Teplo, tepleji, horko, pálí: Jaká jsou rizika slunečního záření?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
14. čec'23

Na léto se těšíme celý rok. Horké letní dny strávené v zahradě, na horách, u bazénu nebo u moře jsou již tady. Sluneční paprsky nás obarví krásně dohněda a ani o přísun vitamínu D se nemusíme bát. Nesmíme však zapomínat na rizika spojená se sluncem. Spálené pokožce našich nejmenších, slzičkám a probdělým nocím se můžeme vyhnout. Poradíme vám jak.

Ozónová vrstva, která nás chrání před ultrafialovým zářením, se neustále zmenšuje. Což v praxi znamená, že riziko melanomu, agresivní formy rakoviny kůže, se naopak zvětšuje. Kůže je největší orgán našeho těla, opatrnosti proto není opravdu nikdy dost a s ochranou pokožky je třeba začít už od raného dětství. Ultrafialové paprsky se dělí do tří skupin.

  • UVC s nejkratší vlnovou délkou, které nedosahují povrchu země;
  • UVB se střední vlnovou délkou. Toto záření je zodpovědné za opalování, pigmentaci kůže, ale i za rakovinu;
  • UVA s nejdelší vlnovou délkou, které je zodpovědné za spálení a také za rychlejší stárnutí pokožky.

Intenzita UV záření se mění v závislosti na ročním období, zeměpisné poloze či nadmořské výšce. Velkou roli hraje také sníh a voda, od které se záření odráží. V letních měsících je intenzita UV záření logicky nejsilnější. Na slunci tehdy všichni trávíme nejvíc času, proto bychom neměli zapomínat na ochranu.

V tričku i do moře

Dětská pokožka je jemnější než kůže dospělých. Zejména jde-li o malá miminka do šesti měsíců. Ta bychom silnému slunečnímu záření neměli vystavovat vůbec a pokud, tak jen v malých množstvích a určitě ne mezi jedenáctou hodinou dopoledne a třetí hodinou odpoledne. Toto časové rozmezí se však liší podle toho, kde na světě se nacházíte. Při současných extrémních teplotách se dokonce nedoporučuje pohybovat se na slunci až do páté hodiny odpoledne. Tento čas je rizikový pro nás všechny, protože slunce je tehdy nejsilnější. Kromě toho děti do šesti měsíců ještě neumí regulovat svou teplotu tak jako my dospělí. Ve velkých vedrech se mohou snadno přehřát.

Malé dětičky oblékejte do letního vzdušného oblečení, ideálně lněného nebo vyrobeného ze 100% bavlny. I do vody by měly vstupovat alespoň v tričku, které zakrývá jejich záda, hrudník a ramena, která jsou velmi náchylná k popálení. Klobouček nebo šátek je také výborný nápad a chrání před úpalem. Velmi snadno se spálí i uši, na které mnoho rodičů zapomíná. Na trhu již naleznete i oblečení s ochranným UV faktorem. Na dovolenou u moře nebo hry venku se jistě hodí. Během dovolené u moře, ale i u českých jezer nebo na zahradě zvažte postavení stanu pro děti. I obyčejný teepee stan ochrání děti před přímým slunečním zářením a poskytne jim stín.

Slnečné žiarenie a ochrana pred slnkom

Zdroj foto: Freepik

Opalovací krém vždy po ruce

Děti si chtějí hrát a trpělivostí obvykle neoplývají. Nanést na ně opalovací krém není věru vůbec snadné. Pro děti jsou vhodné krémy a mléka s vysokým UV faktorem 50+. Jako každá kosmetika i opalovací krémy mohou obsahovat alergen. Pro jistotu naneste jen malé množství opalovacího mléka nebo krému na malý kousek kůže. Pokud pokožka nezčervená, nezačne pálit nebo svědit, vše by mělo být v pořádku. Pro jistotu si však přečtěte složení výrobku. Ten by neměl obsahovat žádnou z těchto chemických látek:

  • 4-Methylbenzylidene Camphor
  • BHT
  • Cyclopentasiloxane
  • DEP (Diethylphthalate)
  • Diazolidinyl-Urea
  • Isoamyl p-Methoxycinnamate
  • Polyacrylate-3
  • Polyester-5
  • Triethanolamine

Některé mámy v dobré víře doporučují vyhnout se komerčním opalovacím mlékům a raději zvolit přírodní alternativy v podobě různých olejů. Za oleje s nejvyšším UV filtrem se považují malinový a mrkvový olej. Klasické opalovací mléko je však sázka na jistotu. V drogeriích a lékárnách je najdete pod různými značkami a mnoho z nich je naprosto hypoalergenních. Opalovací mléka bývají nezávisle testována různými organizacemi. Určitě si tyto testy vyhledejte ještě předtím, než opalovací mléko koupíte. Zejména nakupujete-li pro malé miminko s citlivou pokožkou.

Krém natřete alespoň půl hodiny před tím, než vaše ratolest vyběhne na slunce. Tak dlouho totiž trvá, než začne účinkovat. Krém znovu nanášejte po koupání nebo použití ručníku. Nejpozději však dvě hodiny po poslední aplikaci krému.

Slnečné žiarenie a ochrana

Zdroj foto: Freepik

Nezapomínejte na oči

UV záření neohrožuje jen pokožku, ale také oči. Může dokonce způsobit zánět očních spojivek nebo oční zákal. Nikdy není brzy na sluneční brýle. Existují také sluneční brýle navržené speciálně pro citlivý dětský zrak a právě po těch byste měli sáhnout. Dětské sluneční brýle Beaba, které naleznete i v naší nabídce, jsou navrženy ve spolupráci s očními optiky, oftalmology, a dokonce i chiropraktiky a dětem poskytují maximální ochranu během chvil strávených na slunci.

První pomoc při spálení

První pomocí při spálení pokožky je chladná sprcha. Ne však ledová nebo velmi studená. Začněte s vlažnou a pomalu přecházejte do chladnější. Dítě neutírejte do ručníku, raději jej položte na prostěradlo a nechte přirozeně osušit. Připravte se na to, že mohou přijít horečky. V tom případě srážejte teplotu a pokud je to nutné, sáhněte i po lécích.

Pamatujete si ještě na své dětství? Popálená záda nám babičky mazaly podmáslím, smetanou nebo jogurtem. Ty nás vždy zaručeně ochladily. Můžete je vyzkoušet i nyní. Doporučuje se také kyselina pantotenová nebo panthenol, který se snadno vstřebává do pokožky. Pokud se už objevily puchýřky, raději nenatírejte na pokožku nic. Předejdete tak infekci. Ubrečeného prcka pro jistotu vezměte k lékaři, který poradí nejlepší způsob léčby.