Těhotenství týden po týdnu: 4. týden

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
18. bře'19

Právě jste vstoupila do dalšího týdne těhotenství, konkrétně čtvrtého! Pokud již nyní víte, že pod srdcem nosíte miminko, jste jednou z mála žen, které to zjistí v tak raném stádiu těhotenství. Pohodlně se usaďte a přečtěte si, co se s vámi a miminkem děje během čtvrtého týdne těhotenství.

Vzpomínáte si na to, jak vypadal plod miminka během třetího týdne? Zatímco dříve byl menší než zrníčko soli, ve čtvrtém týdnu se dá jeho velikost porovnat s makovým semínkem. V tomto stádiu je miminko známé pod názvem blastocysta a pomalu si zvyká na svůj domov na následující měsíce a připravuje se na klíčový vývin, který ho čeká nejbližších 6 týdnů.

Tehotenstvo babatko mak

Příznaky čtvrtého týdne

Hladina těhotenských hormonů, která během předcházejících týdnů nebyla kdovíjak vysoká, bude v tomto a následujících týdnech rapidně stoupat. Způsob, jakým se zvyšující hladina hormonů projevuje, je však individuální, ale budoucí maminky ve čtvrtém týdnu těhotenství čekají tyto příznaky:

  • Nadýmání – těhotenství sice přináší řadu příjemných změn, ale nadýmání určitě není jednou z nich. Může za to těhotenský hormon progesteron, který mimo jiné způsobuje i nepříjemné nadýmání.
  • Mírné křeče – křeče, které pocítíte ve čtvrtém týdnu, jsou s největší pravděpodobností znakem toho, že plod se konečně přichytil na stěnu dělohy. Mírné křeče proto nejsou důvodem k panice, ale o jakýchkoliv silnějších křečích byste měla informovat svého gynekologa.
  • Špinění – i čtvrtý týden těhotenství, tak jako předchozí, může být doprovázen jemným špiněním. Stejně jako v případě křečí nejde o nic vážného, ​​pokud je toto špinění sotva viditelné.
  • Změny nálad – máte pocit, že každou chvíli se u vás zcela bezdůvodně střídají nálady? V prvním trimestru těhotenství to není nic neobvyklého! Po 12 týdnech se však hladina hormonů vyrovná a změny nálad se dají opět do normálu.
  • Ranní nevolnost – přibližně 50–90 % těhotných žen zažije během prvních týdnů těhotenství lehčí nebo těžkou formu ranní nevolnosti.
  • Vyčerpání – jedním z příznaků těhotenství během čtvrtého týdne je celkové vyčerpání, které je způsobeno tím, že vaše tělo se z malého shluku buněk snaží vytvořit embryo.
  • Bolest prsů – citlivé a oteklé prsy, se kterými jste se poprvé setkala v minulém týdnu, vás potrápí i nyní. Jsou za tím hormony, ale i fakt, že tělo se připravuje na kojení miminka.

Těhotenské bříško během čtvrtého týdne

Čtvrtým týdnem těhotenství se sice uzavírá první měsíc v tomto požehnaném stavu, ale ani ten vám nepřinese viditelné změny, které by nasvědčovaly tomu, že ve vás roste miminko. Džíny se vám sice mohou zničehonic zdát příliš úzké, ale důvodem je zřejmě pouze nadýmání způsobené těhotenskými hormony. Netrapte se tím, že se přece jen pokusíte do těchto kalhot zapnout a vsaďte raději na volnější střihy nebo šaty.

Během čtvrtého týdne se však obrovské změny odehrávají ve vašem nitru. Shluk buněk se dělí na embryo a placentu, přičemž hlavička, mozek, nervový systém a páteř miminka jsou již vytvořeny a pomalu se začínají formovat i končetiny. Na konci čtvrtého týdne už dokonce začíná bít i srdíčko miminka, a to frekvencí dvakrát vyšší, než je ta vaše. Miminko má ve čtvrtém týdnu těhotenství dva týdny a je velké (nebo spíše malé) přibližně 0,35 mm a váží méně než 1 g.

Tehotenstvo mesiac brusko

Co dělat během čtvrtého týdne?

Pokud již o svém těhotenství jistý čas víte, je více než pravděpodobné, že lékař vám nařídil užívání prenatálních vitamínů s kyselinou listovou. V tom pokračujte i během čtvrtého týdne a myslete také na to, že je nejvyšší čas dát červenou kouření i užívání alkoholických nápojů. Novinku o vašem těhotenství byste měla sdělit i partnerovi, ale rovněž lékaři, který vás vyzve k tomu, abyste se za měsíc znovu hlásila na kontrolu. Zatím vám nezbývá než čekat, ale také se pomalu začít těšit na malý přírůstek do rodiny, který už za měsíc zřejmě uvidíte i na ultrazvuku!

Čtvrtý týden těhotenství se chýlí ke konci a kromě ranních nevolností či nadýmání s sebou přinesl i jiné, hezčí zprávy. Vaše miminko už není pouze oplodněné vajíčko, ale malým semínkem máku! Chcete vědět, jak bude vypadat o týden později? Zůstaňte s námi, v následující části našeho těhotenského seriálu se to dozvíte!