Jsou superpotraviny opravdu tak super?

4 min.
26. dub'18

Jíst či nejíst? To je dilema, které by potrápilo i samotného Shakespeara. Už párkrát jsme zmiňovali, že rodiče chtějí pro své děti jen to nejlepší. Právě zdravá strava jim zajišťuje zdravý vývin, ale i radost z objevování světa. Superpotraviny by tedy měly být superzdravé, ale jsou?

Děti lákají čokolády, chipsy a zmrzlina. Tyto věci však mezi superpotravinami nehledejte. Patří tam spíše quinoa, batáty, lesní plody, pohanka, ananas či zelený čaj, ale i mnohé další „chuťovky“. I vy se ptáte, co je na těchto potravinách tak super? Podívali jsme se jim na zoubek.

Co jsou to superpotraviny?

Zjednodušeně superpotravinami nazýváme potraviny, které mají i v malém množství vysoké nutriční hodnoty a obsahují zejména vysoký podíl vlákniny, vitamínů a minerálů. Patří mezi ně hlavně různá semena, luštěniny, ořechy, některé druhy ovoce a ryby. Většinou jsou dovážené, protože u nás nemají vhodné podmínky, ale nedejte se oklamat, mnohé superpotraviny rostou i u nás, jen nejsou tak dobře propagované.

Superpotraviny čučoriedky

Marketingový boom

Říká se, že superpotraviny nepotřebují marketing. Pravdou však je, že téměř všechny potraviny s přívlastkem super mají rovněž super i cenu. Samozřejmě, že ta stoupá i kvůli dovozu. Všimli jste si však, že nejčastěji se za superpotraviny považují věci, které se dovážejí? Nedejte se však splést biopotravinami. Označení super neznamená automaticky i to, že je to bio. Superpotraviny jsou spíše módním trendem, který lze nahradit i domácími potravinami, rovněž s kouzelným slovíčkem super na začátku. Při výběru superpotravin se snažte dbát na to, aby byly vypěstovány u nás.

Náš jídelníček kdysi nepotřeboval mořské řasy, ananas, quinou, macu či bobulky acai, protože je neznal. S moderním světem však přicházejí i moderní potraviny, které mají dokonalý marketing vybudovaný přímo u dodavatele. S dováženým ovocem však přicházejí i alergie, a to právě kvůli tomu, že náš organismus je nezná. Zkuste se při nejbližším nákupu řídit heslem – co neznám, to nekoupím. Tak schválně, co je podle vás maca?

Superpotraviny cícer

Domácí superpotraviny

Na mnoho lidí působí slůvko superpotravina jako placebo. Na tom není nic špatného, ​​protože tyto potraviny opravdu obsahují mnohé důležité látky, avšak najdete je i v potravinách vypěstovaných u nás doma. Rozhlédněte se v obchodech po čočce, hrášku, cizrně, špaldě či pohance. Mezi superpotraviny můžeme zařadit i jakékoliv ovoce a zeleninu z lokální farmy, rovněž kvalitní kváskový chléb, tučné mléčné výrobky, kvalitní maso a domácí vajíčka. Rovněž ořechy a semínka, například slunečnicová, lněná nebo dýňová, se dají zařadit do seznamu superpotravin.

V podstatě se mezi tyto superpotraviny mohou bez obav zařadit všechny potraviny, které znaly již naše babičky a prababíčky a kterými bez obav krmily i děti. I přes neuvěřitelné množství potravin z různých koutů světa stále platí jedno – nejlepší jsou pro nás potraviny, které pocházejí z našeho klimatického pásma a které jsou pro náš organismus i z hlediska genetiky prospěšné. A právě ty jsou pro nás super.

Superpotraviny orechy

Vyvážená strava

Základním pravidlem stravování bez ohledu na věk a pohlaví je vyváženost. To znamená dostatek ovoce a zeleniny, sem-tam maso a trochu častěji ryby, ale také mléčné výrobky, celozrnné pečivo a těstoviny, luštěniny, semena a ořechy. V každé z těchto složek najdete i superpotraviny z domácího chovu či hospodářství. Myslete na to, že děti potřebují opravdu pestrou stravu, ale při vaření využívejte opravdu co nejvíce domácích potravin. Pravdou však zůstává, že žádná superpotravina vás neochrání před zdravotními problémy a nevyléčí rakovinu. K tomu je zapotřebí i pohyb a zejména co nejméně stresu.

Strava by měla být zároveň lékem, to tvrdil už Hippokrates. Všechny potraviny s množstvím výživných látek zároveň léčí a klidně je můžeme nazývat superpotraviny. Nemusíte však cestovat příliš daleko, superpotraviny možná rostou i ve vaší zahradě. Jen jim musíte dát prostor i ve vaší kuchyni.