Vytvořte doma soukromý akvapark pro vaše děti

  Kategorie: Tipy na hračky,
7 min.
07. srp'17

Nechystáte se letos na dovolenou k moři? To vůbec nevadí. Pokud máte dům nebo možnost strávit horké dny na zahradě u prarodičů, přátel nebo na chatě, nemusíte se nudit. Právě naopak, stačí vám jen trochu fantazie a naše tipy na skvělé hračky, s nimiž si vytvoříte vlastní soukromý akvapark.

Víte, proč se začaly stavět vodní parky?

Je to neuvěřitelné, ale historie předchůdců těchto zábavních atrakcí na vodě sahá až do období starověkých civilizací, jakými byli Mayové či Aztékové. Naši předkové často vyhledávali území s jezírky a vodopády, kde se spolu scházeli kvůli rituálům očisty a relaxu.

Moderní pracující generace se svými dětmi také postupně začala vyhledávat přírodní lokality, kde by si mohla odpočinout a načerpat nové síly. A protože se v okolí jezer a mořských pláží začalo soustřeďovat stále více lidí, v roce 1964 vznikla v hlavě Američana George Millaya myšlenka vytvořit zábavní park v podobě umělého vodního světa. I proto se tento kreativní podnikatel dodnes považuje za "otce akvaparků". V roce 1977 otevřel první akvapark v Orlandu, který funguje dodnes.

Největší a nejkrásnější akvaparky na světě

V roce 1985 vznikl na území Španělska první opravdový akvapark v Evropě. V Německu nedaleko Berlína zase najdete největší krytý vodní park na světě – postavili ho v obrovské hale, do které by se vešla i Socha Svobody. Stavba, která měla původně sloužit ke konstruování těžkotonážních letadel, je tak vysoká, že v ní bez problémů organizují i vzlety balónem do výšky 60 metrů. V Abú Dhabí zase otevřeli první vodní mega park, který navíc láká atmosférou arabských pohádek.

Co přináší dětem dovádění ve vodě?

Vodní hry dětem prospívají ze zdravotního i duševního hlediska. Existuje několik důvodů, proč je trávení času v bazénu a na vodních atrakcích výhodné:

  • Voda je živlem, který nás v horkých letních dnech dokáže dokonale osvěžit. Tělo se tak zbytečně nepřehřívá.
  • Šumění moře, žbluňkání vody v bazénu či šplouchání zároveň v člověku, a tedy i v dětech vyvolávají příjemné emoce.
  • Pohyb ve vodě či při klouzání pomáhá i rozvoji a zpevnění svalstva nejmenších. Je namáhavější, a tedy i mnohem více vyčerpává – přináší však velmi příjemnou únavu, po níž se tělo dočká opravdu vydatného spánku.
  • Voda nabízí dětem nové výzvy – pokud se překonají a odváží se například sklouznout na tobogánu do bazénu, přemohou svůj strach a posílí si tak vlastní sebevědomí.
  • Při dovádění ve vodě organismus uvolňuje adrenalin a takzvaný "dobrý strach", který z těla vyplavuje stres. I proto se při hrách ve vodě a plavání cítíme jako znovuzrození a dokonale odpočatí.

Kluk potápění

Jak si vlastnoručně vytvořit akvapark?

Ani zdaleka to není tak složité, jak by se mohlo zdát. Zkuste zkombinovat hračky, které snadno seženete v našem e-shopu MedvídkovéHračky.cz, spolu s dalšími šikovnými nápady na vodní hry, při kterých si děti zasoutěží a zároveň se dobře zabaví.

Samozřejmě, výběr samotných hraček třeba zvážit s ohledem na věk vašich ratolestí a netřeba zapomínat na neustálou kontrolu dětí. To, že se nacházejí v domácím prostředí, vůbec neznamená, že se jim při hře nemůže nic stát. Stačí sekundy a může dojít ke zranění. Proto je při dovádění nespouštějte z očí. Co budete na domácí akvapark potřebovat?

Bazén a pískoviště

Základní "ingredience" vodního světa jsou nepochybně bazén s pískovištěm. Spolu totiž vytvářejí dokonalou idylu mořské pláže. Hraní si s pískem je však prospěšné i pro zdravý vývin vašich andílků. Budování objektů z písku podporuje jejich fantazii a tříbí jemnou motoriku v jejich prstíčkách. Je důležité, aby písek nebyl úplně suchý a sypký, ale mírně navlhčený podobně jako mořský písek. Takový materiál je tvárnější a lépe se s ním pracuje.

