Jak vybrat vhodnou školní tašku pro vaše dítě?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
13. srp'21

Školní taška je na nákupním seznamu školních pomůcek jednou z nejdůležitějších položek, která si určitě zaslouží maximální pozornost rodičů. Školní batoh nebo aktovku bude vaše dítě využívat každý den, proto musí splňovat jisté požadavky. Podle čeho vybrat správnou školní tašku pro vašeho školáka či školačku?

Na co se při výběru zaměřit?

Kupujete školní tašku poprvé? Možná budete v pokušení koupit dětem aktovku či batoh, který je sice trendový, ale levný. Mějte však na paměti, že levné školní tašky vydrží několik týdnů, nanejvýš měsíců a shánět novou školní tašku během rozjetého školního roku může být pořádná výzva. Investice do kvalitní školní tašky se opravdu vyplatí, přeci jen je to něco, co vaše dítě nosí na zádech od pondělí do pátku.

Důležitější, než cena je však to, aby taška dětem perfektně sedla. Batohy a aktovky, které děti tlačí, táhnou, jsou příliš velké nebo malé raději nechte v obchodě a hledejte dál. Dbejte na anatomické zpracování tašky, nastavitelné popruhy a vhodnou velikost a všímejte si, zda je hřbet tašky vzdušný. Najít školní tašku, která splňuje požadavky rodiče a představy dítěte, je náročný úkol, ale určitě ne nemožný.

Skolska taska jack piers deti

Hledání perfektní školní tašky

Školní taška je nejen nezbytná pomůcka do školy, ale i módní doplněk, kterým děti vyjadřují svůj individuální styl a osobnost. V případě výběru školní tašky se však třeba soustředit na důležitější faktory:

  1. Správná velikost: Určitě i vy vídáte před školou děti, které na ramenou nosí obrovské tašky a přemýšlíte nad tím, zda je ta taška pro ně vhodná. Šířka školní tašky by měla být relativně úměrná šířce školáka/školačky a pozor si třeba dát i na výšku tašky. Ani aktovka, ani batoh by neměly sahat níž než po pás dítěte, končit by měly ideálně nad úrovní pasu nebo v jeho úrovni. Školní taška nemá sahat až ke stehnům a nemá být na dítěti svěšená.
  2. Široké, polstrované popruhy: Široké popruhy s polstrováním na ramenou poskytují dětem větší komfort a chrání ramena před nadměrnou zátěží tašky. Je důležité, aby děti nosily tašku na obou ramenou, čímž se snižuje napětí a páteř se zbytečně neohýbá do jedné strany. Každá kvalitní školní taška má také možnost nastavit popruhy a přizpůsobit je výšce dítěte. Opět platí, že batoh by měl sedět mírně nad pasem a oba popruhy mají být nastaveny rovnoměrně.
  3. Hrudní a bederní popruhy: Jestliže má taška dodatečné popruhy na hrudi a bedrech, zkontrolujte, zda vašemu dítěti sedí na správném místě. V opačném případě by nemusela rovnoměrně rozložit váhu tašky a může dokonce vést k nepohodlí. Ruce dítěte se musí při zapnutých hrudních popruzích volně pohybovat a přirozeně nesmí školáka na hrudníku tlačit a omezovat ho v dýchání. Bederní pás by měl být na úrovni boků.
  4. Kapsy a přihrádky: Ujistěte se, že váš kandidát na školní tašku má více než jednu přihrádku a disponuje i bočními a předními kapsami. Při rozložení váhy platí, že těžší věci, tedy učebnice a sešity by měly být umístěny blíže k zádům a lehčí položky mohou být v předních přihrádkách a kapsách.
  5. Hmotnost tašky: Hmotnost plné tašky by neměla přesáhnout 15 % celkové váhy dítěte. Dětská páteř se ve školním věku stále vyvíjí, proto by školní aktovka či batoh neměly být příliš těžké a přeplněné. Platí tedy, že dítě s váhou 45 kg by nemělo na zádech nosit batoh těžší než 7 kg a školák s váhou 27 kg by měl nosit tašku s maximální váhou 4 kg.

Nepřehlížejte detaily

Při výběru vhodné školní tašky je třeba podívat se nejen na design tašky, ale i na její zpracování, a to jak zvenku, tak i zevnitř. Všímejte si i takových detailů jako prošívání. Vyhýbejte se taškám, které mají nerovnoměrné, nekvalitní a příliš volné prošívání, které se může každou chvíli rozpárat.

Pozornost je třeba věnovat i zpracování samotné tkaniny. Okraje materiálu musí být kvalitně zakončeny, je nepřípustné, aby školní batoh nebo aktovka měly ošoupané a nezačištěné okraje tkanin, které by se mohly velmi rychle opotřebovat a takový kaz by se začal šířit dál.

Skolska taska vyber jeune premier

Názor dítěte je důležitý

Školní taška by měla splňovat několik kritérií a jedním z nich je i osobní styl dítěte. Uvědomte si, že váš školák či školačka se na svou tašku bude dívat téměř neustále, proto dejte i na jeho/její názor. Touží vaše dítě po tašce s Batmanem nebo princeznou Elsou, ale taška s tímto motivem nesplňuje vaše požadavky? Dohodněte se s dítětem na kompromisu – kvalitní školní tašku s jiným potiskem můžete ozdobit přívěsky nebo nášivkami s oblíbeným pohádkovým motivem, popřípadě se můžete dohodnout na jiných školních pomůckách, které budou v souladu s dětskou představou.

V současnosti však již není nouze o designové školní tašky, které jsou nejlepším kompromisem mezi požadavky rodiče a dětskou představou o vysněné školní tašce. Díky hravému designu a originálním detailům školních doplňků Jeune Premier a Jack Piers vaše děti zažijí originální start do nového školního roku. Školní aktovky a batohy v naší nabídce splňují ty nejpřísnější požadavky rodičů a každé dítě si mezi nimi najde svého favorita, s nímž se ponoří nejen do světa nových znalostí, ale i do světa nekonečné fantazie a kreativity.

Školní tašky na jednom místě