Princip tří vrstev: oblečte je do toho!

  Kategorie: Zdraví dítěte,
4 min.
08. lis'18

Podzim je stále v plném proudu, ale všichni víme, že nebude trvat věčně. S blížícím se prosincem se pomalu schyluje i k zimě, což znamená, že počet vrstev oblečení bude pouze stoupat. Poznejte v oblékání princip tří vrstev a ujistěte se, že vaše děti budou i v chladnějším počasí oblečené teple.

Lámete si hlavu nad tím, jak v zimě udržet děti v teple a v suchu i na čerstvém vzduchu? Obrňte je proti nástrahám zimního počasí a oblečte je podle principu tří vrstev. Ten se postará o to, aby kvalita dětského oblečení určená do chladného počasí nevyšla nazmar, ale splnila svůj účel.

Princip prva vrstva

První vrstva

První vrstva oblečení se bezprostředně dotýká těla, proto by měla být nejteplejší. Základním prvkem první vrstvy je tedy vlna, která díky svému přírodnímu vláknu nejlépe reguluje teplo a udrží vás v něm i tehdy, když je vlhká či mokrá. Jako první sobě i dětem v chladném počasí oblečte něco vlněného, ideálně tričko z dlouhým rukávem, punčochy a v případě miminek například pohodlné dupačky či body.

V případě, že patříte mezi aktivní rodinky, které se s dětmi rady hýbou i v zimě, vyměňte vlnu za syntetické textilie. Ty sice neudrží teplo tak dobře jako vlna, ale na druhé straně také propustí vlhkost na druhou vrstvu a udrží děti v teple. Chybou, kterou dělají rodiče nejčastěji, je první vrstva sestávající z bavlny. Bavlna je sice příjemná na dotek a mnozí rodiče ji upřednostňují, ale na rozdíl od vlny vlhkost absorbuje a nepropustí, což způsobuje pocit chladu.

Princip druha vrstva

Druhá vrstva

Druhé vrstvě se říká také izolační a měl by ji tvořit rychleschnoucí oděv, ideálně vyrobený z ovčího rouna, vlny nebo podobného materiálu. Oblečení, které tvoří druhou vrstvu, by mělo být navrženo speciálně na zimu nebo do chladnějšího počasí, aby odolalo nejen samotné zimě, ale i větru a dešti. Důležité je zmínit, že tato střední vrstva oblečení by měla umět propustit vlhkost, proto ji musí tvořit vzdušné kousky. Při oblékání dětí vsaďte na kvalitní zavinovačky či kombinézy, které je udrží v teple a zároveň v suchu i během dlouhých procházek v kočárku.

Princip tretia vrstva

Třetí vrstva

Třetí a zároveň poslední vrstva chrání děťátko před všemi nástrahami zimního počasí, tedy před větrem, deštěm a sněhem. Právě proto by mělo být oblečení vrchní vrstvy nepromokavé a větruodolné. Je však také důležité, aby třetí vrstva dokázala propustit vlhkost první a druhé vrstvy, takže by měla být tvořena vzdušným oblečením. V případě větších fyzických aktivit sáhněte po oblečení s větracími otvory, které se postarají o rychlé rozptýlení nadměrného tělesného tepla. Tělesné teplo v zimě udrží nejen kvalitní oteplovačky, fusaky či kombinézy, ale i čepice, rukavice a boty.

Samozřejmostí jsou v zimě i teplé ponožky, které však na rozdíl od první vlněné vrstvy mohou být i bavlněné. Důvod je jednoduchý – chodidla dětí se potí pouze zřídka. Pokud se však stane, že váš mrňous domů přijde s mokrými botami, vyzkoušejte jednoduchý trik – nasypte do obou bot sušený hrášek, který během noci absorbuje vlhkost, a dobrodružství mohou druhý den pokračovat!

Výhodou tohoto třívrstvého principu není pouze schopnost udržet děti v teple. Tři vrstvy oblečení jednoduše přizpůsobíte počasí a teplotním změnám, kterým je tělo během jednoho dne vystaveno. Navrstvěte sebe i své děti a užívejte si chladné dny v teple a v suchu!