Těhotenství týden po týdnu: 14. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
18. lis'19

Druhý trimestr těhotenství se pomalu, ale jistě rozjíždí! O vašem malém pokladu, který nosíte pod srdcem, už pravděpodobně ví více lidí a i vy se občas možná potěšíte malým nákupem pro miminko. O tom, jak bude vypadat váš 14. týden těhotenství, se dočtete v následujících řádcích.

čtrnáct týdnů se vaše tělo úspěšně snaží vytvořit dalšího malého človíčka a je více než jisté, že pokud to okolí ještě nezaznamenalo, dlouho to už ukrývat nedokážete. Připravte se na to, že v následujících týdnech budete překypovat energií a na svět se budete dívat přes růžové brýle – budete doslova zářit. Ne nadarmo se tomuto stadiu těhotenství, do kterého jste právě vstoupila, říká i medové týdny.

Příznaky čtrnáctého týdne

Jak jsme zmiňovali již v předchozím článku našeho těhotenského seriálu, druhý trimestr je úlevou pro všechny těhotné ženy, které v prvních měsících těhotenství trpěly. Druhý trimestr s sebou totiž přináší úlevu od nepříjemných příznaků, které postupně odezní. Nelekejte se, když se jich jako mávnutím kouzelného proutku nezbavíte hned po překročení imaginární hranice trimestrů – všechno má svůj čas a jak už jistě víte, mnohé závisí i na hladině těhotenských hormonů, která je u každé ženy jiná. Podívejte se na to, co můžete od svého těla očekávat v tomto týdnu těhotenství:

  • Bolest vazů a křeče. Pravděpodobně jediný nepříjemný symptom čtrnáctého týdne bude způsoben tím, že miminko rychle roste a „zabydluje se“. Připravte se na nepříjemné křeče v podbřišku a bolesti vazů, které jsou pouze znakem toho, že vaše tělo se přizpůsobuje rostoucímu miminku.
  • Příval energie. Množství energie, které vám chybělo během prvního trimestru, je konečně zpátky! Využijte ji a dělejte to, na co jste v předchozích týdnech neměla chuť.
  • Zvýšená chuť k jídlu. Těhotenské hormony úřadují i v tomto případě a nadělí vám zvýšenou chuť k jídlu. To však neznamená, že se máte přejídat a jíst za dva. V tomto stádiu těhotenství se doporučuje přijímat pouze o 300 kalorií denně více, přičemž by měly pocházet zejména z výživného a zdravého jídla, ne ze sladkostí.
  • Zdravější vlasy. Máte pocit, že vaše vlasy jsou z ničeho nic pevnější, hustší a lesklejší? Ano, je to tak. Tento příznak těhotenství si třeba naplno užívat, protože po porodu může být všechno úplně jinak.Tehotenstvo strnasty tyzden

Těhotenské bříško během čtrnáctého týdne

Miminko velké asi jako broskev momentálně měří přibližně 85 mm a váží už více než 40 gramů! Oproti minulému týdnu tedy pořádně vyrostlo, což se pravděpodobně podepsalo i na viditelnosti vašeho bříška a samozřejmě křečích a bolestech břicha. Ty jsou důsledkem rapidního růstu miminka, které během jednoho týdne téměř zdvojnásobilo svoji hmotnost. Vaše děloha se přirozeně zvětšuje a vytváří dostatek prostoru pro miminko.

Malá broskvička se během čtrnáctého týdne „vrtí“, hýbe prsty na nohou a je dost možné, že si dokonce cucá paleček. Naplno už pracují i ​​ledviny plodu, které produkují moč a svou práci dobře vykonávají i játra se slezinou. Překvapením může být pro mnohé maminky informace, že miminku v této fázi vývinu roste jemné ochlupení (připomínající chloupky broskve) zvané lanugo. Neroste však pouze „pro parádu“ – miminko udržuje v teple a bezpečí.

Co vás ve 14. týdnu čeká?

Čtrnáctý týden bude klidný a oddychový. Pokud vás netrápí žádné nemoci, které by mohly ohrožovat těhotenství, pravděpodobně vás nečeká ani ultrazvuk či odběr krve. Věnujte se naplno sama sobě, zapište se na těhotenské cvičení, například na hodiny gravid jógy a udělejte si průzkum v předporodních kurzech, které se nacházejí ve vašem okolí.