Zábava pro všechny: Objevte v sobě lásku k puzzle

5 min.
02. úno'24

Puzzle otestují vaši trpělivost, prověří smysl pro detail a probudí soutěživého ducha. Složit z drobných dílků krásný obraz dá pořádně zabrat. Pouze málokterá společenská aktivita však spojí dohromady nejen jednotlivé dílky, ale i celou rodinu. Darujte té své letos na Valentýna krásné puzzle a společně strávený čas.

Puzzle je zábava, která nikdy nevyjde z módy a kdykoli v roce si najde své příznivce. Ruku na srdce, kdy naposledy jste vy ztratili pojem o čase právě při skládání puzzle? (Znovu)objevte v sobě lásku k puzzle, blížící se Valentýn je k tomu jako stvořený a vy ho díky puzzle strávíte ve společnosti milovaných členů rodiny.

Jedním dechem je třeba dodat, že skládání puzzle je závislost. Tak se podívejte na to, jaké výhody s sebou přináší a v závěru článku nebudou chybět ani tipy na top puzzle španělského výrobce Educa.

Výhody skladania puzzle

Zdroj foto: Freepik

10 benefitů skládání puzzle

Když se řekne puzzle, většina si hned představí zábavu a odpočinek v jednom. Pravdou je, že kromě relaxu s sebou skládání puzzle přináší také několik zdravotních benefitů, a to jak pro malé, tak pro velké. Zde je 10 z nich:

  1. Puzzle jako mentální cvičení. Během skládání puzzle si procvičujete levou i pravou hemisféru mozku. Jak je to možné? Pravá hemisféra má na starosti kreativitu, emoce a intuitivní myšlení a ta levá zase logiku, objektivitu a metodiku. Během skládání puzzle musí obě strany mozku komunikovat a spolupracovat, čímž se zvyšují kognitivní funkce.
  2. Puzzle zlepšuje vizuálně-prostorové uvažování. Drobné kousky musíme správně umístit na své místo. Představte si, kolikrát musíte tuto činnost provést při skládání 500-dílného puzzle. Pravidelné vykonávání tohoto cvičení pomáhá zlepšovat prostorové uvažování a jeho propojení s vizuální stránkou.
  3. Věnujete větší pozornost detailům. Musíte trénovat oči tak, abyste dokázali najít i ty nejmenší rozdíly mezi jednotlivými kousky. Schopnost zachytit tyto detaily vám pomůže ve všech aspektech života, a to zejména v práci. Detailní a precizní práce je přece mnohem kvalitnější, že?
  4. Zlepšíte si paměť. Skládání puzzle posiluje nervová spojení a zvyšuje tvorbu nových spojení. To zdokonaluje myšlenkové procesy a zlepšuje krátkodobou paměť. Musíte si přece zapamatovat, kam jste dali ten modrý dílek, který by mohl dokonale zapadnout do oblohy v levém horním rohu.
  5. Zvýšíte si IQ. Vědci z Michiganské univerzity přišli na to, že když budete 25 minut denně řešit hlavolamy, můžete si IQ zvýšit až o 4 body.
  6. Zlepšíte se v řešení problémů. Při skládání puzzle se jedná často o pokus-omyl. K nalezení toho pravého místa pro různé dílky budete muset někdy zapojit různé přístupy, budete testovat své hypotézy a dojde také na změnu perspektivy. Díky tomu budete víc inovativní při řešení problémů a vypěstujete kritické myšlení.
  7. Zvýší se vaše produktivita. Při skládání puzzle se jedná o jakousi řetězovou reakci. Během této aktivity jste šťastnější, takže jste méně vystresovaní, což znamená, že se snáze soustředíte. A to vede ke zvýšené produktivitě. Pokud se v práci cítíte vystresovaní a máte problém soustředit se, dopřejte si krátkou přestávku, najděte několika kouskům puzzle správné místo, zresetujte svůj mozek a vraťte se opět do práce.
  8. Práce v týmu bude jednodušší. Hraní společenských her (a tedy i skládání puzzle) pomáhá budovat spolupráci mezi spolupracovníky a zlepšuje vztahy mezi nimi. Totéž platí pro rodinné příslušníky, kteří si nad puzzle lámou hlavy společně.
  9. Zlepší se vám nálada. Řešení hlavolamů zvyšuje hladinu dopaminu, který je zodpovědný za regulaci nálady. Kromě toho ovlivňuje také učení, paměť, koncentraci a motivaci. Dopamin se uvolňuje již při položení jednoho dílku na správné místo, což nás motivuje k tomu, abychom pokračovali dál a nepřestávali skládat. Ano, zní to jako závislost, ale taková, kterou jsme všichni ochotni akceptovat.
  10. Snižuje se úroveň stresu. Puzzle jsou výzvou, ale takovou, během které dokážeme relaxovat. Během skládání puzzle přechází náš mozek ze stavu beta do stavu alfa. Dostává se tedy do podobného stavu, v jakém jsme, když sníme. Tento posun ve vědomí nejen zmírňuje stres, ale také zlepšuje náladu, snižuje krevní tlak a dokonce zvyšuje sebevědomí.

Puzzle pro všechny

Zapomeňte letos na sladké bonboniéry a darujte blízkým krabici plnou kousků, které do sebe perfektně zapadnou. Neumíte si vybrat? V nabídce puzzle od španělského výrobce Educa naleznete skládačky pro všechny věkové kategorie a ze spousty motivů se vám zatočí hlava. Na více než deseti stránkách naleznete filmové puzzle, ale také ty s motivem okouzlující přírody a světových metropolí. Zklamaní nebudou ani milovníci zvířat a na své si přijdou i umělecké duše. Sice u nás nenajdete originál od Picassa, ale v obýváku vám může viset puzzle s motivem obrazu Guernica.

Pro začátečníky

Hledáte puzzle, které vám nezabere moc času? Nahlédněte do kategorie puzzle s 500 dílky, kde najdete různé motivy od oblíbených filmů až po bájné jednorožce.

Pro pokročilé

Zvládli jste puzzle pro začátečníky a chcete se posunout o úroveň výš? 2000-dílné puzzle vás díky nádherným motivům přenesou do různých koutů světa.

Pro experty

Toužíte po pořádné výzvě? Tak do toho. Pro skutečné experty zde máme ty nejnáročnější puzzle, kde nechybí puzzle s více než 30 tisíci dílky.