První den ve školce bez obav a pláče

  Kategorie: Výchova dítěte,
10 min.
16. srp'17

Školka je pro mnohé děti hned po rodině druhým nejdůležitějším prostředím, ve kterém se učí začleňovat do společnosti a osvojují si základní sociální návyky. Mnozí rodiče však řeší dilema, kdy je vlastně vhodný čas na to, aby jejich andílek vyměnil rodinu za kolektiv vrstevníků.

Každé dítě je jiné, a tak nelze použít na všechny stejný metr. Zatímco jedno zvládne příchod do jeslí či školky bez problémů již dříve, jinému může změna prostředí dělat problém i v 5 letech. Z praktického hlediska je ideální věk na školku 3 roky, kdy končí rodičovská dovolená se sociálním příspěvkem. Pět let je však maximální věk, ve kterém by měl váš prcek začít trávit více času s jinými vrstevníky, aby byl připraven nastoupit na základní školu.

Svačina ve školce

Na školku musí dítě dozrát

Kromě základních věcí, jako jsou držení tužky a pera ve správné poloze, počítání do deseti, rozeznávání objektů a barev a samostatného používání toalety, mytí rukou nebo obouvání, je třeba přihlížet i na osobnost vašeho děťátka. Kromě toho, že by mělo mít jisté "akademické" znalosti, určitou míru samostatnosti a motorické schopnosti, jsou důležité i jeho návyky, povaha či nabyté socializační schopnosti. Osobnostní připravenost vašeho prcka ověříte, když si zodpovíte těchto 5 otázek:

Vyhledává vaše dítě společnost jiných dětí a umí si s nimi hrát?

Aniž by došlo k vážnějším potyčkám nebo hádkám? Nemá problém s častými výbuchy hněvu nebo pláče? Pokud odpovídáte ano, je to dobrý signál a předpoklad, že se váš drobeček nebude v kolektivu cizích dětí cítit nesvůj a rychle si vytvoří nová přátelství. Podstatné je také, zda se dokáže podělit o společné věci s jinými, třeba se sourozenci.

Podněcujte u svého dítěte schopnost vycházet dobře s druhými už odmalička. Vyhledávejte místa, kde si může zahrát s dětmi v přibližně stejném věku, ať už to bude pískoviště nebo dětský koutek. Čím více zkušeností bude mít s celkem neznámými dětmi, tím sebevědoměji se bude cítit, když poprvé vstoupí do školky.

Je vaše dítě zvědavé a projevuje nadšení učit se nové věci?

Když se váš andílek donekonečna vyptává, neokřikujte ho. Pro jeho vývoj i připravenost na školku má schopnost klást otázky a objevovat nové věci neskutečný význam. I ve školce pak ochotně nasaje množství užitečných informací podobně, jako houba absorbuje vodu.

Abyste v děťátku vzbudili zvědavost, snažte se trávit s ním co nejvíce času při společných činnostech, zapojujte ho do aktivit v kuchyni, vezměte ho na turistiku či různé výlety, hrajte si s ním společenské hry. A především – veďte s ním dlouhé rozhovory a ptejte se ho na názor. Vybudujete v něm nejen zájem naslouchat a učit se, ale také vyjadřovat své postoje a pocity.

Hodina hudby ve školce

Umí vaše dítě soustředěně poslouchat a dávat pozor, když mu něco vysvětlujete?

Rychlá ztráta koncentrace je problémem u mnoha dětí. Jsou hyperaktivní, neposedí na místě a často pak představují problémové členy každého kolektivu, neboť neustále odvádějí od pozornosti i další spolužáky ve školce.

Svým ratolestem pomůžete, pokud omezíte jejich čas strávený u televize či hraním na tabletu. Raději podněcujte aktivní učení – přímo v přírodě nebo při společné hře s ostatními členy rodiny. Pokud si děti příliš navyknou na své "elektronické chůvy", mnohem hůře se soustředí na "normální věci", jako je poslech učitele či vychovatelky ve školce.

