Zaveďte miminku režim, aby vaše noci nebyly bezesné

  Kategorie: Miminko a batole,
6 min.
26. úno'17

Je váš. Malý voňavý uzlík štěstí, který bude na vás následující měsíce i roky zcela závislý. Vrátili jste se s miminkem z nemocnice a pomalu začínáte přemýšlet, jak budou vypadat vaše dny. Chcete se dostat do pravidelného rytmu spánku, krmení a dalších činností? Zaveďte miminku režim hned, jak to bude možné.

Nastavování režimu v prvních týdnech je zbytečné, novorozenec si musí zvyknout na svět kolem. Sledujte ho proto, kdy spí, kdy se vám zdá unavený, zda se jeho spánkový cyklus opakuje... Příručky radí zavést pravidelné rituály v podobě koupání a ukládání ke spánku, některé dětičky se však vymykají tabulkám. Možná všechny maminky kolem vás koupají miminka večer, ale vám dvěma to bude vyhovovat ráno. První týdny se musíte na rozvrh děťátka naladit vy.

Novorozenci spánek
Novorozenci a jejich vnitřní hodiny

Malá miminka v sobě nemají vnitřní hodiny, podle nichž by rozeznávala, kdy je den a kdy noc. To dokáží až od 6 měsíců. Novorozenci spí obvykle 16-20 hodin denně, tento údaj se samozřejmě liší v závislosti na období růstu či vnějších vlivů. Spánek je pro děťátko nejpřirozenější činností, budí se jen tehdy, pokud něco potřebuje, nebo se cítí nepohodlně.

Po třetím měsíci vydrží některé dětičky spát až 6 hodin vkuse, k velké radosti jejich maminek i v noci. Stále však potřebují spát zhruba 14 hodin denně. Okolo 12 měsíce již miminko nepotřebuje jíst tak často, takže i jeho spánkové cykly jsou stále delší a dokáže prospat celou noc.

Spánkový režim miminek

Se zaváděním režimu můžete začít kolem 3 měsíců. Nejdůležitější je právě spánkový režim. Určitě jste již slyšeli o spánkových cyklech, které se pravidelně opakují. Spánek dospělého člověka má 5 fází a začíná usínáním a lehkým spánkem. Přes fázi hlubokého spánku, ve kterém se dá člověk těžko probudit a během níž dochází k fyzické regeneraci, se dostáváme až do páté fáze známé jako REM. Během ní se nám zdají sny a má výrazný vliv na učení se a mentální zdraví.

Miminka však fungují podle opačného vzorce. Model spánku miminek začíná REM fází, během níž mohou poškubávat rukama či chodidly. Teprve pak následují fáze lehkého spánku, hlubokého a velmi hlubokého spánku. Chcete-li miminko, které usnulo mimo postýlky, uložit na noc, vyzkoušejte malý test – jemně chyťte ruku miminka a zvedněte ji do výšky 5 cm. Pokud ji pustíte a ruka spadne, aniž by se děťátko pohnulo, je v režimu hlubokého spánku a přenos do postýlky ho nevzbudí.

Režim miminko

Vytvořte dětem příjemné místo na spaní

Místo na spaní je nejdůležitější částí dětského pokoje. Do té se však dostane až později. První měsíce po narození tráví miminka většinou v ložnici svých rodičů v samostatných postýlkách. Novorozence dávejte spát zásadně na záda. Miminko začne spát přirozeně na boku nebo bříšku přibližně od 4 měsíců. Odstraňte z jeho dosahu polštáře, plyšová zvířátka či těžké deky.

Zavinovačky pro miminka byly standardem již za dob našich babiček. Pevně ​​zavinuté miminko prý lépe spí, protože ho nebudí záškuby končetin. I když se dospělým může zdát poloha zavinutého miminka s rukama při těle nepříjemná, děti se v ní cítí v bezpečí a mají ji rády. Potvrzují to i psychologové.

