Jak bojovat s těhotenskou nevolností?

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
17. čec'17

Nevolnost a zvracení v těhotenství patří mezi nejčastější těhotenské problémy. Podle statistik jimi trpí až 80 procent žen v prvním trimestru. Mírná až středně těžká nevolnost vaše miminko neohrozí, některé maminky s ní však bojovaly až natolik, že skončily na infuzích. Jak bojovat s těhotenskou nevolností, aby vás nepřivedla až do nemocnice?

Nadměrné zvracení má i svůj poetičtější latinský název a to Hyperemesis gravidarum. Těhotenská nevolnost se může objevit ráno, během celého dne, ale i večer. Některé ženy ji zase pociťují od rána do večera až do takové míry, že jim znemožňuje pracovat či normálně fungovat. Nevolnost v těhotenství postihuje častěji ženy, které trpí kinetózou a migrénou a svou roli hraje i dědičnost či více plodové těhotenství. Zajímavostí je, že tento problém je typický pro naši vyspělou společnost, primitivní kmeny v Amazonii tyto obtíže neznají.

Těhotenská nevolnost

Nevolnost v těhotenství je dobrým signálem

Příčinou těhotenské nevolnosti může být podle lékařů tvoření HCG hormonu v těle maminky, jehož hodnota prudce stoupá po 10. dni těhotenství. Zároveň je znakem toho, že těhotenství probíhá v pořádku. Studie probíhající na univerzitě v Severní Karolíně ukázala, že pokud žena trpí těhotenskými nevolnostmi, klesá u ní riziko potratu v raném stádiu těhotenství. Pokud se placenta nebo plod nevyvíjejí správně, organismus obsahuje méně hormonů. A čím více hormonů, tím je větší pravděpodobnost nevolnosti. Dalším důvodem zvracení či nevolností může být i zlepšující se čich maminky a citlivost na pachy a intenzivní vůně. Jiné výzkumy zase z těhotenské nevolnosti podezřívají stres.

S těhotenskou nevolností až do nemocnice

Tyto nepříjemnosti spojené s těhotenstvím se obvykle objevují okolo 6. týdne. Zlomový je pak 13. týden, kdy těhotenská nevolnost obvykle ustává. Několikaměsíční boj s nevolností a zvracením však dokáže občas ženy vyčerpat natolik, že dehydrované skončí v nemocnici. Kdy je tedy vhodné vyhledat pomoc? Pokud v sobě nejste schopna udržet jídlo ani tekutiny. S podobným problémem skončila na infuzích i Mirka, které bylo špatně až do 16. týdne, od rána do večera. „Zhubla jsem za ten čas 10 kilo. Třikrát si mě nechali v nemocnici. Nemohla jsem nic jíst ani pít a byla jsem z toho zoufalá. Nepomáhalo mi nic, pouze infuze. Dokonce mi injekčně podávali antiemetika (léky potlačující zvracení), které mi přinesly trochu odpočinku. Bylo to moje první těhotenství a podle mě docela vysoká daň, kterou jsem musela zaplatit za krásnou a šikovnou dceru. Druhé těhotenství se synem už probíhalo klidněji,“ vzpomíná dnes už s úsměvem.

Nevolnost v těhotenství

Posila z lékárny

V případě těhotenské nevolnosti směřují první kroky budoucí maminky většinou nejdříve do lékárny. Mnohým maminkám se osvědčila lízátka GraviPop s vitamínem C, vápníkem a zázvorem. Právě zázvor zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny. Dostanete je v příchutích pomeranč, citron, jablko a višeň. Při nevolnosti v těhotenství pomáhá i Emesin, doplněk stravy se zázvorovou silicí a vitaminem B6. Přispívá ke zlepšení trávení a potlačuje nevolnost. Proti nevolnosti můžete bojovat i vitaminy, konkrétně Pyridoxinem – vitamin B6 a Tiaminem – vitamin B1.

Úlevu od trávicích obtíží přinesou i žvýkací tablety Gaviscon, sirup Gastrotuss, tabletky Ginger nebo výživový doplněk MamaGood se zázvorovou a anýzovou silicí, který tlumí pocit na zvracení. Chcete-li místo klasických léčiv vyzkoušet homeopatika, pak jsou pro vás vhodné Gastrocynesine či Cocculine. V lékárně dokonce dostane koupit hodinky Primabella, které by měly svými elektrickými impulsy potlačovat nevolnost a vést signály přes bloudivý nerv. Zda skutečně fungují, to nevíme, protože v našem okolí s nimi neměl nikdo zkušenosti.

Strava v těhotenství

Babské rady na těhotenskou nevolnost

Proti těhotenské nevolnosti se však dá bojovat i babskými radami. Jednou z nejčastějších je pití Coca-Coly. S tou však opatrně, protože její vysoké dávky mohou z těla vyplavovat vápník důležitý pro kosti. Kolové nápoje můžete nahradit minerálkou Vincentkou nebo zásaditou Fatrou. Některým budoucím maminkám pomáhá balíček piškotů na nočním stolku. Ještě před tím, než vstanou z postele, snědí pár kousků. Piškoty zastoupí i suchý rohlík nebo sušenka. Základem je nezůstat hladová, jíst malé porce a tedy jíst často. Něco drobného si dejte i v noci, například po návratu z toalety. Hlavně se nespoléhejte na chuť k jídlu, v těhotenství ji můžete ztratit.

Velkou záchranou je v případě těhotenských nevolností zázvor, který má řadu pozitivních účinků na lidský organismus, speciálně na trávení. Můžete ho přijmout v zmíněných lízátkách, nebo si udělat čaj z trochy strouhaného zázvoru a usrkávat ho po doušcích. Vhodné jsou i zázvorové sušenky a koláčky. Pozor však na jeho časté užívání či příliš silný odvar. V malém množství (1 g sušeného nebo 4 g čerstvého zázvoru denně) pomáhá, ve větším množství může uškodit plodu, nebo dokonce způsobit potrat!

Těhotenství a aromaterapie

Těhotenská nevolnost je úzce spojena s vůněmi. Z vůně uvařeného jídla nebo parfému, který byl kdysi váš oblíbený, vám může přijít špatně. Vhodné jsou proto procházky na čerstvém vzduchu. V interiéru můžete zkusit nežádoucí vůni „přebít“ jinou, příjemnější. Například vůní citronu, mandarinky či osvěžující mátovou vůní. Najděte si svou oblíbenou vůni, při které se vám uleví a v rámci aromaterapie ji noste s sebou v lahvičce. Když vám přijde nevolno, kápněte pár kapek na kapesník a vůni vdechujte.

Trpěla jste nevolnostmi v těhotenství i vy? Jak jste s nimi bojovala?