Mnozí psychologové se domnívají, že skvělým lékem na budování pozornosti je čtení. Říká se tomu terapie čtením nebo i biblioterapie.

Najděte si každý den alespoň půlhodinku času a čtěte dětem pohádky. Ideálně ve stejnou dobu, například před spaním. Takto budou mít děti důležitý záchytný bod a zároveň se prostřednictvím společné aktivity upevní váš vzájemný vztah. Dítě jednoduše ví, kdy přijde ten vzácný okamžik, kdy se budete věnovat jen jemu.

Pokud nemáte doma dostatek knih, zapište se do městské knihovny. Vezměte tam i své děťátko, ať si samo vybere knížku, kterou by si s vámi chtělo přečíst. Bude to velké dobrodružství! Nemusíte však zůstat jen při čtení. Abyste otestovali pozornost svých nejmenších, ptejte se jich na názor, co se stane na konci příběhu, na chování pohádkových postav, co si myslí, když si prohlížejí obrázky. Děti, které rády poslouchají a jsou vnímavé, se ve školce budou bavit i při učení, nejen při zábavných aktivitách.

Umí poslechnout vaše napomenutí nebo vaši žádost?

Je zcela jasné, že toužíte z dětí vychovat silné osobnosti, které budou mít vlastní hlavu a pevné názory. Měly by však znát i hranice, které nesmí překročit. Pokud nebudou poslouchat vás, jen těžko poslechnou učitelku v mateřské škole. Jestli je tedy o něco požádáte nebo poprosíte, ať už uklidit rozházené hračky nebo zahodit papír do koše, děti by to bez reptání měly udělat.

Nejmenším velmi prospívá, pokud je co nejdříve zapojíte i do lehkých domácích prací. Odpovědnost a vědomost o vlastních úkolech či o svém podílu na vykonané práci je také důležitým faktorem při začleňování se do kolektivu.

Neprotestuje, když přijde čas na polední odpočinek?

Povinné zdřímnutí bývá pro řadu předškoláků problém. Děti jsou během dne velmi aktivní a spánek vnímají jako ztrátu času, když nemohou dělat nic zajímavého a jen ležet v posteli. Nicméně, spánek či obyčejný odpočinek je pro každého prcka a jeho zdravý vývin nesmírně důležitý.

Aby vaše dítě bylo připraveno na školku, mělo by mít polední spánek zakódovaný jako pravidelný rituál. Rychle se tak přizpůsobí každodennímu chodu ve školce. Samozřejmě, spánek se nedá vynutit násilím. Trvejte však na tom, aby si alespoň na chvilku, ideálně na hodinku, vaše dítě lehlo a odpočinulo v tiché místnosti. Zároveň ho naučte dodržovat tenhle zvyk, i když není doma, ale třeba u prarodičů.

Kamarádi ve školce

Probuďte v děťátku nadšení

Vůbec neuškodí, pokud se svým andílkem o nástupu do školky budete často mluvit. Během rozhovorů se pokuste vzbudit v dítěti zvědavost a nadšení. Neukazujte své obavy ani tehdy, pokud opravdu cítíte strach, jak první dny ve školce váš andílek zvládne. Naopak, soustřeďte pozornost svého potomka na pozitivní věci, kupříkladu:

  • ve školce si bude moci zahrát s novými hračkami;
  • na dvoře mají krásné hřiště s pískovištěm, skluzavkami a prolézačkami;
  • najde si spoustu nových kamarádů;
  • paní učitelky znají celou kopu úžasných her;
  • může si vybrat symbol na vlastní skříňku.

Pokud to školka umožňuje, vezměte sem své dítě na návštěvu. Takto se může na zkoušku setkat se svými budoucími učiteli či vychovateli i staršími žáky, takže první den, kdy už opravdu "půjde do tuhého", nepřijde do zcela neznámého prostředí a i odloučení od rodičů bude snášet lépe.

