Pečeme s Medvídky: Dorty na oslavu prvních narozenin

7 min.
17. bře'17

Milé maminky, vítejte v naší kuchyni. Jmenuji se Bruno a jsem bratříčkem Oliho a Mily. Ano, toho Oliho, který před nějakým časem poslal do Hračkářství dopis s prosbou, aby nás tady zaměstnali. Tedy ne úplně, jen jakože zaměstnali. Mně toho sice moc nejde, ale pokud jde o kuchyň, tam jsem nejšikovnější! A prý peču a vařím veeelice dobře! Dokonce tak, že mě v Hračkářství povýšili na hlavního šéfkuchaře.

Torty na prvé narodeniny recepty

Hned na začátku se ale musím přiznat, že můj první úkol nebyl vůbec snadný. Nejdříve jsem si myslel, že vymyslet dorty pro dětičky bude lahoda, jenže pak nastal problém. Řekli mi, že to prý mají být dorty pro roční miminka. A umíte si představit, co všechno takoví malí prckové nemohou jíst?!

  • Prý napeč dort, aby v něm nebylo moc cukru. Hm, pomyslel jsem si, nespadly tety z Hračkářství náhodou z višně? To jakože mají být narozeniny? S koláčem bez sladké chuti? Naštěstí, maminka mi poradila, abych místo medu použil javorový sirup nebo stévii, případně i hnědý třtinový cukr. Uf, to se mi ulevilo...
  • Děti nesmí jíst čokoládu, ani oříšky, mák, ba dokonce žádný med! Řekli mi, že je to "alergen" a nejmenší by z něj mohli dostat záchvat. Tomu fakt rozumím, protože já sice mívám pořádný záchvat pláče, ale pouze tehdy, když med není po ruce. :-)
  • Trošku mě uklidnilo, že špunti mohou v tomto věku začít papat jahůdky, maliny, borůvky, ostružiny, broskve, rybíz, hroznové víno či švestky. A po kousku i exotické ovoce, jako jsou pomeranče, ananas, kiwi nebo mandarinky. Z toho se už dá něco vykouzlit.
  • Pokud jde o mléčné výrobky, jednoleté dětičky ochutnávají postupně i jogurt, smetanu či tvaroh. Z ostatních by jim prý nemělo uškodit trošku mouky, piškotek nebo pudinku.

Řeknu vám, že jsem nad tím vším přemýšlel tak silně, až mě skoro rozbolelo bříško. Zdálo se mi dokonce o tom, že mě honila obrovská skleničku medu. Po dlouhém hledání a zkoušení jsem nakonec vybral tři recepty, které mají něco z každého z nás Medvídků. Věřím, že se vám budou líbit, protože jsou velmi jednoduché a rychlé. Vždyť při těch rošťácích i tak nemůžete strávit v kuchyni celou věčnost.

Oliho piškotový dort

Můj brácha je dobrodruh, který chce procestovat svět, a tak sní bez reptání téměř vše. Jednou dokonce zkoušel spolknout žížalu, fuj! Vždycky říká, že tam venku je pořádná džungle a on proto nemůže být "rozmazlený jako baba". Tenhle dortík však nikdy neodmítne. Tvrdí, že chutná jako nebíčko. Přesné takové, na jaké se bude dívat ze svého balónu nebo z letadla, když bude hodně cestovat.

Potřebujeme

  • velké balení piškotů (nebo raději i dvě, pokud by během přípravy pár piškot skončilo ve vašem bříšku, tak jako v mém případě)
  • 1 velké balení zakysané smetany nebo jogurtu
  • trošku stévie na oslazení
  • 1 balení bezlepkového vanilkového pudinku v prášku
  • 1/2 litru mléka (ideálně rýžového, ale můžete použít i kombinaci 3 dcl vroucí vody s 2 dcl kravského mléka, ve kterých pudinkový prášek vyšleháte)
  • ovoce podle chuti

Postup

Piškoty jsem v jedné vrstvě uložil na dno dortové formy. Přidal jsem ovoce a zalil ho jednou vrstvou oslazené smetany. Takto jsem pokračoval další vrstvou piškotů a ovoce, které jsem však na druhém patře zakryl vrstvou připraveného pudinku. Ten uděláte klasicky podle návodu.

Následovala třetí vrstva piškotů a ovoce, které jsem polil zbylou vrstvou zakysané smetany. Takto připravený dort jsem dal pořádně zchladit alespoň na tři hodiny a servíroval až těsně před gratulací.

