Puzzle, zábava pro všechny

  Kategorie: Tipy na hračky,
6 min.
19. bře'20

Mezi čtyřmi stěnami nyní netrávíme pouze večery, ale v případě mnoha rodin i celé dny. Docházejí vám nápady na to, jak zaměstnat nejen děti, ale i zbytek rodiny? Máme pro vás řešení v podobě jednoho slovíčka – puzzle. Tyto obrázkové skládačky nikdy nevyjdou z módy a ukrývá se v nich mnohem více, než jen vyplnění volného času.

Puzzle jsou skvělou zábavou, která začíná v dětství a nepřestane nás bavit ani na stará kolena. Čím náročnější obrázek se rozhodneme poskládat, tím více nás touha pohání dokončit ho. Vytáhněte ze skříní zaprášené krabice plné jednotlivých dílků nebo si z pohodlí domova bezpečně objednejte nové puzzle a pusťte se do toho. Puzzle jsou pro všechny členy rodiny od těch nejmenších až po naše prarodiče. Následující benefity vás přesvědčí o tom, že puzzle jsou opravdu dokonalou zábavou pro každého.

Spojují rodinu

Není pochyb o tom, že skládání puzzle utužuje rodinné vztahy a zároveň nám pomáhá lépe poznat nejen sebe, ale i ostatní členy rodiny. Jak moc se dokážete těšit, když se vám podaří najít správný dílek? Jakou máte trpělivost při skládání a jak se vyrovnáváte s tím, že někomu jinému to jde lépe? Puzzle nám dávají možnost těšit se z úspěchu druhého, který je stoprocentně nakažlivý. Během skládání puzzle rodina spolu diskutuje o tom, který dílek kam patří, členové si navzájem pomáhají najít jednotlivé kousky, které právě potřebují nebo se střídají při konkrétních částech obrázku.

Skladanie puzzle benefity

Zlepšují paměť a logické myšlení

Řešení rébusů (tedy i puzzle) posiluje existující vazby mezi mozkovými buňkami a dokonce vytváří nové spojení. Skládání puzzle ovlivňuje zejména naši krátkodobou paměť, a to z důvodu požadovaných dovedností – v mozku si musíte v krátkém čase uložit barvu a tvar dílku a zároveň si představit celistvý obrázek. Rébusy rovněž pomáhají produkovat více dopaminu, který je při zlepšování paměti zvlášť užitečný.

Skládáním puzzle si procvičujete pravou i levou hemisféru mozku najednou, takže zapojíte logické myšlení uložené v levé hemisféře a kreativitu a intuici v pravé. Skládáním puzzle tedy dáte svému mozku pořádně zabrat, protože takovým cvičením si zlepšujete schopnost řešit problémy a zvyšujete koncentraci. To platí nejen pro dospělé, ale i pro děti.

Zlepšují koordinaci oko-ruka

Kromě příznivého vlivu na rozvoj jemné motoriky pomáhají puzzle zlepšovat i koordinaci oko-ruka, tedy vizuomotorickou koordinaci. Dítě uchopený předmět nejen drží, ale už ho také lépe vidí a začíná si uvědomovat spojení mezi tím, co drží v ruce a na co se dívá. Tato koordinace se rychle zlepšuje právě skládáním puzzle – děti se budou snažit najít správné místo pro dílek, dokud se jim to nepodaří, a to nejen sílou, ale hlavně zkoumáním tvaru a barvy skládačky.

Utiší mysl a zbaví stresu

Skládání puzzle vás pohltí, ačkoli tomu zpočátku nevěříte. Soustředěním se na jeden komplexní obraz a na množství malých dílků alespoň na jistý čas zapomenete na starosti, které se s posledními dny spojují. Čím déle budete puzzle skládat, tím více se soustředíte jen na nalezení správných kousků a vaše mysl se pomalu vyprázdní, protože skládačka si bude vyžadovat vaši plnou koncentraci. Do pozadí si pusťte oblíbený film nebo pohádku a zapomeňte při skládání puzzle na problémy alespoň během jednoho večera.

Důkazem, že puzzle (ale i jiné rébusy) opravdu pomáhají mozku „vypnout“, je studie, podle níž se mozek během skládání přepíná z hladiny beta do hladiny alfa. Ta je odpočinkovým stavem mozku, do kterého se dostáváme během celkového uvolnění, například během spánku.

Puzzle pre celú rodinu

Tipy na puzzle pro celou rodinu

Nyní, když už víte, že skládání puzzle není jen ztrátou času, si můžete z naší nabídky vybrat skládačky pro celou rodinu. Využijte tyto dny doma na utužení rodinných vztahů, zlepšení paměti, procvičení jemné motoriky a zejména na zábavu.

Pro nejmenší

I při výběru puzzle je třeba se zpočátku řídit věkem dítěte a laťku postupně zvyšovat. Nejmenší děti se zabaví skládáním dřevěných puzzle s minimálním počtem větších dílků, díky čemuž se s jednotlivými kousky snadno manipuluje. V naší nabídce najdete již čtyřdílné dřevěné puzzle pro dětičky od 1 roku, ale také puzzle-vkládačky s větším počtem dílků.

Děti od dvou let už zvládnou i náročnější puzzle s trošku menšími dílky. Skvělou volbou jsou puzzle s pohádkovými motivy, které děti okamžitě zaujmou a i skládání je bude bavit o něco víc. Oblíbenými jsou i progresivní puzzle, jejichž balení obsahuje několik obrázků (obvykle 4) s různým počtem dílků, avšak ne více než 100.

Puzzle Frozen

Progresivní puzzle Frozen 2 Disney Educa

Pro celou rodinu

Skutečná zábava s puzzle začíná tehdy, když se zapojí celá rodina. Při výběru puzzle pro celou rodinu berte ohled na nejmenšího člena, který bude obrázek skládat spolu s vámi a tomu přizpůsobte nejen počet dílků, ale i náročnost obrázku. V naší bohaté nabídce si každý přijde na své – čekají vás puzzle s fotkami přírody, zvířátek, měst, ale také různé kresby, malby a puzzle s motivem legendárních filmů jako například Star Wars nebo komiksových hrdinů Avengers. Milovníky této zábavy určitě potěší panoramatické a svítící puzzle, které se budou po sestavení nádherně vyjímat na každé stěně.

Svietiace puzzle

Fluoreskující puzzle Neon World map, které svítí ve tmě

Pro experty

Samozřejmě nezapomínáme ani na experty, pro které máme skutečné „lahůdky“ – 3D puzzle a opravdu náročné puzzle s počtem dílků 12 tisíc, 24 tisíc a 42 tisíc. Tyto puzzle větších rozměrů vám opravdu efektivně vyplní volný čas a je docela možné, že si při skládání ani nevšimnete, že karanténa skončila a svět se opět vrátil do normálu. Poskládání těchto gigantických puzzle vám totiž bude trvat určitě déle. Jen pro zajímavost, slovenský rekordman Gabriel Lejko skládal 42tisícové puzzle Around the world od společnosti Educa úctyhodných 6 měsíců!

Veľké puzzle Around the world

Obrovské puzzle Around the world ze 42 tisíc dílků

Přesvědčili jsme vás o tom, že sociální izolace nemusí být až tak špatná? Prověřte si své dovednosti ve skládání puzzle a odreagujte se spolu s celou rodinou při hledání toho správného dílku.

Pusťte se do skládání