Už máte výbavu pro prvňáčka?

  Kategorie: Tipy na hračky,
5 min.
24. srp'16

Září je pro mnohé děti přelomovým měsícem. První školní den je velkým milníkem nejen pro prvňáčka, ale i pro celou rodinu. První kroky do školy jsou vždy plné očekávání, napětí a nervozity,  ale i radosti z nových zkušeností a kamarádů. Aby se vašemu školáčkovi dobře dařilo celý rok, potřebuje mít vytvořené podnětné prostředí pro učení. Připravili jsme pro vás seznam věcí, které by vašemu dítěti neměly chybět, aby nové povinnosti zvládalo s lehkostí.

Školní taška trošku netradičně

Nástupu do školy vždy předchází nákup školních potřeb. Seznam školních pomůcek rodiče dostávají většinou při zápisu do školy, přičemž každá základní škola může mít své vlastní požadavky a specifika. Základem pro každého školáčka je pořádná školní taška. Měla by mít vyztužená záda, měkké a nastavitelné popruhy a bezpečné uzavírání. Při výběru školní tašky přihlížejte na její kvalitu, praktičnost ale i zdravotní hledisko. Pro děti, které mají problémy s páteří, můžete vybrat kufřík na kolečkách. Je stejně atraktivní a praktický jako školní taška, nepředstavuje však takovou zátěž na záda. Díky teleskopické rukojeti se snadno přizpůsobí výšce dítěte.

Dětský kufr T-Rex Dino Janod na kolečkách

Dětský kufr na kolečkách T-Rex Dino s motivem dinosaura má rozměry 31*18*40 cm a dvě větší a dvě menší kapsy. Díky teleskopické rukojeti se přizpůsobí dítěti.

Dětské batohy

Pomůcky do školy, které by prvňáčkům neměly chybět

Některé školy umí pro své žáky zajistit za příplatek pera i sešity, o čemž by vás měly uvědomit. Pokud k nim ta vaše nepatří, měla by vás alespoň upozornit, jaká pera jsou pro prvňáčky vhodná. V penálu dítěte by kromě pera s hadříkem na jeho utírání neměly chybět tužky, barvičky s dostatečným výběrem barev, ořezávátko, malé pravítko, guma a nůžky. Připravte si také obaly a desky na sešity, přezůvky a sáček, kam si je dítě odloží. Samozřejmostí jsou úbor na tělesnou výchovu, pomůcky na výtvarnou výchovu a hygienické potřeby, kde by neměl chybět toaletní papír, kapesníky, mýdlo a ručník.

Dítě potřebuje vlastní pracovní prostor

Když je váš prvňáček kompletně vybaven do školy, nezapomeňte na to, že i doma potřebuje prostředí příjemné na učení. Velký psací stůl má své kouzlo, ale pro menší děti jsou vhodnější domácí školní lavice, které jsou přizpůsobeny jejich výšce a potřebám. Navíc, mnoho z těchto lavic má další funkce, jako jsou nastavitelný sklon psací desky, odkládací prostor či možnost připínat na ni magnetky. Z nástupu do školy uděláte díky koupi školní lavice do dětského pokoje doslova slavnostní událost.

Dřevěná školní lavice Modulo Space Smoby se 60 doplňky

Smoby dětská dřevěná lavice s lavičkou Modulo Space Activity je vyrobena z masivního dřeva. Školní lavice má pod psací deskou velký úložný prostor. Psací deska se dá nadzvednout kolmo, a tak na ni mohou kreslit najednou dvě děti ze dvou stran.

Školní lavice

Tabule jako ve škole

Skvělou pomůckou a zároveň hračkou bude pro malého žáčka školní tabule, na kterou se dá psát křídou i fixy. Díky magnetické funkci na ni děti mohou připínat písmenka a čísla a takto se učit skládat slovíčka či počítat příklady. Tabule bývají výškově nastavitelné, takže porostou spolu s vaším dítětem. Tabule jako pomůcka na kreslení rozvíjí dětskou fantazii a umělecké vlohy, takže ji můžete dítěti pořídit již v předškolním věku.

Dřevěná školní tabule Janod s 30 doplňky


Janod dřevěná oboustranná magnetická tabule umožňuje hraní z obou stran. Děti mohou z bílé strany na tabuli psát fixem a z druhé černé strany křídou. Černá strana tabule je magnetická, děti si na ni mohou ukládat písmenka abecedy, která jsou součástí balení, a skládat tak svá první slůvka.

Školní tabule

Jak zvládnout nový režim s prvňáčkem?

  • s motivací začněte již během prázdnin
  • udělejte z prvního školního dne slavnostní událost, na kterou se bude dítě těšit
  • pravidelné ranní vstávání do školy si nacvičte už v srpnu
  • věnujte se prvňáčkovi doma a kontrolujte, zda má splněny všechny úkoly
  • nestrašte dítě zbytečně těžšími úkoly, které ho čekají později
  • pomozte prvňáčkovi vytvořit si vlastní systém učení a zaměřte se na pozitivní motivaci

Rodičům přejeme v novém školním roce hodně trpělivosti a všem dětičkám, které nastoupí do školy – ať už po prvé nebo po deváté – přejeme, aby školní povinnosti zvládly hravě a s radostí.