Recepty na zdravé sladkosti

  Kategorie: Vaříme pro děti,
7 min.
28. dub'25

Nezdravé tuky, umělá sladidla, éčka, stabilizátory… najít na pultech obchodů sladkosti, které by byly zdravé a zároveň cenově přijatelné, dnes už téměř hraničí se zázrakem. Právě proto jsme pro vás sesbírali recepty na zdravé sladkosti, které hravě připravíte i doma. A jsou tak jednoduché, že vám s jejich přípravou pomohou i děti.

Snažíte se vést děti ke zdravé stravě? Potom určitě víte, že největším problémem jsou často zdravé sladkosti. A na sladké mají chuť nejen děti, ale i rodiče. Dobrou zprávou je, že zdravé sladkosti dokážete dětem připravit i doma, a to rychle a jednoduše. Máme pro vás 8 receptů na zdravé domácí sladkosti, které budou dětem chutnat stejně jako kupované sušenky a čokolády. Nebo ještě víc.

Upozornění: Ve více receptech se nachází arašídové nebo jiné oříškové máslo, ovesné vločky a také mléčné výrobky. Vždy se před podáváním svému děťátku ujistěte, že nemá žádnou alergii na použitou surovinu. Pokud vaše dítě trpí alergií na některou ingredienci, můžete ji vyměnit za jinou nebo vyzkoušejte jiný recept.

Ovesno-arašídové energy balls

Ingredience

  • ¾ šálku nakrájených datlí
  • ½ šálku ovesných vloček
  • ¼ šálku arašídového másla
  • chia semínka

Postup

  • Vypeckované a nakrájené datle ponořte na 5–10 minut do misky s vodou a poté sceďte.
  • Datle rozmixujte s ovesnými vločkami a arašídovým máslem, dokud se ingredience „neslepí“.
  • Z této hmoty vytvarujte kuličky (z množství vznikne asi 12 kuliček) a obalte je v chia semínkách.
  • Kuličky energy balls, můžete na závěr namočit do rozehřáté vysoce kvalitní hořké čokolády s trochou javorového sirupu. Děti budou mít díky tomu pocit, že mají opravdovou sladkost.
  • Hotové kuličky dejte alespoň na 15 minut do chladničky. Tam vydrží týden, ale předpokládáme, že se po nich jen tak zapráší.

Ovsené guličky

Zdroj foto: Unsplash

Kousky z mrazeného jogurtu s jahodami a čokoládou

Ingredience

  • 3 šálky bílého řeckého jogurtu
  • ¼ šálku javorového sirupu nebo medu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 a ½ šálku jahod nakrájených na plátky
  • ¼ šálku čokoládových pecek/chipsů

Postup

  • Velkou zapékací mísu nebo plech s vyvýšenými okraji vyložte pečicím papírem.
  • Ve velké míse smíchejte řecký jogurt s javorovým sirupem (nebo medem) a vanilkovým extraktem a rozetřete na pečicí papír.
  • Na tuto směs naskládejte jahody nakrájené na plátky a posypte čokoládovými kousky.
  • Plech dejte alespoň na tři hodiny do mrazničky.
  • Důkladně zmrazený jogurtový plát nakrájejte na menší kostičky. Může se stát, že jednotlivé kousky se pod nožem polámou, ale to vůbec nevadí. Bude to tak ještě efektnější a lahodné chuti se nic nestane.

Ovesné sušenky bez cukru

Ingredience

  • 1 a ½ šálku ovesných vloček
  • 1 šálek ovesné mouky
  • ¾ čajové lžičky mleté ​​skořice
  • ¼ čajové lžičky sody bikarbony
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 2 dozrálé banány
  • 2 velká vajíčka
  • ¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje nebo másla
  • ¾ šálku nasekaných datlí nebo sušených rozinek
  • ½ šálku strouhaného neslazeného kokosu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a na velký plech dejte pečicí papír.
  • Smíchejte ovesné vločky, ovesnou mouku, skořici, sodu bikarbonu a sůl ve velké misce.
  • V menší misce rozmačkejte banány, přidejte k nim vajíčko, kokosový olej (nebo máslo) a vanilkový extrakt a smíchejte.
  • Suché ingredience spojte s „mokrými“ a datlemi a důkladně promíchejte, dokud nevznikne těsto.
  • Velkou lžící nabírejte těsto, vytvarujte z něj kuličky a položte na plech vystlaný papírem (vznikne vám asi 15 kuliček).
  • Kuličky jemně zatlačte vidličkou.
  • Pečte v dobře vyhřáté troubě při 180 °C asi 15–17 minut a před podáváním nechte dobře vychladnout.

