Skutečné přírodní divadlo: Jak do zahrady přilákat ptáčky a veverky?

  Kategorie: Výchova dítěte,
6 min.
05. led'22

Ptáčci a veverky nemusí být ve vaší zahradě nutně nepřítel číslo jedna. Mnozí je ze svých zahrad vyhánějí a dělají vše pro to, aby se nikdy nevrátili. My však víme nejen to, proč tato zvířátka přivítat v zahradě s otevřenou náručí a plným krmítkem, ale také to, jak se o ně zejména v tomto zimním období postarat.

Veverky i ptáčci jsou volně žijící živočichové, kteří se s příchodem nízkých teplot pomalu stahují blíže k lidem, a to z jednoho jednoduchého důvodu – hledají tam potravu. Skutečnost, že i na vaši zahradu zavítali tito návštěvníci, je krásným důkazem toho, že se u vás cítí příjemně a vaše zahrada je pro ně zdravým, bezpečným prostředím, které podporuje diverzitu těchto živých tvorů. Chcete, aby se i do vaší zahrady nastěhovali načechraní opeřenci a veverky s huňatým kožíškem? Poradíme vám, jak na to.

Veverička a kŕmidlá

Dokonalé přírodní divadlo

Pozorování zvířat v jejich přirozeném prostředí je mnohem lepší než jejich sledování v zoologické zahradě nebo prostřednictvím dokumentu v televizi. Děti i dospělí zůstanou uchváceni tím, jakými způsoby jsou veverky i ptáčci schopni získat jídlo, jak vyďobávají a vykusují jádro oříšku ze skořápky, jak si přidržují kukuřičné klasy a s jakou lehkostí se houpají na zavěšených dobrotách.

Krmítka ve vaší zahradě v dětech probudí vztah k přírodě. Díky tomuto jednoduchému zahradnímu doplňku se děti naučí rozeznávat jednotlivé druhy ptáků a na konci zimy budou vědět, že do vaší zahrady pravidelně přilétávají sýkorky, vrabci, stehlíci či dokonce datli. Zjistí, že veverka je skutečný akrobat a nemusí být pouze zrzavá, ale také hnědá a černá. Odpozorují, že ocasy veverek jsou pořádně huňaté, bříška bílá a jejich ouška jsou zakončena roztomilými štětinami. Zvířátka v zahradě se jednoduše postarají o skutečné přírodní divadlo.

Jak je přilákat do zahrady?

Pokud ve vašem blízkém okolí žijí veverky a různí ptáčci, přilákat je do zahrady by neměl být problém. Největším lákadlem je totiž jídlo, které je pro zvířátka v zimě méně dostupné. Důležité je umístit do zahrady samostatná krmítka pro ptáčky i veverky, resp. více krmítek ve větší vzdálenosti. Oba návštěvníci totiž mají rádi podobné, až přímo stejné krmivo a mohlo by se stát, že nakonec by jedni hosté vyhnali ze zahrady ty druhé.

Veverky i ptáčci si pochutnávají na oříšcích různého druhu (zavděčíte se jim vlašskými i lískovými ořechy, v případě veverek nic nezkazíte ani arašídy či kaštany) a slunečnicových semenech, které můžete rozsypat po zemi nebo nasypat do krmítek a rozvěsit. Veverky potěšíte i jablíčky, mrkví, sušeným chlebem, kukuřičnými klasy a šiškami – celé je zavěste na větvičky stromů, díky čemuž se stanete svědky veverčí akrobacie, nebo klasy kukuřice napíchněte na speciální krmítko pro veverky.

Sýkorky a kŕmidlo

Dřevěné krmítko pro veverku Eichhorn

Dřevěné krmítko pro veverky od německého výrobce Eichhorn se bude dokonale vyjímat v každé zahradě. Krmítko z prvotřídního lipového dřeva je hladké na dotek a ještě předtím, než jej umístíte do zahrady, jej mohou vaše děti vymalovat a ozdobit podle vlastní fantazie. V balení si totiž kromě dřevěného krmítka najdou také 6 pestrých barev a štětec. Díky šikovnosti dětí vnesete do zahrady trochu umění a přilákáte roztomilé veverky, které si s radostí pochutnají na oříšcích a jiných dobrotách.

Dřevěná ptačí budka Eichhorn

Nejjednodušší způsob, jak do zahrady přilákat ptáčky, je umístit v ní ptačí budku. Ta od Eichhornu je k tomu jako stvořená. Ideální velikost a kvalitní lipové dřevo přitáhne pozornost každého malého opeřence. Do stavění ptačí budky se mohou zapojit i děti, a to tak, že ji zkrášlí podle svých představ. Fantazii se v tomto případě meze opravdu nekladou a je jen na vašich malých výtvarnících, jaké umělecké dílo z budky vytvoří. Ptačí budku pak můžete zavěsit na strom nebo ji položit na vyvýšenou, stabilní podložku.

Vtáčia búdka Eichhorn

Dřevěné krmítko pro ptáčky Eichhorn

Kreativní krmítko pro ptáčky Eichhorn doplňuje naši trojici zahradních doplňků, které se stanou druhým domovem ptáčků i veverek. Dřevěné krmítko dětem umožní přímo pozorovat ptáčky při krmení a díky tomuto zážitku se naučí malí ornitologové rozeznávat jednotlivé druhy ptáků a vybudují si lepší vztah k přírodě. Podobně jako krmítko pro veverku a ptačí budku, i krmítko pro ptáčky je připraveno k vymalování. Dají mu vaše děti minimalistický design nebo si dokonale vyhrají s barvami a krmítko bude pestré jako papoušek?

Nebuďte až příliš vstřícní

Pohled na krmící se ptáčky a skotačící veverky je nádherný a vyrovná se i oblíbené pohádce v televizi. Dejte si však pozor na to, abyste při vytváření podmínek pro tato zvířátka nebyli až příliš vstřícní. Přebytek jídla a množství krmítek může být na škodu. Může se stát, že návštěvníci ve vaší zahradě nesnědí vše, co jim nabídnete a krmivo začne hnít a kazit se.

To může přilákat škůdce v podobě potkanů, v extrémních případech k vám může zavítat i liška či kuna. Po pár dnech sami zjistíte, kolik potravy je třeba zvířátkům nasypat. Začněte raději s menším množstvím a krmítka doplňte teprve tehdy, až bude vše snědeno. Nebojte se toho, že se zvířátka nevrátí – velmi dobře si zapamatují, kde jsou vítanými hosty a kde je pravidelně krmí.

Před zimou také zkontrolujte různá místa, která by mohla zvířátka využít k hnízdění. Jde zejména o okapy a okapové roury, podkroví, kryty svítidel, ale také zahradní nábytek a různý úložný prostor ve vaší zahradě. Tyto přístupové body zablokujte a vyhnete se tak mnoha nepříjemnostem – nikdo přece nechce vyhazovat veverku či ptáčka z hnízda.