První pomoc pro dětskou pokožku

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
12. čec'17

To, že před slunečními paprsky je třeba se chránit, se na nás před létem valí z každé strany. I přesto se však občas stane, že váš prcek se při hře venku pozapomene nebo sluníčko na výletě je intenzivnější, než jste čekali a vy mu musíte podat první pomoc při spáleninách. Jak se zachovat, pokud si dítě spálí pokožku, dostane úpal nebo se popálí?

Dětské pokožce je třeba věnovat zvýšenou pozornost, protože je mnohem jemnější a citlivější. V létě to platí dvojnásob. Dětičky do 3 let by se na slunci měl\ zdržovat jen omezeně a přímému slunci by neměly být vůbec vystavovány. Starší děti by se měl\ vyhýbat slunečním paprskům mezi 11. a 15. hodinou, kdy je UV záření nejškodlivější. Při pobytu na čerstvém vzduchu je nezapomeňte natřít opalovacím krémem s ochranným faktorem minimálně 30+ a pravidelně jej znovu nanášet každé dvě hodiny, po koupání nebo utírání těla ručníkem. První nátěr naneste alespoň půl hodinu před pobytem na slunci. Pokud se chcete vyhnout podráždění pokožky dítěte po aplikaci opalovacího krému, mléka či spreje, sáhněte po přípravcích bez parfému a barviv.

Děti a opalování

První pomoc při spáleninách

Spálení pokožky bývá bolestivé, může za to zapálení vnější vrstvy kůže, která byla příliš vystavena slunečnímu záření. Spálení se projevuje přibližně po 4 až 6 hodinách, a to zarudnutím, mírným otokem, zvýšenou teplotou kůže, tvorbou menších či větších puchýřků a jejich následným mokváním. Rovněž se mohou dostavit nevolnost nebo horečka. Když začnou puchýře praskat, dávejte pozor na infekci. Na otevřené rány aplikujte antibakteriální mast.

Kůže dospělého člověka s tmavšími vlasy má přirozenou ochranu až na 40 minut, dětská kůže poskytuje přirozenou ochranu jen na pět minut.

Okamžitou úlevu dítěti poskytnete studenou sprchou. Začněte nejdříve vlažnou vodou, kterou postupně ochlazujte. Proud vody vyplaví zárodky infekce. Nepoužívejte mýdlo ani sprchový gel. Pokračujte studenými obklady, které je třeba měnit každých 15 minut. Vyzkoušejte i některou z babských rad – natírat pokožku studeným kyselým mlékem nebo jogurtem, prospěšný může být i tvaroh v podobě obkladu. Případně přiložte na bolestivá místa nakrájený brambor nebo okurku. Bolest zmírní i odvar z lněných semínek – povařte tři lžíce semínek v litru vody, přeceďte a zchlaďte. Ručník namočený v odvaru pak přikládejte na bolavá místa. Protizánětlivě působí také bylinné odvary z heřmánku, měsíčku, máty či dubové kůry.

Děti a opalovací krém

Dítěti zabezpečte dostatek tekutin, podejte mu chladný nápoj, který by mělo popíjet po doušcích. Postiženou pokožku zlehka ošetřujte panthenolem, blahodárně působí i gely s výtažkem aloe vera. Nejintenzivnější je bolest prvních 6 – 48 hodin po spálení. Během nich se mohou vyskytnout i bolesti hlavy, uložte proto dítě do postele a podejte mu léčivo na bázi paracetamolu.

Kdy vyhledat lékaře?

Určitě v případě vysoké teploty (u dětí mladších 5 let je to více než 37,5 °C), když dostane zimnici, zvrací nebo nastanou komplikace při praskání puchýřků.