Když je korpus zchlazen, můžete ho vyndat z formy a potřít vrstvou bílé čokolády, kterou opět necháte ztuhnout v lednici. Jako ozdobu můžete použít ovoce a předem upečené perníkové postavičky. Pokud zvolíte hezké medvídky, nebudeme se zlobit. :-)

Torta mila

Moja sestrička Mila má najradšej zdravé jedlá. Keď sa ju pokúšam nalákať na šľahačku, iba ohŕňa nosom. Piecť pre ňu je teda nie je žiadny med. Mila zbožňuje hlavne raw torty. Aby ste rozumeli, to sú torty, ktoré sa pripravujú bez varenia, takže všetko, čo je v nich, je úúúplne čerstvé. Problém je v tom, že do väčšiny z nich idú oriešky a tie zasa nesmú jesť detičky.

Ale to by som nebol ja, keby sa mi nepodarilo vyňuchať recept na bezlepkové cesto, ktoré chutí aj Mile. Nemusíte ho silou-mocou piecť v tortovej forme, stačia aj formy na muffiny. Koláčiky potom pekne vyzdobíte a pridať môžete aj sviečku. Uvidíte, že vašim anjelikom sa budú tieto mini tortičky veľmi páčiť!

Potřebujeme

  • 3/4 hrníčku kokosové moučky
  • 6 vajec
  • 3/4 hrníčku javorového sirupu
  • 1/2 hrníčku neslazeného jablkového pyré
  • 1 ČL mleté skořice
  • 1 ČL prášku do pečiva

Postup

Troubu jsem nejprve zahřál na 180 °C. Nebojte se, pomáhala mi naše maminka. Všechny potraviny jsem smíchal ve velikánské míse – nejdříve práškové, teprve pak tekuté. Aby ve směsi nebyly žádné hrudky, raději jsem použil metličku. Tímto těstem jsem do tří čtvrtin naplnil formičky na muffiny. Muffiny jsem nechal péct 20 až 30 minut, dokud okraje nebyly zlatavé.

Pak jsem si připravil krém na ozdobu. Nejdříve jsem však nechal konzervu plnotučného kokosového mléka na 6 hodin v chladničce – doporučuji nechat ji tam přes noc. Když jsem konzervu vzal, opatrně jsem ji otevřel a vyndal jen tuhý krém. Ten jsem přeložil do misky, kterou jsem předtím také nechal 10 minut v ledničce. Krému byste měli mít přibližně 1 hrnek.

Zbytek tekutiny si můžete odložit, Mila si z něj třeba ráno udělala kokosové smoothie. :-) Do dobře utřeného krému jsem přidal 1 čajovou lžičku javorového sirupu a půl čajové lžičky vanilkového extraktu. To byla lahoda!

Brunův mňam dort

Jak se říká, to nejlepší přichází na konec. Lidé z Hračkářství mi řekli, že tento zákusek chutná téměř jako mrkvový koláček s oříšky. A přitom jsou v dortíku použity jen banány a jablečné pyré, které vaše dětičky dobře znají z oblíbené přesnídávky. Je prý takový chutný, jak jsem já. Tak to se opravdu nedá nevyzkoušet!

Potřebujeme

  • 4 nebo 5 zralých banánů
  • 3/4 hrnku neslazeného jablkového pyré (můžete ho koupit nebo připravit doma i do zásoby)
  • 1 ČL prášku na pečení
  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 3 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL mleté skořice
  • 1/4 ČL muškátového oříšku

Na krém

  • 1 hrnek smetanového sýra
  • 1/2 hrnek jablkového pyré
  • 2 ČL vanilkového extraktu

Postup

V jedné misce jsem rozmačkal banány a v další větší misce smíchal mouku s práškem do pečiva, skořicí a muškátovým oříškem. Přidal jsem banány, jablečné pyré a vanilkový extrakt a míchal, dokud se ze všeho nevytvořila jednolitá masa.

Do kulaté formy, vymazané máslem a moukou, jsem masu vylil a dal péct při teplotě kolem 200 °C asi 20 minut. Těsto jsem nechal vychladnout a pak jsem ho vyklopil z formy, abych ho podélně rozřízl na kulaté pláty.

Mezitím jsem nechal změknout smetanový sýr, do kterého jsem vmísil jablečné pyré a vanilkový extrakt. Všechno jsem dobře prošlehal metličkou, dokud nevznikl pěkný krém. Krémem jsem spojil jednotlivé pláty těsta a také jsem jím potřel celý dort. Výtvor jsem ozdobil banány nebo jiným čerstvým ovocem.

Vyzkoušejte a nezapomeňte mi o tom napsat. Už teď se těším na vaše narozeninové dorty!

Váš Medvídek Bruno