Jak bojovat proti striím v těhotenství

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
26. říj'16

Péče o pokožku by měla být samozřejmostí pro každou z nás. Pokud jste to před těhotenstvím zanedbávala, je načase si vstoupit do svědomí. Těhotenství a s ním spojené přibírání je pro pokožku velkou zátěží. Výsledkem bývá vznik nepříjemných strií. I zde však platí, že nejúčinnějším bojem je prevence.

Péče o pokožku je klíčová v boji proti striím. Na trhu je množství dostupných produktů.

Proč vznikají?

Strie jsou tenké zpočátku růžové nebo purpurové prasklinky kůže. Vznikají nadměrným nebo nepřiměřeně rychlým natažený či stažením kůže - např. během puberty, po náhlém zhubnutí nebo přibrání na váze. Takové změny způsobují, že se střední vrstva kůže natáhne a na některých místech popraská.

V těhotenství se za nejrizikovější partie považují bříško, prsa, stehna a boky. Zpozorněte, pokud vás tyto partie začnou svědit a zčervenají. Jsou to znaky ztenčení a natažení pokožky, na které se začínají tvořit strie. Dobrou zprávou je, že nejsou nebezpečné a pro ženu nepředstavují žádné zdravotní riziko. Jsou však výrazným kosmetickým problémem.

Strie po čase zblednou a na kůži zůstávají v podobě bílých jizev. Používáním speciálních kosmetických přípravků a procedur můžete jejich intenzitu zmenšit, nikdy se jich však nezbavíte úplně. 

 SStrie vznikají nepřiměřeným natažením střední vrstvy kůže.

Nejúčinnější boj je prevence 

Možná patříte mezi ženy s pružnější kůží, v tom případě by vás výskyt strií mohl obejít. Na druhou stranu, jejich vznik je i otázkou genetiky. Nejlépe uděláte, pokud boj proti striím začnete v úvodu těhotenství a nedáte vzniku striím šanci.

Lektorka holistické medicíny a autorka e-knihy Bump To Birth, Citrin Joyous, radí svým klientkám dodržovat těchto 7 tipů pro krásnou pokožku: 

Jezte želatinu

Želatina obsahuje kolagen, který je nezbytný pro zlepšování elasticity naší pokožky. Zařaďte do svého jídelníčku jídla bohatá na želatinu, např. silný vývar z kostí, huspeninu nebo želatinové sladkosti. Vývar můžete konzumovat samotný, nebo použít do vaření polévek a omáček. Kolagen kromě zlepšování elasticity pokožky přispívá k lepšímu hojení ran, eliminuje střevní záněty a ulevuje od bolesti kloubů. 

Hydratujte

Marně budete hydratovat vaši pokožku zvenčí, když nedodržujete pitný režim. Během těhotenství se krevní tlak snižuje a tělo zavodňuje. Je velmi důležité pít dostatek vody, a to 8 - 12 sklenic vody denně. Možná žízeň necítíte ale suché rty, bolesti hlavy a snížená koncentrace může vypovídat o dehydrataci. 

Kokosový olej nejen na pečení

Dopřejte si po koupeli masáž kokosovým olejem, který je plný nasycených mastných kyselin. Jeho schopnost vyživovat pokožku je známá po celá staletí a zejména ženy v tropech na něj nedají dopustit. 

Zvyšte příjem vitaminu C

Nemluvíme však o vitamínech v tabletách. Místo nich konzumujte více ovoce a zeleniny. Především červenou a zelenou papriku, kapustu, petržel a brokolici. Naše tělo prospěšný vitamin C využívá na formování kolagenu. 

Nahraďte tělové mléko olejem

Možná se vám to bude zdát přehnané, ale odborníci radí hydratovat pokožku dvakrát denně. Kromě kokosového oleje po koupeli sáhněte po olivovém, ricinovém nebo esenciálním oleji. Jejich antioxidační vlastnosti snižují poškození pleti volnými radikály. 

Jezte zinek

Zinek je přírodní stopový prvek s antioxidačními vlastnostmi, který naše tělo využívá na produkci kolagenu. Najdeme ho zejména v kuřecím, jehněčím či hovězím mase, ve vejcích, ořeších, luštěninách a v celozrnných výrobcích. 

Bambucké a kakaové máslo

Některým ženám natírání přírodními oleji nevyhovuje. Jsou těžké, déle se vstřebávají a na pokožce zanechávají mastný film. Možností je zakoupit si speciální oleje na strie nebo místo oleje vyzkoušet máslo. Bambucké a kakaové působí na pokožku jako změkčovadla a udržují ji dlouho jemnou a hydratovanou. 

 Hydratování pokožky by mělo být samozřejmostí každé ženy. Vyzkoušejte oleje nebo bambucké či kakaové máslo.

Těhotenstvím strie nekončí

Pokud patříte mezi ty šťastné, kterým pokožka během celého těhotenství nepopraskala, nepolevte ani po porodu. Domnívat se, že jste nad striemi vyhrála, je mylné. Ty mohou vzniknout i během šestinedělí kdy se velikost vašeho bříška dostává do normálu a i díky kojení dochází k hubnutí.