První pomoc při úpalu

Úpal je vyvolán přímým pobytem na slunci a na rozdíl od přehřátí při něm chybí pocení se. Jeho příčinou je vysoká teplota okolí a vysoká vlhkost vzduchu, se kterými se organismus nedokáže vyrovnat. Zvlášť opatrní buďte při pobytu v tropických zemích. Pokud vaše dítě dostane úpal nebo se přehřálo, prvním příznakem bude sucho v ústech. Dále na něm pozorujete únavu, malátnost a rychlé povrchní dýchání. K tomu se přidruží rychlý puls, pocit na zvracení, a pokud stav trvá déle, mohou se objevit svalové křeče.

Úpal u dětí

Malého pacienta umístěte do dostatečně chladné a větrané místnosti. Podejte mu chlazenou minerální vodu, čaj nebo iontový nápoj. Teplotu snížíte mytím chodidel a dlaní chladnou vodou či zabalením do studeného mokrého prostěradla. Organismus ochlazujte postupně, nepodávejte dítěti léky na snižování teploty. Ošetřete mu zarudlou pokožku a v následujících dnech se vyhýbejte pobytu na přímém slunci.

Kdy vyhledat lékaře?

Lékaře navštivte v případě vysoké teploty či začínajících křečí. Pokud dítě ztrácí vědomí, volejte záchranku.

První pomoc při popáleninách

Popáleniny jsou u dětí mezi 1. a 3. rokem nejčastějším typem poranění. Dochází k nim hlavně v domácím prostředí, ale nehoda se může stát i venku při grilování na zahradě či při opékání na výletě v přírodě. Zatímco u pokožky spálené od slunce si vystačíte i s babskými radami, u popálenin je nutné vyhledat lékařskou pomoc vždy, když je popálená plocha větší než dlaň postižené osoby.

Popáleniny 1. stupně jsou nejčastěji způsobeny krátkým dotykem s horkým předmětem. Postižené místo bolí, je zarudlé a někdy oteče. Při popáleninách 2. stupně je zarudnutí intenzivnější a vytvoří se puchýř. Dítě cítí silnou bolest. Popáleniny 3. stupně jsou nejzávažnější a nejhlubší. Doprovází je bílo-šedá barva odumírající tkáně, ale paradoxně malá bolestivost, protože je poškozen i nerv.

Popáleniny u dětí

Základem první pomoci je uhašení oděvu či odstranění horkého předmětu. Z popálené plochy nestrhávejte přichycený oděv, a pokud je to možné, nedotýkejte se jí. Popálenou plochu držte pod tekoucí vodou (10 minut, případně dokud se bolest nezmírní) nebo ji alespoň ponořte do čisté studené vody. Příliš rozsáhlé popáleniny se strženými puchýři jen zabalte do čisté látky a vyhledejte lékařskou pomoc. Na kůži nic neaplikujte (žádný olej, mast či krém) a nepropichujte puchýře, abyste do nich nezanesli infekci. Při spálenině 1. stupně postačí při domácím ošetření překrytí sterilním materiálem, nepoužívejte náplasti ani vatu. Rozsáhlejší popáleniny je nutné odborně ošetřit. Dítě může někdy upadnout do šoku, zajistěte mu proto klidné prostředí, stabilní tělesnou teplotu a dostatek tekutin.

Kdy vyhledat lékaře?

Odborně ošetřeno musí být každé popálené dítě do dvou let nezávisle na rozsahu popálení a starší děti s popáleninami obličeje, končetin, hýždí či genitálií. Pokud jsou popáleniny v jiné části těla, na pohotovost je třeba utíkat s popáleninami 2. a 3. stupně.

Myslete dopředu

Spálení se na sluníčku se dá předcházet. V letních měsících nezapomínejte u dětí na pokrývku hlavy, vhodný oděv a pravidelné natírání opalovacím krémem. Podobně je to i s popáleninami, až polovině případů popálení se dalo předem zabránit. Myslete proto dopředu a zabezpečte váš domov tak, abyste dětem omezili přístup k horkým spotřebičům a nápojům.