7+1 rad, jak zapojit děti do šetření energiemi

  Kategorie: Výchova dítěte,
6 min.
27. zář'22

Růst cen energií není žádným tajemstvím a je v posledních týdnech častým předmětem rozhovorů v každé rodině. Jak ušetřit? V čem se omezit? Co můžeme dělat jinak? Přinášíme vám odpovědi na ty nejzákladnější otázky a máme pro vás tipy na to, jak naučit šetřit i ty nejmenší.

Neustále stoupající náklady na energie nás nutí zamýšlet se nad tím, jak ušetřit a zároveň neztratit komfort, na který jsme zvyklí. Jak dětem vysvětlit, že šetření energiemi je důležité a nevzbudit v nich při tom pocit viny za to, že rozsvítí světlo nebo pustí vodu?

Nabídněte dětem vysvětlení

Stejně jako dospělí, i děti chtějí znát důvody, které stojí za změnami (i když nepatrnými) v domácnosti. Citlivě s ohledem na věk jim vysvětlete, že to, co děláte, vám pomůže ušetřit, ale také chránit naši planetu. Šetření energií má krátkodobé i dlouhodobé výhody, a pokud jsou vaše děti dostatečně zralé, promluvte si s nimi o tom, proč je třeba šetřit vodou, elektřinou a plynem.

Děti jsou velmi vnímavé a už možná ve školce nebo ve škole slyšely, že je najednou všechno drahé a rodinné účty za energie jsou mnohem vyšší. Vysvětlete dětem, že budete muset platit více za vodu a elektřinu, abyste měli doma teplo, takže možná nezbude tolik peněz na sladkosti (od kterých se stejně kazí zuby) nebo na nové hračky. Pokuste se však děti nevystrašit a v žádném případě je neobviňujte z toho, že zbytečně svítí světlo nebo pouštějí vodu. K šetření přistupte hravě a vnímejte jej jako výzvu, která děti namotivuje.

Zhasínejte světla

To nejjednodušší, co můžete děti na úvod naučit, je zhasínat světla v místnostech a prostorách, ze kterých odejdou. Využívejte co nejvíce slunečního světla – zejména v letních měsících je téměř zbytečné svítit ve většině místností a také v podzimním a zimním období lze vytěžit ze slunečních paprsků maximum. Ušetřit na elektrické energii lze i výměnou starých žárovek za nové, úsporné osvětlení.

Vypínejte nepoužívaná zařízení

Odcházejí vaše děti od počítačů, herních konzolí nebo jiných zařízení na dlouhou dobu, aniž by je vypnuly? Vysvětlete jim, že i vypnutím notebooku před odchodem z domova šetří cennou energii. Praktickým pomocníkem je v tomto případě prodlužovací kabel s vypínačem, díky kterému jedním klepnutím vypnete hned několik zařízení.

Šetrenie energiou a mobily

Zdroj foto: Freepik

Zavírejte dveře při topné a klimatizační sezóně

Ranní odchody z domu do školy a do práce umí být pořádně hektické a snadno se může stát, že během nich zůstanou vchodové dveře otevřené i několik minut. Kvůli tomu uniká teplo, které v zimě vzniklo vytápěním, nebo naopak příjemný chlad, který vytvořila klimatizace.

V důsledku toho musí radiátory nebo klimatizační jednotka znovu zabrat na plný plyn a dostat pokojovou teplotu na vámi nastavené hodnoty, což určitě nepomáhá šetřit energie. Účinné je nastavit termostat na dané hodiny, během kterých odjíždíte a později přicházíte domů. Není přece třeba, aby tato tělesa běžela na plné obrátky během celého dne, který strávíte v práci a ve škole.

Sprcha místo vany

100 litrů vody. Přibližně tolik vody ušetříte vždy, když se rozhodnete upřednostnit sprchu před koupelí. Samozřejmě, pořádnou koupel s voňavou pěnou a bublinkami potřebují všechny děti, ale úplně postačí, když jim vanu napustíte jeden den v týdnu a během těch ostatních dáte přednost sprchování. Platí také, že vana nemusí být naplněna vodou až po okraj. Pokud ji napustíte jen do poloviny, ušetříte spoustu energie.

Možností, jak ušetřit, jsou i kratší sprchy. Naučte děti ve sprše udělat to nejnutnější – můžete dokonce soutěžit o co nejkratší (ale zároveň efektivní) sprchu. K důkladné hygieně nepotřebujete 30 minut pod neustále tekoucí vodou. Pokud se neumíte rozloučit s dlouhým sprchováním hned, zkracujte čas strávený pod sprchou postupně. Připomeňte dětem (ale i sobě), že během mydlení je třeba zavřít kohoutek, protože v opačném případě voda zbytečně odtéká.

Zavírejte kohoutek

Pravidlo, které znají už malé děti, zní jasně: „Zavírejte kohoutek při mytí zubů a rukou." Během pandemie koronaviru nám všechny letáčky připomínaly, že až důkladné mytí rukou s dezinfekčním mýdlem a teplou vodou po dobu alespoň 60 vteřin zbaví pokožku bakterií. Ruce si myjeme několikrát denně a není těžké si představit, kolik vody zbytečně spotřebuje čtyřčlenná rodina během jednoho dne, kdy nechá kohoutek při mytí rukou otevřený. Totéž pravidlo platí i při čištění zubů.

Šetrenie energie voda

Zdroj foto: Freepik

Auto nechte doma

Vozit děti do školy autem je často praktičtější a pro mnohé rodiče také výhodnější, ale určitě se najdou situace, kdy můžete auto nechat doma a využít hromadnou dopravu, kolo nebo své vlastní nohy. Pokud nepotřebujete dělat velký rodinný nákup, do obchodu můžete zajít i pěšky a spolu s dětmi si tak udělat pěknou procházku. Při cestě do práce zkuste dát šanci hromadné dopravě, možná vás překvapí, že je také pohodlná a čas v tramvaji či autobusu můžete využít například ke čtení, popřípadě opakování učiva před vyučováním.

Na návštěvu k prarodičům, kteří bydlí nedaleko, přijeďte příště na kolech. Nejenže ušetříte na benzínu či naftě, ale zároveň v dětech probudíte chuť ke sportu. Ušetřit lze i spolujízdou. Nemusíte děti nutně posadit do auta k cizímu člověku, to by udělal asi jen málokdo. Domluvte se však s rodiči spolužáků, kteří do školy také cestují autem a ve vození dětí do školy se střídejte.

Voda nad zlato

O šetření vodou při mytí rukou a čištění zubů jsme už mluvili, ale existuje ještě jeden způsob, jak ušetřit. A to zejména v případě, že máte zahradu, balkon nebo jste „pouze“ hrdými majiteli pokojových rostlin. K zalévání čehokoli využívejte dešťovou vodu, kterou můžete zachytávat do různých nádob. Se zapojením kreativity se to dá i ve městech. Tímto způsobem ušetříte a děti mohou na vlastní kůži pozorovat koloběh vody.

Dobrá rada na závěr

Začněte u sebe. Děti jen stěží naučíte šetřit, když budou vidět, že vy trávíte ve sprše celou věčnost, a i na ty nejkratší vzdálenosti startujete auto. Buďte prvním příkladem pro své děti a začněte energie šetřit spolu. Mluvte o tom, proč je to potřebné nejen pro rodinný rozpočet, ale také pro naši planetu a hledejte kreativní a zábavné způsoby, které vaší rodině pomohou s šetřením.

Zdroj titulní foto: Freepik