Ovsené sušienky

Zdroj foto: Unsplash

Čokoládovo-třešňové popcornové koláčky

Ingredience

  • 2 čajové lžičky rostlinného oleje
  • 100 g popcornové kukuřice
  • 2 vaječné bílky
  • 2 čajové lžičky neslazeného kakaa
  • 65 g sušených třešní

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 °C a do formy na muffiny vložte papírové košíčky.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte olej, nasypte kukuřici, přikryjte poklicí a třeste hrncem, dokud se z kukuřice nestane popcorn. Samozřejmě můžete použít i přístroj na výrobu popcornu, pokud takový doma máte.
  • Hotový popcorn nechte alespoň 5 minut vychladnout.
  • Mezitím vyšlehejte bílky s kakaem.
  • Do této bílkové směsi opatrně vmíchejte popcorn a nasekané sušené třešně a hotovou směs rozdělte do košíčků.
  • Pečte asi 8–10 minut a nechte vychladnout.

Plněné datle

Ingredience

  • 8 datlí
  • 4 polévkové lžíce arašídového másla
  • 2 polévkové lžíce hořké čokolády
  • hrubozrnná sůl

Postup

  • Datle po délce nakrojte a odstraňte pecky ˜– nepřekrojte je napůl.
  • V misce smíchejte arašídové máslo a nasekanou čokoládu.
  • Každou datli naplňte do poloviny arašídovým máslem s čokoládou a jemně přitlačte překrojené okraje.
  • Posypte nasekanou čokoládou a solí a vychutnávejte si tento rychlý a zdravý dezert.
  • Tip: Datle naplněné oříškovým máslem můžete namísto posypání čokoládou namočit do rozehřáté čokolády a nechat ztuhnout.

Brusinkovo-mandlové cereální tyčinky

Ingredience

  • 3 šálky ovesných vloček
  • 1 šálek rýžových vloček
  • 1 šálek sušených brusinek
  • ½ šálku nasekaných mandlí
  • ½ nasekaných pekanových ořechů
  • ¼ čajové lžičky soli
  • ⅔ šálky kukuřičného sirupu
  • ½ šálku jemného arašídového másla
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Troubu předehřejte na 160 °C. Plech o velikosti 23*33 cm vystelte pečicím papírem a postříkejte ho olejem.
  • V míse smíchejte ovesné a rýžové vločky, brusinky, mandle, pekanové ořechy a sůl.
  • V menší misce smíchejte kukuřičný sirup, mandlové máslo a vanilkový extrakt a dejte na 30 vteřin do mikrovlnky.
  • Tuto tekutou směs přidejte k suchým ingrediencím a důkladně promíchejte.
  • Celou hmotu rozetřete na plech a jemně přimačkněte.
  • Pečte přibližně 20–25 minut, pokud chcete mít tyčinky sušší, nechte je v troubě o 10 minut déle.
  • Po vyjmutí z trouby nechte plech trochu vychladnout a poté nakrájejte na tyčinky. Takto je nechte ještě další půl hodiny vychladnout a teprve poté je oddělte.

Cereálne tyčinky

Zdroj foto: Freepik

Rychlé jablečné „donuty“

Ingredience

  • 1 středně velké jablko
  • 3 polévkové lžíce mandlového másla
  • 2 čajové lžičky strouhaného neslazeného kokosu

Postup

  • Z jablka odstraňte jádřinec pomocí nástroje na odstranění jadérek.
  • Jablko nakrájejte příčně na 8 plátků o tloušťce asi 6 mm.
  • Každý kroužek potřete mandlovým máslem a posypte kokosem.
  • A je to! Zdravá a extra rychlá sladká dobrota je na světě.

Mangové kůže

Ingredience

  • 3 velká, dozrálá manga
  • ½ šálku vody
  • 1 čajová lžička citronové šťávy

Postup

  • Manga oloupejte a opatrně nakrájejte. Dozrálé mango je kluzké, proto dávejte při krájení pozor.
  • Troubu předehřejte na 90 °C a velký plech vyložte pečicím papírem.
  • Manga spolu s vodou a citronovou šťávou mixujte, dokud nevznikne jemná, hladká konzistence.
  • Tuto šťávu přelijte do středně velkého hrnce a na středním ohni přiveďte k varu. Když začne šťáva vařit, snižte plamen a vařte ještě cca 20 minut, dokud se voda neodpaří a v hrnci vám nezůstanou přibližně 2 šálky pyré.
  • Toto pyré vylijte na plech, rozetřete na jednotnou tloušťku a sušte v troubě při 90 °C asi 4–6 hodin. K sušení můžete použít i sušičku ovoce, ale jde to i bez ní.
  • Důkladně vysušenou a vychlazenou kůži srolujte a ostrým nožem nakrájejte na 5cm pásy. Ovocná kůže vydrží v chladničce asi týden. Takto můžete připravit jakoukoli ovocnou kůži, dokonce i z více druhů ovoce.

Tak co, už mlsáte? Pokud stále nemáte dost, můžete se inspirovat našimi recepty na zdravé muffiny. Nezapomínejte na to, že kromě zdravé stravy je pro děti důležitá také hra. Spojte příjemné s užitečným a zaměstnejte děti během přípravy sladkostí hrou v dětské kuchyňce. Takové tvarování kuliček nebo míchání ingrediencí určitě zvládnou i ve vlastní kuchyňce, co říkáte?

Zdroj titulní foto: Freepik