Tablety a učení: dá se to!

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
14. bře'19

O tom, jak moderní technologie ovlivňují vývin dětí, schopnost soustředění, či dokonce spánek, jsme již psali. Každá mince má však dvě strany a my se dnes podíváme na tu druhou. Tu, která hovoří o tabletech jako o skvělé učební pomůcce, se kterou byste měli seznámit i vaše zvědavé děti. Jdete do toho?

V minulosti bylo studium úplně jiné než dnes. Všechny informace si žáci a studenti museli svépomocně najít v knihovně nebo v učebnicích, což vyžadovalo dlouhé hodiny strávené prohlížením obsahů a vypisováním důležitých poznámek. V tom lepším případě si mohli studenti přinést knihy domů, v tom opačném je čekalo studování v knihovně.

Doba však pokročila a dnes v drtivé většině případů dětem stačí jedna „kniha“, do které se pohodlně vejde všechno. Před pár desetiletími sci-fi, dnes realita. Využijte tablety a jejich výhody ve prospěch svých dětí a naučte je využívat moderní techniku ​​i na něco jiného, ​​než na hraní. Například na učení!

Tablet ucenie chlapec

Škola hrou

Zatímco před pár lety o interaktivní výuce pomocí tabletů základní a střední školy nechtěly ani slyšet, dnes to v praxi vypadá jinak. Výukové procesy se přizpůsobují rychle se měnící moderní době, a také díky takovýmto výhodám se rodiče často rozhodnou zapsat své děti do konkrétní školy. Chtějí, aby kráčely s dobou a neučily se stylem, který připomíná spíše dobu kamennou. Tablety na vyučovacích hodinách však mají ještě jedno obrovské pozitivum, které oceňují zejména učitelé – stoupl zájem dětí o studium, který jde ruku v ruce s lepším prospěchem.

Neumíte si představit, v jakých aspektech vyučovacího procesu může tablet pomoci? Ján Machaj, ředitel neziskové organizace Edulab, která podporuje využívání digitálních technologií na školách, v tom má jasno. „Od personalizace učení, přes týmovou práci, problémové učení, experiment, až po outdoorové vzdělávání či obrácenou hodinu,“ píše ve svém blogu pan Machaj. Tablety také mohou pomoci tam, kde si už učitel neví rady, protože staré učebnice dávno neposkytují odpovědi na otázky zvědavých žáků.

Představte si, že vaše dítě přijde domů s informací, že paní učitelka jim namísto testu vytištěného na papíře rozdala tablety s aplikací připomínající kvíz. Ve skutečnosti však šlo o opravdový test, za který žáci dostali známky. Takové vyplňování testu či psaní písemky je pro mnohé žáky mnohem méně stresující, protože jim připomíná hru na mobilu. Tablety však ani zdaleka na školách nemají pouze jedno využití.

Chytrý a kreativní pedagog je dokáže využít na téměř každé vyučovací hodině od anglického jazyka až po chemii. Drtivá většina dětí si učivo mnohem rychleji zapamatuje zážitkovým učením, které je plně podpořeno právě tablety. Probírají vaše děti na hodinách geografie Island nebo se v dějepise učí o pyramidách? Proč se nepodívat na krátký dokument, který doplní výklad učitele nejen o další zajímavá fakta, ale zejména o autentické záběry z míst?

Tablet ucenie dievca

Domácí příprava

Tablety nemají své místo pouze ve vyučovacím procesu, který se odehrává přímo ve škole. Své nezastupitelné místo má už i při psaní domácích úkolů nebo při mimoškolních aktivitách. Skvělým příkladem jsou aplikace na výuku cizích jazyků, které nestojí nic, ale přinesou viditelný výsledek již po pár minutách strávených učením. Výbornou pomůckou jsou již výše zmíněné kvízy, díky kterým si děti mohou procvičovat učivo i z pohodlí domova, a to navíc hravou formou. Nejde přitom pouze o cizí jazyky, ale také o obecné poznatky z různých oblastí, gramatiku, matematiku a chemické či fyzikální vzorce a výroky.

Tablety mohou děti využít i díky kvalitnímu fotoaparátu, kterým si nafotí potřebné stránky z knih, ale tuto funkci využijí zejména v případě nemoci. Stačí, když vašemu marodovi spolužáci pošlou ofocené poznámky, které si ve škole napsali během jeho nepřítomnosti a váš malý marod si je už jen pohodlně opíše do svého sešitu. Díky této jednoduché fintě může mít zároveň vaše dítě všechny potřebné informace vždy po ruce a i když se stane, že si doma zapomene sešit, může si učivo před hodinou zopakovat díky moderním technologiím.

Je rozdíl mezi tím, zda děti využívají tablety a smartphony na zábavu, nebo na učení. V obou případech však platí jedno – všeho moc škodí a také učení pomocí tabletu by mělo mít své hranice. Děti by během toho neměly zapomínat ani na pero, papír či tištěné knihy. Setkali jste se už i vy s tablety na vyučování? Jak tyto moderní technologie ve výukovém procesu vnímáte?

P. S. Kolik z vás si tento blog přečetlo na tabletu? :)