Dětský spací pytel pro nejmenší Perle-Large Sleeping Bag Kaloo

Detský spací pytel Kaloo

Kaloo dětský spací pytel je vhodný pro nejmenší děti. Tím, že je děťátko zabalené ve spacáku, cítí se bezpečně, jako kdyby spalo v objetí svých nejbližších. Vrchní část se dá rozepnout, zbytek spacího pytle je sešitý v celku.

Zavinovačky

Miminka neusínají jen v tichu

Dudlík dávejte děťátku na noc, pouze pokud jste úspěšně zvládli kojení. Jinak by si ho mohlo mýlit s bradavkou. Sání z prsu a dudlíku vyžaduje různou techniku. Pokud ho děťátko nechce, nevnucujte mu ho. Miminko nemusí usínat jen v tichu, z dělohy bylo dosud zvyklé poslouchat zvuky kolem. Zkuste na utišení miminka použít tvz. bílý šum. Na internetu najdete stránky se zvuky z domácnosti (fén, vysavač), z přírody (déšť, vodopád, vítr) speciálně pro miminka. Tyto hluboké zvuky se nazývají bílý šum.

Rady odborníků

Psycholožka Anette Kast-Zahn a pediatr Hartmut Morgenroth připravili knihu Každé dítě může dobře spát, která vychází z metod Dr. Richarda Ferbra. Pomohla už mnohým rodičům. Její podstatou je postupné prodlužování intervalů mezi nočním kojením. Miminko nakrmte nejpozději půl hodiny před uložením do postýlky. Uložte ho vždy bdělé, přibližně ve stejnou dobu, aby si zvyklo na usínání. Noční odloučení usnadní i hračky na mazlení.

A teď přichází ta složitější část – nechat miminko vyplakat v rámci stanovených hranic. Do pokoje se vraťte po 3 minutách pláče (ne kňourání), později po 5 a 7 minutách, maximum je 10. Zůstaňte u miminka minutku-dvě, hlaďte ho a mluvte na něj klidným hlasem. Pokud je zlostné, zůstaňte u něj ještě kratší dobu. V žádném případě mu však nedávejte dudlík nebo láhev. Tato metoda naučí usínat dítě do 3 dnů, i když první dva budou těžké. Vhodná je pro miminka od 6 měsíců a můžete ji používat i při denním spánku.

Miminko spánkový režim

Když režim nastavují rodiče

Některé maminky se možná setkaly i s metodou „babywise“. Knížka Garyho Ezza a Roberta Bucknama se stala populární hlavně mezi americkými maminkami, ačkoli pediatři z ní až tak nadšení nejsou. Podle autorů již 7 týdenní děti jsou schopny prospat celou noc, rodiče však musejí dodržovat harmonogram. Metoda spočívá v tom, že o režimu miminka nerozhoduje ono samo, ale vy. Krmíte ho každé 3 hodiny, jen po probuzení, hrajete si s ním a nakonec ho uložíte spát. Nikdy ho však neuspáváte houpáním.

V takovém koloběhu fungujete celý den. Po 8 až 12 týdnech by vám měl být odměnou spánek po celou noc. Na pláč miminka mají autoři knihy jednoduchou radu – nechat ho vyplakat v 20 minutových intervalech. Pediatři však namítají, že miminkům při takovém způsobu krmení může hrozit dehydratace a tříhodinové intervaly jsou pro maličké děti příliš dlouhé. I psychologové doporučují držet se spíše rodičovských instinktů, než takových striktních rad.

Set do postýlky Cotoons Smoby noční světlo a hudební skříňka

Smoby noční světlo

Souprava do postýlky Cotoons obsahuje noční světýlko a hudební skříňku, aby se děťátko v dětské postýlce cítilo vždy bezpečně a příjemně. Automaticky se vypínají po 20 minutách, kdy vaše miminko už sladce spinká.

Hračky do postýlky