Těhotenství týden po týdnu: 17. týden

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
23. bře'20

Čas letí jako voda a tyto týdny těhotenství jsou toho skvělým příkladem. V sedmnáctém týdnu na vás čeká několik rozhodnutí, mezi nimi i to, zda chcete vědět pohlaví miminka ještě před narozením. Začíná se také příprava na porod a můžete se pustit také do prvních nákupů pro malého drobečka.

Jste téměř v polovině těhotenství, konkrétněji na konci čtvrtého měsíce. Miminko, které nosíte pod srdcem, je v této fázi dlouhé asi 13 cm a vážit může již přes 160 gramů. Oproti minulému týdnu opět o něco vyrostlo a nyní je velké asi jako granátové jablíčko.

Příznaky sedmnáctého týdne

Sedmnáctý týden s sebou přináší příznaky typické pro růst miminka:

  • Více tělesných tekutin. Zvýšený průtok krve způsobuje v tomto období silnější vaginální výtok, nadměrné pocení a potrápit vás mohou i hleny v nosné a ústní dutině.
  • Svědění v oblasti prsou a břicha. Miminko roste a způsobuje roztahování pokožky, která je v důsledku toho tenčí a citlivější. Odolejte nutkání neustále se škrábat a vložte důvěru raději do uklidňujících krémů, které zmírňují svědění.
  • Nárůst váhy. Přibývání je během těhotenství zcela přirozené, vždyť jen dosud (jste v polovině těhotenství) jste přibrali zhruba 2-5 kg. Doporučený nárůst hmotnosti v tomto období se pohybuje okolo půl kila za týden, ale přibírání v těhotenství je velmi individuální. Pokud máte pocit, že něco není v pořádku, poraďte se se svým lékařem.
  • Strie. Striím se v těhotenství nevyhne zřejmě žádná žena. Pokud již i vás začali trápit tyto bílé pásky, začněte s pravidelným krémováním pokožky a nezapomínejte pít dostatečné množství vody.
  • Zvláštní sny. Ano, i takový příznak s sebou těhotenství přináší. Nedivte se proto, že se uprostřed noci probudíte ze snu, ve kterém jste porodily štěňátko nebo jste absolvovali svatební cestu na Mars.Tehotenstvo sedemnasty tyzden blog

zdroj foto: freepik

Těhotenské bříško během sedmnáctého týdne

Ve vašem bříšku se během tohoto týdne dějí velké věci. Tělíčko miminka už kromě chloupků zvaných lanugo pokrývá i látka podobná vosku (říká se jí vernix), která tvoří ochranu před plodovou vodou. Chrupavky se přetvářejí na kosti a pod kůží se miminku začínají tvořit tukové zásoby.

Jeho srdíčko bije stále dvakrát rychleji než to vaše, avšak jeho činnost je již v této fázi řízena mozkem. Pokud byste nyní zkoumali tvářičku miminka pod ultrazvukem, mohli byste si všimnout grimasy, protože se kromě pohybu rukou a nohou zdokonalují i ​​obličejové pohyby.

Co vás v 17. týdnu čeká?

Sedmnáctý týden, jak jsme již v úvodu naznačili, s sebou přináší několik rozhodnutí. Brzy vás čeká velký ultrazvuk, na kterém se můžete dozvědět pohlaví miminka (pokud ho už náhodou nevíte). Rozhodněte se, zda chcete předem vědět, jaké pohlaví nosíte pod srdcem. Nastudujte si také porodní techniky a vyberte tu, která se vám zamlouvá nejvíce a se kterou má zkušenosti i váš gynekolog, resp. lékař, který bude při porodu.

Začněte se pomalu připravovat i na mateřskou dovolenou, lépe řečeno na to, co všechno před nástupem na ni musíte vyřídit. A naše rada na závěr: nesnažte se vše zvládnout svépomocí. Těhotenství sice není nemoc, ale když vám v tomto období někdo nabídne pomoc (ačkoli půjde pouze o složení krabice cereálií z vyššího pultu v obchodě), přijměte ji.