Dětské pískoviště Motýl Smoby s vodotryskem objem 95 litrů od 2 let

Pískoviště s vodotryskem Smoby Motýl

Pískoviště pro děti ve tvaru motýla má uprostřed malou lavičku na sezení a skládá se ze dvou částí. Jednu můžete klidně využít jako bazének. Na noc vodu jednoduše vylijete a křídlem překryjete druhou část jako mušli. Pískoviště má i hezký vodotrysk, který zprovozníte napojením na hadici.

Dětská pískoviště

Tobogan ze skluzavky? Proč ne?

Jestli máte v plánu vytvořit dětem na zahradě akvapark, vybírejte si skluzavky, které lze napojit na vodu – v horní části mají malý otvor, z něhož přes hadici proudí voda. Klouzání dolů pak půjde dětem mnohem snadněji i v plavkách a zbytečně si nebudou odírat nohy. Takové dětské skluzavky jsou speciálně navrženy tak, aby spolu s bazénem hravě vytvořily šikovné centrum zábavy. Při výběru skluzavky dbejte i na to, aby měla oblé hrany a protiskluzovou úpravu na schůdkách, díky čemuž bude lezení nahoru pro vaše ratolesti bezpečné i naboso.

Set dětská skluzavka Toboggan KS Smoby a vodní dráha AquaPlay Mountain Lake

Set dětská skluzavka Smoby a vodní dráha AquaPlay

Hezká dětská skluzavka s délkou skluzu 150 cm má zářivé barvy, které rozveselí každý domácí akvapark, a navíc ji dostanete v cenově výhodném setu s originální vodní dráhou, která je zábavním vodním světem v malém. Děti zde mají k dispozici loďky i všelijaké postavičky, se kterými se mohou vydat na dobrodružnou cestu vodními kanály.

Dětské skluzavky

My se sprchy nebojíme!

Zábava v akvaparku se neobejde bez pořádných vodotrysků, fontánek nebo dalších vodních efektů. Samozřejmě, na zahradě nemáte moc možností, jak vyrobit vodní atrakce. Dobrá zpráva je, že vám postačí i obyčejná hadice nebo nafukovací balónky.

Stříkající vodní slon Aquafant BIG s rotující myškou od 12 měsíců

Vodní slon BIG

Chcete dopřát dětem veselé letní osvěžení? Tento vodný slon se dá napojit na hadici s vodou, díky čemuž vyrobí vodní proud s dosahem až dva metry. Na hlavě má malou červenou myšku, která se otáčí až o 360 stupňů, takže slůně může stříkat vodu do všech směrů.

Vodní tenis

Víte, jaké rošťárny se dají podniknout s balónky napuštěnými vodou? Dovednosti svých dětí ověříte při hře, která připomíná tenis nebo házenou. Hráči takové vodní balónky házejí a navzájem chytají do improvizovaných košíků. Klidně můžete použít i sítko na těstoviny, případně – aby to neměli tak snadné – jim pořiďte nádoby, které vyrobíte z hrdla seříznutých dvoulitrových plastových lahví. Prohrává ten, komu balónek praskne jako prvnímu.

Zručnější vyhrává

Opět vezměte plastové lahve, rozřízněte je a tentokrát použijte jejich spodní část, v níž do okraje podstavy navrtáte větší dírku. Provlečete přes ni provázek, který přivážete na větve dvou vzdálenějších stromů, plotů nebo tyčí na sušení prádla. Dírka by měla být dostatečně velká na to, aby se nádoby mohly po provázku bez problémů posouvat.

Takto vytvořte dvě rovnoběžné dráhy se dvěma lahvemi, které umístíte na jeden konec provázku. Hráči si vezmou vodní pistolky a stříkají dovnitř plastových nádob tak, aby se začaly posouvat. Vyhrává ten, komu se jako prvnímu podaří dopravit nádobu až na druhý konec dráhy.

Akvapark ve vaně

Pokud jsou vaše dětičky ještě příliš malé na bláznivé vodní hry, můžete jim vyrobit malý akvapark i ve vaně. Barevné hračky pro nejmenší, s nimiž mohou přelévat vodu, potápět různé předměty, či loďky, které se dají posouvat po hladině, stimulují smyslové vnímání a motorické dovednosti.

Aquapark do vany Cotoons Smoby od 12 měsíců zelený

Dětský aquapark do vany Smoby Cotoons

Tuto šikovnou hračku do vany díky dvěma přísavkám snadno upevníte na povrch vany nebo na obkladačky. Děti zde mají k dispozici pohyblivou sprchu, ze které po stlačení žluté hvězdy teče voda do velké oranžové mušle se žabkou Wabap. Je zde také vodní mlýn, malé akvárium s červenou rybkou, skluzavka, ale i visící kbelík.

Hračky pro nejmenší