Rozvíjet tvořivost dětí je hračka

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
11. bře'16

Kreativní hračky jsou fantastickým prostředkem na rozvoj tvořivosti u dětí. Toneznamená, že vaše ratolest musí být rozený umělec. My věříme, že každé dítě je kreativní, protože jejich fantazie nezná hranic. Pokud však chcete tento talent u svých nejmenších rozvíjet, seznamte je s hrami, které vyžadují trpělivost, vizuální představivost, skládání, kreslení, barvení, čí vyšívání. Může se zdát, že najít nejefektivnější způsob je komplikované a náročné. A proto ... tady jsou možnosti jak na to hravě, jednoduše a zábavně.

Tvorivosť detí

Dítě potřebuje dostatek prostoru a možností pro realizaci a rozvoj již v raném dětství. Jako rodiče jste svědky, že se ho i samy dožaduje. Spolu s růstem mění i své potřeby. To je třeba zohlednit i při výběru vhodné aktivity.

Tvořivé děti i díky hračkám

Na trhu není problém najít množství hraček, které problém fantazie vyřeší. Otázkou je jen co upřednostnit a proč byste při tom měli myslet i na věk svých dětí. Co by mohlo zajímat ty, které začínají chodit?

Pohled na svět shora je pro děti zcela novým zážitkem. A spolu s ním se budou snažit zjistit, kam vede konec chodby nebo proč máma zmizí, když se za ní zavřou dveře. Jakmile dítě získá větší stabilitu na nohou, i jeho objevování nabere na obrátkách. To vše je pro děti přirozené. Nicméně, ne vždy jsou k tomu vedeny nebo se nesetkávají s dostatečnou podporou. Chození je jedna věc. To, co se odehrává v jejich hlavách je druhá. Obě spolu velmi souvisí, proto je není třeba podceňovat.

I obyčejné chodítka pro děti, piano se zvířecími zvuky, kostky s písmenky nebo různé skládačky vyburcují vašeho prcka k aktivitě. To, že se učí chodit ještě neznamená, že by to mělo být vaší jedinou prioritou. I nohy se jednou unaví a bude třeba zapojit mozek. Zde se na řadu dostávají pohádky, tančící postavičky a hudba. Proč nezaložit baby kapelu? Teď to sice bude vaše uši bolet, ale o pár let, kdo ví?

Rozvíjení tvořivosti dětí předškolního věku

Ani na děti ve věku od 2 a více let nezapomínáme. I u nich je třeba klást důraz na rozvoj tvořivosti a kreativity. S klasickými stavebnicemi, zda kostkami se děti vyřádí do sytosti. A navíc, taková hra rozvíjí jejich logické a prostorové myšlení. Postavte společně domky, hrady, věže a cokoliv, co si jen umíte představit. Zkouškou trpělivosti může být skládání puzzle nebo různé omalovánky, origami, nástěnné mapy a dekorace. Které jsou top?

Kreativní omalovánky

Omalovánky jsou již celá desetiletí oblíbenými dětskými hračkami, které tříbí přesnost a cit pro barvy. Proč však omalovánky nepovýšit na nový level? Co se stane, když k nim přidáte různé efekty, mozaiky, vystřihovánky a neobvyklé skládačky? Nuže, zde se otevírá nekonečné množství možností. Nevěříte? Garantujeme, že budete mít problém odolat a snadno se může stát, že kromě vašich dětí se budete hrát i vy.

Pokud vás ani toto nepřesvědčilo, co říkáte na pískové omalovánky? Při těch můžete zapomenout na tradiční pastelky, protože místo nich používáte barevný písek a speciálně navržený štětec. Omalovánky už nejsou jen kus předkresleného papíru, ale hotové umělecké skvosty. Přesvědčte se samy.

Kreativní omalovánky Janod od 4 let

Omaľovánky Janod

Dekorace na hraní

Jedny z nejlepších hraček na rozvoj tvořivosti jsou ty, se kterými se děti nejen zahrají, ale zároveň se nenápadně učí novým poznatkům. Znalost geografie patří mezi základní znalosti, které by měl ovládat každý člověk.

Pokud začnete děti učit, kde se co ve světě nachází, darujete jim důležité základy do pozdějšího života. Školáci se vám určitě poděkují, protože geografie bude odrazu o kousek lehčí. Můžete se zahrát na cestovatele a každý den se vybrat do nových končin. Ať už to bude po souši, po moři nebo ve vzduchu.

Slepá mapa vám poskytne nesmírné množství fantazie. Pokud se rozhodnete cestovat i opravdu, opět se můžete vrátit k mapě a dětem ukázat kam vlastně jdete. A jaká je to ideální mapa? Přece ta co je magnetická a na celou stěnu.

Velkoplošná mapa Země Janod

Mapa země Janod

Hraček a možností jejich využití je mnoho. Základem je nejen jejich naučná či tvůrčí funkce, ale především radost z jejich používání. Stačí si jen vybrat a nechat rozvinout fantazii svých dětí naplno. Případně se nechat vtáhnout do hry a užít si to kouzlo spolu. Hodně zábavy!

Kreativní hračky pro děti