První den ve školce

Na příchod do školky si vyhraďte dostatek času, abyste při zpoždění zbytečně dítě nedostali do další stresové situace, protože už samotná změna prostředí u něj znamená psychické vypětí. Je to podstatné zejména v případě, pokud jste předtím neměli možnost absolvovat zkušební pobyt ve školce. Ráno svou dcerku či synka hezky nachystejte a udělejte si procházku i kolem školky.

Snažte se zachovávat veselou náladu. Ujistěte děťátko, že po skončení školky ho přijedete v přesný čas vyzvednout a svůj slib i dodržte. Když svého synka či dcerku představíte učitelce, měli byste na chvilku ustoupit a nechat samotnou vychovatelku, ať si s nimi popovídá.

Na začátek je dobré, pokud spolu s učitelkou i s děťátkem v krátkosti projdete denní harmonogram – seznamování se s dětmi, kulatý stůl a diskuse, společné hry, svačina, učení a pobyt na dětském hřišti, svačina a odjezd domů. Takto bude váš andílek vědět, co ho v ten den čeká a pobyt ve školce si v duchu rozdělí na menší úseky.

Po návratu ze školky si najděte čas na to, abyste zjistili, jak se vašim dětem ve školce líbilo, co se naučily, jak se cítily, jestli si našly nové kamarády a jak se jmenují.

Pokud si vaše ratolesti přinesou domů svůj první výtvor, třeba kresbu nebo zvířátka vymodelovaná z plastelíny, pochvalte je a udělejte dílku čestné místo, kde ho všichni uvidí, například na lednici nebo ho zarámujte a zavěste na stěnu v dětském pokojíčku. Takto se děťátko bude mnohem více těšit na to, co nového bude moci domů přinést. Zajímejte se o to, jakým způsobem svůj výtvor udělalo a proč například zvolilo takové barvy, jaké jsou na obrázku, případně, co kresbička znázorňuje.

Smutná holčička ve školce

Jak přežít první loučení

Nejtěžší chvíle nastává v momentě, kdy je třeba dítě nechat ve školce a odejít. Existuje snad tisíc rad, jak to udělat, ale žádná není zaručeným receptem. Dítě je přirozeně vázáno na své rodiče, protože s nimi logicky tráví nejvíce času. Z hlediska budoucího osamostatňování se i prvního pobytu ve školce je však důležité, aby si dětičky postupně přivykaly i na chvíle bez mámy či tatínka, například s nejbližšími příbuznými, jako jsou prarodiče, strýcové nebo tety.

Čím více zkušeností s jinými opatrovníky bude vaše dítě mít, tím budou u něj loučení snadnější. Tyto nácviky dělejte postupně a velmi opatrně. Nikdy děťátko nenechávejte poprvé s druhými lidmi, pokud je unavené, hladové nebo neklidné.

Při vašem loučení v první den školky vám mohou pomoci tyto rady:

  • Pokud se dítě při vašem odchodu rozpláče nebo dokonce dostane záchvat, rozhodně se nerozčilujte ani na něj nekřičte, jeho rozrušení by se mohlo pouze zhoršit. Vždy zůstávejte klidní a zároveň rozhodní, abyste ukázali, že svému dítěti důvěřujete.
  • Nesnažte se "zmizet" nepozorovaně ze školky, zatímco se učitelka snaží dítě uklidnit. Měli byste se s prckem hezky rozloučit a ujistit ho, že odpoledne se vrátíte. Jestliže odejdete beze slova, dítě to může vnímat jako zradu či dokonce jako fakt, že jste ho nechali opuštěné.
  • Na druhé straně loučení zbytečně neprodlužujte a za žádných okolností se znovu nevracejte, pokud slyšíte pláč. V dítěti to může vyvolat dojem, že se ho bojíte opustit, a tudíž ho utvrdíte v přesvědčení, že školka není dobré místo.

Setkali jsme se i s názory některých rodičů, že při loučení pomáhá, když udělají směšnou grimasu, která dítě zaručeně rozesměje. Takto těžký okamžik odlehčíte a děťátko vnitřně přesvědčíte, že všechno bude v pořádku. Pokud máte jiné zkušenosti, neváhejte se o ně s ostatními maminkami podělit v komentářích. :-)