorodiček. Co všechno vás čeká a nemine na úplné cílové rovince těhotenství?

Miminko si ve vašem nitru užívá ve 41. týdnu těhotenství jakýsi extra čas a zřejmě vám to dává pocítit. Na svět může přijít každou chvíli, proto si pozorně všímejte každé změny a nezapomínejte počítat kopance, které vám uštědří. Drobeček ve velikosti melounu měří v tomto vysokém stadiu těhotenství přibližně 51,8 cm a váží asi 3,6 kg. Nejvyšší čas na porod, že?

Příznaky čtyřicátého prvního týdne

Přenášíte? Tyto příznaky nejsou ve vašem případě ničím zvláštním, avšak platí, že při každém nejistém signálu těla se ohlaste u svého lékaře nebo přímo v porodnici:

  • Pánevní diskomfort. I když se to nezdá, děťátko může stále klesnout níže, takže na váš močový měchýř a děložní čípek vyvíjí ještě větší tlak, což způsobuje bolesti.
  • Hemoroidy. Se zmiňovaným tlakem jsou spojeny i oteklé křečové žíly v konečníku, které mohou vést až k hemoroidům. Ty se mohou na chvíli zhoršit, a to i po porodu, ale nakonec otok ustoupí a vše se postupně vrátí k normálu.
  • Problémy se spánkem. Žádná novinka pod sluncem, že? Hormony, nervy, velké těhotenské bříško a zejména očekávání vám v těchto dnech moc nedají spát. Proto se snažte odpočívat i ve dne.
  • Časté močení. Děťátko ve 41. týdnu v podstatě sedí na vašem močovém měchýři a způsobuje asi až příliš časté návštěvy toalety. Vydržte, už jen chvíli!
  • Kontrakce. S blížícím se termínem porodu jsou děložní stahy stále častější a zřetelnější. Taška do porodnice by už měla být sbalená a připravená u dveří, možná dokonce i v kufru auta. Každá další kontrakce může být ta pravá.

Štyridsiaty prvý týždeň tehotenstva

Nejčastější dotazy a odpovědi

Spousta volných chvil spojených s čekáním na porodní kontrakce u mnoha budoucích maminek spustí lavinu otázek a pochybností. Zde jsou odpovědi na nejčastější z nich:

Jaké jsou znaky porodu ve 41. týdnu těhotenství?

Signály toho, že porod je na spadnutí, už zřejmě umíte sypat z rukávu. V případě, že zaúčinkuje těhotenský mozek, vám je sem opět shrneme. Zavolejte lékaře, pokud máte neustálý únik moči (může jít o plodovou vodu), časté a bolestivé kontrakce, které při změně polohy nepřestávají a na porodníka se obraťte i při každém neobvyklém příznaku, například bolesti břicha nebo krvácení.

Je normální být těhotná 41 týdnů?

Ano! Jakkoli neuvěřitelně to zní, váš stav je naprosto normální. Pamatujte na to, že termín porodu nikdo nedokáže určit na den přesně, jelikož jej určuje celá řada faktorů. Dva týdny před termínem a dva týdny po něm představují jakési okno tolerance.

Proč přenáším?

Na tuto otázku bohužel neexistuje jedna uspokojivá odpověď. Přenášení je často podmíněno genetikou. Zeptejte se své maminky, babičky nebo sestry, zda také přenášely. Pokud je toto vaše druhé a další těhotenství a ty předchozí trvaly také dlouho, není se čemu divit. Nemusíte se však ničeho obávat, tak dlouhý a pohodlný pobyt miminka ve vaší děloze ještě není na škodu.

Můžu se objednat na vyvolání porodu?

Jak jsme již zmiňovali, 41. týden těhotenství není neobvyklý a pokud se cítíte v pořádku, není důvod k umělému vyvolání porodu. Je však možné, že už je toho na vás moc a každá další nevinná otázka typu „Ty jsi stále těhotná?“ vám pouze zvyšuje tlak. Vyzkoušejte nejprve domácí babské (ale bezpečné!) recepty na vyvolání porodu – pikantní jídlo, procházky, sex či akupunkturu.

Vyvolat porod může také lékař, ke kterému v této fázi těhotenství chodíte častěji než do samoobsluhy. Existuje několik způsobů, například speciální léky nebo tzv. Hamiltonův hmat, který se provádí ambulantně. Lékař ručně oddělí vak plodových obalů od děložního čípku, čímž by se měl nastartovat porod. Tento hmat není dvakrát příjemný, ale je velká pravděpodobnost, že vás přiblíží k vytouženému cíli.