9 zvláštních projevů batolat, které jsou zcela normální

  Kategorie: Miminko a batole,
7 min.
03. kvě'24

Přiznejme si to. Batolata dělají někdy zvláštní věci, které vykolejí i zkušené rodiče. Piplání se v jídle, neustálé nesouhlasení s rodiči, ale i bouchání hlavou o zeď či kývání se ze strany na stranu jsou pro mnohé rodiče varovnými signály, ale v konečném důsledku může jít o naprosto běžné chování dětí v období batolete. Jaké zvláštní, až přímo bizarní projevy chování se u dětí vyskytují nejčastěji?

Rodičovský instinkt káže maminkám a tatínkům pozorně sledovat své děti, jejich chování a vývoj. Při neobvyklých projevech automaticky zpozorní a ptají se sami sebe, zda je takové chování normální nebo je třeba vyhledat odbornou pomoc. My jsme pro vás sepsali 9 zvláštních projevů v chování batolat a poradíme vám, kdy je to v pořádku a kdy už je třeba zasáhnout.

Vybíravé stravování

Jeden den snědí bez odmlouvání vše od papriky, přes jablko až po vařené vajíčko a ten další se v jídelní židli při stejné nabídce neklidně vrtí, křičí a protestují? Takové chování je pro rodiče frustrující a zároveň znepokojující. Je s vaším děťátkem něco špatně, pokud taková změna nastane ze dne na den? Odpověď zní ne.

Děti, které se během noci změní na velmi vybíravé strávníky, jsou zcela normální batolata, která si procházejí typickým obdobím vzdoru. Může se také rozvíjet jejich chuť a citlivost na texturu jídla, ale důvod může být i velmi prostý – děti nejsou hladové. Nevzdávejte se, přečkejte to a zejména nepodněcujte drama. Nevěnujte příliš mnoho pozornosti vybíravému chování a pokračujte v servírování zdravých jídel jako dosud.

Vyberavé správanie detiZdroj foto: Freepik

Regres ve vývoji

Začalo vaše dítě chodit na nočník, ale najednou má během dne několik „nehod“? Milovalo odpolední spánek a teď neusne ani za nic? Tyto, ale i různé jiné změny v chování, které jsou vývojovým krokem zpět, mohou být důsledkem změn v životě vašeho batolete. Nepropadejte panice a už vůbec své děti za takové chování netrestejte.

Na tyto změny může mít vliv mnoho faktorů, například prořezávání zoubků, ale také nemoc, nepatrné změny v denním režimu a podobně. Pokud máte pocit, že tyto změny k horšímu přetrvávají dlouho, vyhledejte pomoc, ale krátkodobý regres je v životě batolete velmi běžný.

Strkání rukou do kalhot

Při pohledu na vlastní dítě, které si strká ruce do plenek nebo kalhot, mnozí rodiče panikaří a obávají se toho, že z jejich dětí vyrostou „podivíni“ s různými sexuálními úchylkami. Pravdou však je, že děti i takovýmto způsobem zkoumají vlastní tělo a ničím se to neliší od zkoumání dlaní a chodidel v dřívějším období.

Tak jako při vybíravém stravování, ani při zkoumání vlastních intimních partií není třeba dělat velký rozruch. Citlivě, a aniž byste je zahanbili, jim vysvětlete, že toto poznávání je v pořádku, ale jsou určité situace a místa, kde se to nehodí.

Bouchání hlavou

Toto není jen fraseologismus, ale skutečné chování dětí v období batolete. Tato činnost dětem přináší uklidnění ve stresujících situacích, ale i když je něco bolí nebo jsou unavené. Bouchání hlavou o zeď, polštář, podlahu nebo o tělo rodiče může být rovněž důsledkem záchvatu hněvu či rozrušení.

