Světový den zdraví 2018 bojuje s nadváhou

  Kategorie: Zdraví dítěte,
4 min.
06. dub'18

Prevence nadváhy a obezity – tak zní heslo letošního Světového dne zdraví, který se slaví již zítra, 7. dubna. Právě v tento den, ale už v roce 1948, vznikla Světová zdravotnická organizace, WHO, která každoročně u příležitosti oslav tohoto dne oznámí jedno téma. Tento rok se veškerá pozornost zaměří na nadváhu a obezitu, se kterou bojují nejen dospělí, ale stále více i děti.

Zdraví má každý jen jedno – toto připomínáme už malým dětem a doufáme, že nejen jim, ale i dospělým vydrží velmi dlouho. I budoucím maminkám, které své poklady nosí ještě v bříšku, se říká, že nejdůležitější je, aby se děťátko narodilo zdravé. Světový den zdraví se bude v roce 2018 věnovat nadváze, která postihuje i malé děti, nejen dospělé.

Zakodováno v genech

Kolikrát jste už ve svém okolí slyšeli větu "To má po mně, i já jsem celý život tlouštík"? Samotná obezita přitom není geneticky dána, děti po vás mohou zdědit pouze typ postavy či pomalý metabolismus. Příčinou obezity mohou být i hormonální poruchy, zejména zvýšená činnost štítné žlázy, která v mnoha případech způsobuje přibírání a stále častěji postihuje i děti. Za přibírání mohou být zodpovědné i tzv. obezitogenní geny, které přispívají ke vzniku obezity. Na druhé straně stojí tzv. leptogenní geny, které nedovolí, aby obezita propukla.

Zdravie a sladkosti

Určitě i vy znáte ve svém okolí lidi, kteří mohou sníst opravdu cokoliv a na jejich váze se to neprojeví. Geny sice mohou být předpokladem nadváhy a obezity, ale toto onemocnění je stále z velmi velké části osobní záležitost. Faktem však zůstává, že děti, které se narodí rodičům s nadváhou, mají rovněž tendenci přibírat. Už odmalička vidí v domácnosti nesprávný životní styl, který se sice napravuje obtížně, ale není to nemožné.

Nezavírejte před obezitou oči

V očích každého rodiče je jeho vlastní dítě to nejlepší. Obezita a nadváha patří mezi citlivá témata, o kterých se těžko mluví, protože představují skutečný problém, který je třeba začít řešit. Nadváha a obezita však není pouze fyzický problém, ale i psychický. Děti jsou upřímné a ještě pořádně nevědí, čím vším mohou spolužákům či kamarádem ublížit.

Pokud přijde vaše děťátko domů s tím, že mu někdo ve škole nadával do tlusťochů, zamyslete se nad tím, zda bylo toto chování opodstatněné. Samozřejmě, není správné takto očividně poukazovat na chyby jiných, ale právě to vás jako rodiče možná nakopne a uvědomíte si, že vaše dítě má problém, ze kterého nemusí vyrůst.

Nový životní styl

Ne nadarmo se říká, že jste to, co jíte. Když tvoří základ vašeho rodinného jídelníčku špatná strava, dříve či později se to odrazí i na zdravotním stavu. Mnohé rodiny si přitom ani nemusí uvědomovat, že jejich jídelníček není zrovna ukázkový. Za nadváhou a obezitou nemusí stát pouze hory čokolády a slazené nápoje nepřirozené barvy. Pořádnou neplechu nadělají i jídla, kterými to vůbec nemyslíte zle. Uškodit může také segedínský guláš, řízky či klobáska, pokud jsou na talíři příliš často.

Některé děti mají jednoduše větší apetit a snědí větší porce oběda, než jejich vrstevníci. Důležitý je však přísun vitamínů z ovoce a zeleniny a pravidelný pohyb. Neznamená to, že musí váš mrňous navštěvovat čtyři kroužky týdně. Začněte víkendovými procházkami či výlety na kole a nebojte se navštívit dietologa. Ten vytvoří nový stravovací režim přesně na míru.

Zdravie a pohyb

Jednoduché zásady stravování

  • Snídaně jsou nejdůležitějším jídlem dne, ale není třeba vynechávat ani oběd a lehkou večeři.
  • Alespoň jedno jídlo denně by mělo být teplé. Bez vařených jídel se hmotnost redukuje velmi těžko.
  • Omezte a postupně úplně vynechte fastfoody. Jídlo připravujte i na výlety a cesty autem.
  • Dodržujte pitný režim, který však netvoří slazené nápoje, ale čistá voda, minerálky a bylinné čaje.
  • Zapomeňte na kupované sladkosti a pokuste se omezit i koláče a zákusky upečené doma, zvláště pokud je v nich množství cukru a mouky.
  • Postarejte se o dostatečný pohyb dětí a během cesty za lepší postavou ho povzbuzujte.

Obezita postihuje stále více mladých lidí a také děti, které ještě nekontrolují svůj jídelníček. Nadváha je v dnešní společnosti stále tak trochu tabu, ale přitom se řadí mezi moderní civilizační onemocnění. Neignorujte ji a přidejte se k těm, kteří budou v sobotu, 7. dubna, šířit osvětu v prevenci nadváhy a obezity.