Kdy je ideální čas na první koloběžku nebo odrážedlo?

5 min.
03. říj'16

Vozidla či prostředky na kolech fascinují naše ratolesti odmalička. Umožňují jim hýbat se rychleji a bezstarostně si užívat vítr ve vlasech. Víte však, kdy je správný čas na první odrážedlo, tříkolku, čtyřkolku, kolo, koloběžku nebo skateboard?

Prvé detské vozidlo

Výběr prvního vozidla pro děťátko závisí především na tom, do jaké míry umí drobeček udržet rovnováhu. Dětičky, které sice umí chodit, ale mají méně jistý krok, potřebují stabilnější vozidla s více než dvěma kolečky. Větším neposedům již na zábavu venku poslouží i kolo, koloběžka nebo skateboard.

Důležitým faktorem je rotační rychlost kol. Platí, že čím větší je rychlost, tím roste náročnost ovládání vozidla. Posledním aspektem je forma pohonu. Pro nejmenší dětičky jsou ideální prostředky poháněné výhradně nohama, později se připojují i pedály či dokonce ovládání na elektrický pohon.

Vozidla pro nejmenší

Ideálním vozítkem pro nejmenší dětičky jsou odrážedla. Výhodou modelů od předních evropských výrobců, jako jsou Smoby, BIG či smarTrike, je možnost přizpůsobit dopravní prostředek věku a dovednostem vaší ratolesti. Existují dětská odrážedla, které rostou spolu s vašimi dětmi, a tak je lze používat poměrně dlouho, od 6 měsíců až do 3 let. Mají odnímatelné prvky, jako jsou teleskopická rodičovská rukojeť, bezpečnostní ohrádka či bezpečnostní pásy.

Odrážedlo s houpačkou Maestro III Balade Smoby s elektronickým volantem od 6 měsíců

Detské odrážadlo Smoby

Nádherné odstrkovadlo s houpačkou a vodící tyčí pro rodiče obsahuje volant, který funguje na baterie a vydává tři různé melodie.

Dětská odrážedla

Když přibudou pedály

Vyšší stupeň obtížnosti při řízení vozidla představují dětské tříkolky. Ačkoli podobně jako odrážedla jsou v nabídce v rostoucí verzi s teleskopickou vodící tyčí a bezpečnostními prvky, samostatné ovládání vozu s pedály jsou dětičky schopny zvládnout ve věku 2 až 3 let. Tříkolky jsou tak vlastně ideálním mezistupněm mezi odrážedlem a prvním dětským kolem.

Tříkolka Recliner 4v1 smarTrike s polohovatelnou opěrkou a pláštěm od 6 měsíců

Detská trojkolka smarTrike Recliner

První tříkolka pro děti, která je kombinací dětského kočárku a dětské tříkolky v jednom, se dá díky promyšlenému systému odnímatelných částí snadno modifikovat podle věku vaší ratolesti.

Dětské tříkolky

Malý cyklista

Pokud nechcete děťátko hned posadit na „velké“ kolo s pedály, pořiďte mu balanční kolo, resp. takzvané balanční odrážedlo, které je ideální pro dětičky ve věku 2 až 3 let. Jízdou si jednak posilují nohy a zpevňují zádové i křížové svalstvo, jednak si bez problémů přivyknou držet rovnováhu na dvou kolech za stálé opory ve vlastních nohách. Přejít na kolo s pedály, což obvykle bývá kolem věku 5 let, pak bude hračka. Samozřejmě, nezapomeňte na ochranné prvky, jako jsou dětské přilby a chrániče, což platí u všech typů vozidel pro děti.

Dřevěné balanční kolo Bikloon Janod Red & White od 3 let

Detský balančný bicykel Janod

Krásná hračka ze dřeva v retro designu má sedátko, které lze pohodlně nastavit na potřebnou výšku. Nafukovací kola zajistí hladkou a pohodlnou jízdu.

Vozit se jako velký

Nic tak děti nefascinuje jako skutečné vozy, které se hýbou samy a vydávají charakteristický zvuk. Takový zážitek jim dokážou zprostředkovat dětská šlapací vozidla či vozidla typu Go Kart, ideální pro děti od 3 let. Provedením se totiž podobají na skutečná vozidla, přitom jejich ovládání je snadné díky pedálům. Ještě lepším dárkem jsou elektronické čtyřkolky, které fungují na baterii, takže prcek se při vození vůbec nemusí namáhat šlapáním do pedálů. Mohou je používat děti ve věku od 2 až 3 let.

Čtyřkolka pro děti Quad Ralley Smoby elektronická od 2 let

Detská elektronická štvorkolka Smoby

Čtyřkolka, která funguje na baterie, vzhledem připomíná realistickou sportovní čtyřkolku. Dokáže vyvinout maximální rychlost 5 km/h, proto ji dokáží ovládat už dvouleté děti.

Rychlá a hladká

Taková je jízda, kterou nabízejí dětské koloběžky, řadící se k top hračkám pro nejmenší od 2 až 3 let. Jsou skladné, lehké a dobře sedí na povrchu. Pokud máte velmi malé dětičky, doporučujeme vyzkoušet nejprve tříkolovou koloběžku. Díky dvěma zadním kolečkům totiž poskytuje mnohem lepší stabilitu. Později ji mohou vaše ratolesti vyměnit za klasické dvoukolové koloběžky či takzvané vlnící koloběžky s otočným ovládáním. Při koupi si nezapomeňte ověřit, zda má koloběžka výškově nastavitelná řidítka, popřípadě vyměnitelná kolečka, která po opotřebování snadno nahradíte novými.

Dětská koloběžka Hledá se Dory Smoby tříkolová od 2,5 roku

Detská trojkolesová kolobežka Hľadá sa Dory

Okouzlující dětská koloběžka s motivem oblíbené pohádky je snadná a díky 3 kolům poskytuje maximálně pohodlnou a hladkou jízdu.

Dětské koloběžky

Jízda pro odvážné

K adrenalinovějším zážitkům patří jízda na skateboardu. V současnosti není tak těžké najít dokonce parky, upravené speciálně pro potřeby jezdců. Dětské skateboardy, které mohou používat nejmenší od 3 let, mají menší rozměry a jsou určeny spíše na učení a seznamování se s povrchem klasické „desky“. Při jízdě vašeho prcka na skateboardu buďte zvlášť ostražití a nezapomeňte ho vystrojit pořádnou přilbou a chrániči.