Procházky v přírodě s dětmi: Nuda nebo zábavné dobrodružství?

6 min.
10. led'22

Digitální éra nás všechny připoutala k židlím a gaučům a do rukou nám vtiskla chytré telefony, ve kterých je na první pohled ukryt celý svět. Je pravda, že krásné záběry přírody a štěbetání ptáčků se na obrazovce zobrazí po pár kliknutích, ale nic se nevyrovná čerstvému vzduchu, vůni lesa a radosti v dětských očích během pobytu v přírodě.

Procházky v přírodě mají řadu pozitiv a nepotřebujeme k tomu ani vědecké studie. Už jen pár minut v klidném, voňavém lese dokáže divy s psychikou člověka. Když je zařadíte do svého života pravidelně, zlepší se vaše pozornost a sebedisciplína, nastartuje se kreativita, vaše kondice bude nesrovnatelně lepší a výrazně se sníží i úroveň stresu. To platí jak pro dospělé, tak pro děti, pro které je zároveň čas strávený v přírodě výbornou školou.

Dieťa a príroda

Jakou roli hraje příroda ve vývoji?

Pohyb na čerstvém vzduchu dětem přináší nejen zábavu, ale také intelektuální, emocionální, sociální a fyzický rozvoj. Čas strávený v přírodě může dětem pomoci s budováním sebedůvěry, snižuje příznaky poruch pozornosti a hyperaktivity, uklidňuje je a pomáhá jim soustředit se.

Nemusíte jít přitom vůbec hluboko do lesa, stačí děti vypustit do vlastní zahrady a nechat je objevovat, hrát si, skotačit, vymýšlet a bavit se. Děti se venku hýbou, cvičí, aniž by si to uvědomovaly, což snižuje stres i únavu a zlepšuje fyzické zdraví. Pobytem v přírodě se podporuje kreativita a představivost, protože děti interagují s vnějším prostředím svým vlastním, hravým způsobem bez dospěláckých pravidel.

Hra v přírodě dává dětem mnohem větší svobodu než hra mezi čtyřmi stěnami dětského pokoje. To se může pozitivně odrazit i na výkonu ve škole, je prokázáno, že děti, které tráví v přírodě spoustu času, mají radost z učení a učivo je pro ně zajímavé. Čas strávený v přírodě samozřejmě není lékem na všechno, ale zejména v době pandemie je pro děti velmi zapotřebí. Posiluje imunitu a snižuje stres, který děti v uplynulých měsících pociťují mnohem více než kdykoli předtím.

Dieťa a fotoaparát

Jak z procházky v přírodě vytěžit co nejvíc?

Procházka v přírodě může být jen o chůzi, ale může se velmi rychle přeměnit na dobrodružnou výpravu zajímavou krajinou. Cílem procházky v objetí přírody je nadchnout děti, probudit v nich zájem o učení hravou formou. Začněte tím, že se jich zeptáte, co vidí, cítí a slyší. Můžete prozkoumat velký městský park, vydat se na turistický chodník, projet podél potoka nebo začít objevovat zákoutí vlastního dvora.

Dovolte dětem vést

V čele výzkumné skupiny by během procházky v přírodě měly být děti. Dovolte jim vybrat cestu, kterou půjdete a dejte jim svobodu v objevování. Vybrali pěšinku, která vede akorát tak k překážce v podobě potoka? Nevadí! Děti pocítí důsledek svého rozhodnutí. Pokud je potok mělký a voda neteče příliš prudce, možná se děti rozhodnou přebrodit ho. Totéž platí o spadlých stromech, blátě či velkých balvanech, na které je třeba vylézt. Děti se v přírodě popasují s různými problémy, naplno zapojí logické myšlení a vy si v jejich očích vybudujete důvěru.

Buďte během procházek pouze společníky vašich dětí. Nezapomeňte vypnout internet a zapomeňte na publikování příspěvků nebo stories na sociální sítě. Užijte si tuto výpravu naplno, sbalte analogový fotoaparát a momenty zachyťte jeho prostřednictvím. A zatímco dítě bude vůdcem tohoto dobrodružství, vy buďte průvodcem. Všímejte si všeho kolem a přitáhněte na to dětskou pozornost. Zajímavá bude také pavučinka v dutině stromu, měkoučký mech pod nohama, hory tyčící se daleko na obzoru nebo tichý ptáček, který vás pozoruje ze stromu.

Zapojte kreativitu

Příroda je ideálním místem k probuzení kreativity a nastartování fantazie a je také ideálním prostředím pro projevení těchto dovedností. Každý z nás v dětství určitě používal hole jako meče či kouzelné hůlky, tak proč ne dnešní děti? Některé z nich si můžete přinést domů, očistit je, natřít barvou a použít jako věšáky. Z procházky si také můžete donést kameny a doma jim barvami vdechnout nový život. Množství pokladů, které v přírodě najdete, můžete použít k výrobě hmyzího hotelu nebo jimi jednoduše ozdobit svůj domov.

Zkuste si také zahrát na lovce pokladů. Sepište si doma s dětmi seznam věcí, které chcete v přírodě najít a o zábavu máte postaráno. Na seznamu mohou mýt šišky, žaludy, luční květiny, kameny v různých tvarech, mech, zajímavé větve, ptačí pírka, houby, šnečí ulity a mnoho dalšího. Tato aktivita děti pohltí a domů přijdou příjemně unavené a zejména plné nových vzrušujících zážitků.

Dieťa a šiškyVíce dobrodružství pro starší děti

Starší děti, které jsou již samostatnější a v přírodě strávily více času, se mohou pustit do většího dobrodružství. Dovolte jim v případě vhodného počasí chodit naboso po různých površích, například po hlíně, mechu, trávě, spadlých kmenech stromů, ale i po asfaltovém chodníku. Děti si takovýmto způsobem zlepší vnímání terénu, ale také pocítí nefalšovaný dotek s přírodou. Mech je měkký na dotek, ale co dotek chodidlem? Tento zážitek si s sebou ponesou ještě velmi dlouho, nemluvě o tom, že chůze naboso je zdraví prospěšná.

Popracovat můžete i na zbystření jiných smyslů. Zakryjte dětem oči, ideálně šátkem a dejte jim různé úkoly. Ty odvážnější mohou naslepo kráčet různorodým terénem a zkoumat ho doteky, sluchem a čichem. Tím, že dětem otupíte zrak, posílíte ostatní smysly a děti v přírodě objeví to, co by za jiných okolností snadno přehlédly. Pokud si vaše děti netroufají na procházku poslepu, můžete se spolu s nimi posadit, zakrýt oči a vnímat přírodu tímto způsobem. Pozorování si nezapomeňte zapisovat do deníku, do kterého můžete přilepit fotky z dobrodružných procházek, vylisované listy, jehličí, pírka, rostliny či květiny.

Síla přírody je nezpochybnitelná a s dětmi dokáže divy. Vědomým úsilím o její prozkoumání otevřete dětem dveře k lepšímu zdraví, novým dobrodružstvím a krásným, nenahraditelným vzpomínkám.