Při takovém chování se pokuste děti rozptýlit a nabídnout jim jinou formu uklidnění, při které mohou regulovat své emoce. Samozřejmě, cílené bouchání hlavou v dětském věku může být také příznakem onemocnění, například autismu. Zbystřete pozornost, pokud se takové chování projeví u vašeho dítěte častěji a nezabírají žádné uklidňující metody.

Hra s hovínkem

Najít v dětském pokoji nebo koupelně dítě šmátrající v plence plné hovínek není pro rodiče nic příjemného, ale také to není nic neobvyklého a alarmujícího. Stejně jako u samodoteků, i v tomto případě jde o obyčejné zkoumání. Batolata jsou zvědavá, co z nich vychází, jaké to je na pohled i na dotek. Přistihnete-li své dítě při hře s vlastním hovínkem, může to být znak toho, že je připraveno posadit se na nočník. Toto je ideální čas na to, abyste mu vysvětlili, kam ve skutečnosti patří hovínka a jak se tam dostanou.

Správanie detí a krikZdroj foto: Freepik

Šťourání se v nose

Hledání pokladů v nose patří mezi typické dětské projevy a naprosto neznamená nic, čeho byste se měli obávat. Se šťouráním se v nose jde ruku v ruce i ochutnávání úlovku, což v rodičích vyvolává i otázku typu: „Co je na tom tak přitažlivé?"

Zřejmě vás už nepřekvapí odpověď, že šťourání v nose je součástí procesu zkoumání vlastního těla. Může se jednat o čistě „vědecké“ šťourání v nose, ale příčinou může být i svědění, ucpaný nos nebo bolesti nosu. Pokud máte pocit, že toto na veřejnosti nevhodné chování vašeho dítěte je způsobeno zdravotním problémem, navštivte pediatra.

Imaginární kamarádi

I hra s neviditelnými kamarády patří v období batolete mezi zcela běžné projevy, u kterých není třeba panikařit. Hraje si vaše dítě samo se sebou a s imaginárním kamarádem i v přítomnosti jiných dětí? Rovněž není důvod k panice. Té není třeba propadat ani v případě, že si děti v přítomnosti vrstevníků hrají samy a kamarády ignorují. Říkáme tomu paralelní hra. Tento typ hry, podobně jako hlasitý rozhovor s neviditelným kamarádem, je vývojově prospěšný a pomáhá zdokonalovat sociální, emocionální, kognitivní i motorické dovednosti.

Nahota

Pobíhá vaše dítě po domě tak, jak ho pánbůh stvořil a ani za nic se nechce obléct? Někdy děti odmítají konkrétní kousky oblečení kvůli senzorickým problémům. Zkuste zjistit, zda jej daný svetřík nebo kalhoty neškrábou, zda mu sedí velikostí nebo zda nejsou příliš teplé na toto roční období.

Nahotou si děti někdy říkají o pozornost rodičů a chtějí být jejím středem. To se stává zejména v případě, že máte více dětí a logicky svoji pozornost rozdělujete mezi všechny. Zeptejte se svého drobečka na důvod. Možná se mu jen líbí, jak kolem jeho nahého těla sviští vzduch nebo vás překvapí odpovědí, že má nějakou superschopnost a vy ho přece ve skutečnosti nevidíte.

Kolébání se ze strany na stranu

Přistihli jste své dítě, jak sedí na posteli a kolébá se ze strany na stranu? Jde sice o častý projev autismu, ale nemusí tomu tak být. Kolébání děti (i dospělé) zklidňuje a uvolňuje a často jim pomáhá při usínání. Takové opakující se pohyby obvykle přestanou v období tří let a důvod k obavám nastává teprve tehdy, přetrvávají-li i po sfouknutí tří svíček. V případě, že máte pochybnosti, navštivte pediatra, který vyloučí všechna možná onemocnění.

Kdo by to byl řekl, že děti rodičům připraví v období batolete tolik krušných chvil? Mnohé neobvyklé projevy, nad kterými nám zůstává rozum stát, jsou však pro děti v tomto věku zcela běžné a zmizí rychleji, než se objevily.