Průvodce dovolenou: první pomoc nejen při úpalu

  Kategorie: Zdraví dítěte,
4 min.
16. srp'18

Na dovolenou si všichni balíme letní šaty, plavky, ručníky, deky a opalovací krémy. Ne každý si však v tom spěchu vzpomene na lékárničku, která by ve vaší dovolenkové zavazadle neměla chybět. Léky ale nejsou to jediné, či při úpalu pomůže.

Srpen je již sice v plném proudu, ale dovolenková sezóna ještě nekončí. Nezáleží na tom, zda se k moři vydáte v červnu nebo v září, slunce může být nebezpečné v kterémkoliv období a úpal není to jediné, co turisté rodinám u moře hrozí. Sepsali jsme pro vás pár užitečných rad, díky kterým bude letní dovolená s dětmi bezpečná a zábavná pro celou rodinu.

Hlavní postrach úpal

Nejčastějším postrachem letních dovolených je nepochybně úpal. Ten na lidi číhá nejen u vody, ale také v rozpáleném městě. Dětičky před ním ochráníte slunečními brýlemi, kloboučkem či kšiltovkou a lehkým oblečením z přírodního materiálu, které chrání celé tělo. Samozřejmostí je opalovací krém s vysokým ochranným faktorem a dostatečný pitný režim. Ale pozor - ten by měl sestávat pouze z čisté vody, neperlivých minerálních vod a neslazených bylinkových čajů.

Pitný režim novorozenců by měl představovat 50-75 ml / kg hmotnosti dítěte, u kojenců je to 100-140 ml / kg hmotnosti a děti od 1 do 3 let by měly vypít 80-120 ml tekutin / kg hmotnosti. Na slunci je však třeba tento příjem tekutin zvýšit, a to klidně i dvoj až trojnásobně.

Poznejte příznaky

Rozeznat úpal není vůbec náročné, problém je většinou v tom, že rodiče dané příznaky nepřipisují úpalu, ale únavě ze hry či z vody. Úpal se nejčastěji projevuje bolestmi hlavy, zvýšenou teplotou (ta může vyskočit až na 41°C), nevolností a zvracením. Rozpoznáte ho i tak, že děťátko má rychlejší tep, suchou pokožku, absentuje pocení a mrňous se může cítit dezorientovaný. Žádný, ani nepatrný, z těchto příznaků neignorujte a okamžitě zakročte. Ani ten nejslabší úpal netřeba podcenit, protože může zdraví děťátka ohrozit víc, než si myslíte.

Leto dovolenka

První pomoc při úpalu

Při prvních náznacích úpalu Nepanikařte, ale rychle jednejte. Přesuňte se s dětmi na chladné, tiché místo, ideální do stínu nebo do vychlazené hotelového pokoje. Děťátko uložte do postele a zchlaďte ho - studeným nápojem a studenými obklady. Pomůže i ventilátor, ovšem pozor na průvan, postačí i jemný vánek či ovívaní vějířem. Do utěrky zabalte led a opatrně jej přikládejte na krk a na slabiny děťátka. Prcka přikryjte vlhkou osuškou a nezapomeňte na pitný režim, ten by měl v případě úpalu sestávat ze studené vody. Po těchto krocích první pomoci navštivte lékaře - kritické stavy netřeba podceňovat a mohou vyústit až do upadnutí do bezvědomí.

Voda láká, ale ...

... ne vždy je pouze osvěžujícím přínosem. Mořská voda, voda v jezeře či na koupališti děti nesmírně láká, ale nedovolte jim vstoupit do ní za každou cenu. More v turistických destinacích je ve většině případů bezpečné, ne-li ve všech. Obezřetní musíte být při návštěvě koupališť a jezer. Bazény mohou být hotovým vodním rájem pro různé bakterie a viry, a to i přesto, že voda v nich je chlorovaná a pravidelně vyměňována. Nástrahy číhají i ve sprchách na koupališti, proto doporučujeme pohodlnou dětskou obuv i v těchto prostorách.

V přírodních koupalištích zase mohou číhat cyanobakterie způsobující nejen kožní problémy, ale i zánět očních spojivek, problémy s dýcháním a žaludeční potíže. Ve zkratce - v létě navštěvujte koupaliště, které jsou doporučeny hygienou a zejména s dětmi se vyhýbejte místům, kde se můžete koupat pouze na vlastní zodpovědnost. Pokud se přece jen stane, že děti od takové vody neuchrání, po vykoupání je ihned osprchujte, plavky a oblečení vyperte a minimální chodidla nastříkejte dezinfekčním sprejem.

Leto dovolenka dieta

I když se to po přečtení tohoto blogu může zdát, léto není pouze o nástrahách - je především o zábavě. Udělejte tedy vše pro to, abyste si dovolenou v kruhu rodiny naplno užili.