Vychovejte šťastné děti v digitální éře

  Kategorie: Výchova dítěte,
4 min.
27. čen'18

Dětí se ptáme, jak se vyspaly, jak bylo ve škole, zda jsou hladové a kolik dostaly domácích úkolů. Zkuste se však zamyslet nad tím, kdy jste se naposledy své dcery nebo syna zeptali, zda je šťastná/šťastný. V digitální éře se totiž štěstí měří spíše počtem lajků a vidění, což ani zdaleka neodpovídá skutečnému pocitu štěstí.

Děti vyrůstající v době sociálních sítí mohou být navenek šťastné, ale jejich svět pokračuje i za zářivými obrazovkami smartfonů, tabletů a notebooků. A tam už jejich život nemusí zdaleka vypadat tak růžově. Neštěstí pramenící ze sociálních sítí často vede k závislosti a touze být lepším a získat více sledovatelů. Žádné čísla však nepřinesou skutečné, dlouhotrvající štěstí, právě naopak. Ukažte dětem, že sociální sítě nejsou všechno a nefalšované štěstí čeká tam venku.

Socialne siete selfie

Odvaha a odhodlání

Nezáleží na tom, zda jsou děti ve škole, doma, mezi kamarády nebo v online světě – všude se od nich okamžitě očekávají perfektní výsledky a ne každý se pod takovým tlakem cítí právě šťastně. S neúspěchem pak přichází zklamání nejen z vlastního selhání, ale také z toho, že děti neuspokojily rodiče či učitele. Postavte se k věci jinak – veďte děti k tomu, aby se poučily z vlastních chyb a opakujte jim, že selhání patří k cestě za úspěchem.

Pocit vlastní hodnoty

Lajky, komentáře, shlédnutí, sledovatelné... není pochyb o tom, že všechna tato čísla znamenají ve světě sociálních sítí mnoho, avšak ne všechno. Radost ze sociálních sítí, z přidávání fotek, videí a statusů se může velmi snadno změnit na zoufalé kontrolování vlastního profilu a odtud je už jen krůček k depresi. Vštěpujte dětem pocit sebeúcty a sebehodnoty, dejte jim najevo, že čísla nejsou všechno a pokuste se je naučit, aby využívaly sociální sítě pro radost, a ne kvůli obdivu lidí, které ani neznají.

Digitalna era deti

Smysl pro dobrou věc

Touha po internetové popularitě děti jen těžko naučí vděčnosti v pravém slova smyslu. Tam přichází s každým novým sledovatelem akorát tak neuhasitelná touha po dalším. Ukažte dětem, že mají být za co vděčné a postarejte se o to, aby na to ani při používání instagramu nezapomněly. Pokud již prosedí s telefonem v ruce dlouhé hodiny, najděte jim na facebooku či instagramu lidi, které se vyplatí sledovat. Klidně to mohou být i celebrity, které se věnují charitativním činnostem nebo profily s každodenní dávkou užitečných informací. Najděte aplikace, které děti něco naučí – od vědomostních kvízů až po pravidelné zajímavosti z celého světa. Internet se dá využít i na dobrou věc, jen tomu je třeba věnovat trochu času.

Najděte rovnováhu

V éře sociálních sítí a moderních technologií děti preferují online přátelství, často proto, že jinak to ani neumí. Kamarádky, které bývají pár metrů od sebe, si raději dlouhé hodiny píší namísto toho, aby se setkaly a popovídaly si tváří v tvář. Rodiče raději dítěti napíší na facebooku, aby se přišlo naobědvat, přičemž stačí udělat pár kroků a oznámit to osobně. I takto se neúmyslně prohlubuje závislost na sociálních sítích, které se pak zbavuje velmi těžko.

Buďte jako rodiče mezi prvními, kteří dětem ukáží i jiný způsob komunikace. Namísto her v telefonu raději vytáhněte společenskou hru pro celou rodinu, nezavírejte se večer v samostatných pokojích, ale sejděte se v obývacím pokoji a podívejte se spolu na film. Namísto sledování pohádky na tabletu dětem před spaním přečtěte příběh z knihy. Možností na odtržení dětí od sociálních sítí je množství, nejpodstatnější je ale chtít.

Socialne siete zavislost

Jděte ven

Máte pocit, že toto pravidlo je příliš jednoduché na to, aby zafungovalo? Vydejte se s rodinou do přírody a uvidíte, že čerstvý vzduch a krajina kolem dokáží zázraky. Pokud se dětem příliš nechce, motivujte je filmem, který se odehrává v přírodě, pusťte jim krásný dokument nebo zkuste geocaching – hledání „pokladů“ v přírodě, které se neobejde bez připojení na internet. Ukažte dětem, že krásy světa se skrývají i v jeho offline verzi a právě ta je nabije radostí a štěstím.

Sociální sítě jsou postrachem mnoha rodičů, a to oprávněně. Nikdy přesně nevíte, co se za obrazovkami telefonů děje a, upřímně, děti umí lhát celkem přesvědčivě. Travte s těmi vašimi co nejvíce času a ukažte jim, že i život v realitě má své kouzlo.