Vstupte do světa dětí díky puzzle od Educa

  Kategorie: Tipy na hračky,
5 min.
23. led'16

Puzzle je super. Dokonce i tehdy, když na konci zjistíte, že vám jeden kousek chybí. Nic se neztrácí s takovou přesností. Tedy až na ponožky v pračce. Záhadu chybějícího puzzle kousku neovlivníte, protože vy si můžete dávat pozor kolik chcete, vaše dítě ho ze světa nějak i tak snese.

23102014 69e6c967dbdfdab largeBez ohledu na tento fakt, puzzle a jiné domácí hry jsou skvělým prostředkem jak nahlédnout do světa vašich nejmenších. Je důležité si uvědomit, že čas strávený hraním není časem, který pobývá děti od učení. Naopak hraní je to, díky čemuž se učí nejlépe.

Děti jsou naprogramovány, aby se hrály. Neberte jim toto privilegium. Vytvářejte v nich pozitivní hrací návyky, ze kterých budou čerpat iv budoucnu. Díky puzzle vám ukážeme jak na to.

A dokonce víme i co s tím chybějícím kouskem...

Puzzle si věk ani povahu nevybírá

Jeho největší výhodou je, že se s ním dokážou zabavit všechny věkové skupiny a všichni členové rodiny. Žádná hra na doma není taková univerzální. Stačí si vybrat větší počet kusů, náročnější obrázek a z hry pro 4 leté děti je rázem zábavka i pro starší sourozence, či dospělých. Hraní a rodičovství jdou ruku v ruce. Ať se vám to líbí nebo ne, vaše děti ocení, pokud se s nimi dokážete nerušeně hrát.

Top tipy jak budovat pozitivní hrací návyky:

  • Hrajte si se svými dětmi, když se vám chce. Děti vycítí pokud něco děláte z povinnosti.
  • Vyčleňte si čas na hraní. Neřešte během něho nic jiného. Pomůže to vašim dětem vytvořit si návyk a vám uspořádat čas.
  • Pozvěte do svého "herního klubu" i děti od kamarádů a rodiny. Takové hraní pomáhá budovat sociální vazby, přátelství a respekt.
  • Nebojte se k hraní přizvat děti různých věků. Starší benefitují z toho, že mohou velet situaci, mladší se zas cítí důležitě, že se mohou hrát se staršími. Co znamená, že obě skupiny se budou chovat slušněji.
  • Hry na doma se nemusí hrát jen doma na podlaze či koberci. Motivujte své děti k tomu, aby experimentovali a hráli se s nimi i venku. Samozřejmě, zde je třeba přihlížet k aktuální počasí.

Jako puzzle pomáhá dětem ve vývoji

Hry na doma jsou velmi vděčné na budování dětských schopností. Co přesně však víte dosáhnout díky puzzle? Puzzle představuje více než jen zářivé barvy, pěkné obrázky a různé tvary, které do sebe pasují nebo ne.

Puzzle pomáhá dětem naučit se, že celek se skládá z částí, buduje koordinaci práce očí a rukou, i jemnou motoriku. Puzzle pro děti trénuje paměť a poznávání objektů. Buduje vizuální vnímání a představivost. Asistuje při vyjadřování, zvláště pokud necháte děti vyprávět o tom, co se právě chystají udělat. No a v neposlední řadě, puzzle pomáhá při budování koncentrace a trpělivosti.

Jak vím, které je vhodné pro mé dítě?

Ve všeobecnoti, nejdříve se dívejte na počet kusů. Pokud pro své dítě kupujete první puzzle, volte co nejmenší počet kusů a velké tvary. Díky větším rozměrům nebudou mít děti takový problém s přikládáním jednotlivých kousků k sobě. Jakmile začne být skládání pro vašeho prcka jednoduché, je čas pořídit mu něco komplikovanější.

Pozor, někdy stačí změnit jen motiv za něco nového. Nepředbíhejte a raději zkoušejte stejný typ puzzle s jinými obrázky. Děti si nejdříve musí osvojit techniku. V opačném případě byste je mohli jen demotivovat, protože by větší puzzle nedokázali složit.

Při jakémkoliv novém puzzle se snažte dětem asistovat. Malá pomoc, tu a tam, se jim určitě sejde. Vezměte do rukou jednotlivé kousky, mluvte o barvě, vzoru, hranách, tvaru, abyste dětem ukázali co musí hledat. Nechte děti, aby jednotlivé kusy otáčely a snažili se je spojit. Pokud se jim nedaří, nenápadně jim posunujte kusy puzzle tak, aby je měli na očích a použili.

V neposlední řadě, vybírejte puzzle i podle toho, co se vašim dětem líbí. Auta, koně, filmové postavičky, města... materiálů a motivů je na našem trhu tolik, že je těžké se rozhodnout, které dříve koupit.

Puzzle Educa Frozen od 11 let

puzzle Frozen Ledoví království

A jak na ten chybějící kousek? Jelikož výrobci puzzle ještě nezačaly nabízet dokupování chybějících dílů (velká škoda), musíte si poradit jinak.

Pod dokončené puzzle vsuňte výkres a tužkou obkreslete celý tvar. Následně vezměte pastelky nebo barvy, a spolu s dětmi se snažte chybějící kousek vybarvit. Pak celý tvar z výkresu vystřihněte a nalepte na karton tak, aby byla tloušťka zhruba stejná se zbytkem. Ta dá ... máte celé puzzle a ještě i víkendovou aktivitu navíc.

Rozprostřete deku, připravte něco k zakousnutí a vzhůru do skládání. Pokud chcete vědět jaké druhy jsou právě v kurzu nebo potřebujete doplnit zásobu, doporučujeme vybrat si v nabídce puzzle Educa.

Dětské puzzle