Vyplatí se chodit na předporodní kurzy?

  Kategorie: Těhotenství,
3 min.
17. kvě'17

Porod je strašákem mnoha budoucích maminek. Zejména těch, které nosí pod srdcem své první děťátko. Stres z porodu pomáhá odbourávat předporodní příprava. Co to vlastně je a vyplatí se na ni vůbec chodit? To jsme zjišťovali za vás.

Předporodní připrava

Předporodní nebo psychofyzická příprava je určena pro všechny rodičky, které se chtějí seznámit s průběhem porodu, naučit se dýchací techniky a získat poznatky o tom, jak přirozeně regulovat svou bolest. Předporodní kurzy jsou většinou organizovány samotnou porodnicí, ale i mateřskými centry, občanskými sdruženími nebo městem.

Jejich trvání, cena a intenzita se liší. Předporodní kurzy se pořádají většinou v poslední fázi těhotenství. Existují však i kurzy, které vás provádějí celým obdobím těhotenství. Některé kurzy jsou vhodné pro páry, jiné pouze pro budoucí maminky. Můžete navštívit intenzivní kurz, během kterého se naučíte vše v jednom bloku, nebo chodit pravidelně. O možnostech předporodních kurzů ve vašem okolí se informujte u vašeho gynekologa nebo na internetu.

Co všechno se na předporodním kurzu naučíte?

  • Jak cvičit a udržet se v dobré kondici během těhotenství. Některé maminky s rizikovým těhotenstvím však cvičení od lékaře povolené nemají.
  • Seznámíte se s jednotlivými fázemi porodu, a co od nich můžete očekávat. I to, jaké medicínské procedury a zásahy se mohou vyskytnout.
  • Naučíte se dýchací techniky a způsoby, jak pracovat s břišním svalstvem během jednotlivých fází porodu. Porodní asistentka vám také vysvětlí, jakým způsobem byste měla tlačit.
  • Seznámíte se s různými porodními pozicemi.
  • Porodní asistentky vám představí možné scénáře porodu, abyste věděla, jak v případě jejich vzniku zareagovat a správně se rozhodnout.
  • Těhotenství a dítě přináší mnoho změn. Na předporodním kurzu se seznámíte s emocemi, které můžete pociťovat před porodem a bezprostředně po něm.
  • Naučíte se, jak přikládat dítě k prsu, a seznámíte se se základní péčí o miminko.

Těhotenské cvičení

Nové kontakty a přátelství

Jedním z důležitých benefitů předporodních kurzů jsou nové kontakty a přátelství, které se mezi maminkami formují. S ostatními maminkami můžete na kurzu sdílet své pocity, zkušenosti i problémy. Mezi maminkami takto vzniká komunita žen, které se navzájem podporují. Kdoví, možná i vy najdete na kurzu novou kamarádku, se kterou budete vozit v kočárku své ratolesti.

Co si o předporodních kurzech myslí maminky?

Některé je považují za prospěšné, jiné mají pocit, že jim předporodní příprava nic nedala. Na názor jsme se zeptali Andrey, maminky Adámka: „Předporodní přípravu jsem absolvovala během posledních dvou měsíců těhotenství. Naučila jsem se sice, jak dýchat a tlačit, ale věřte mi, při tlačení jsem na všechno zapomněla. Věděla jsem, že křik mě obírá o kyslík, ale jinak se nedalo.“

Monika, maminka malé Sáry, si předporodní kurz pro změnu pochvaluje: „Podle mě to mě význam. Ano, mohla jsem si všechno vygooglit, ale přesto jsem se od naší porodní asistentky hodně naučila. Minimálně ze mě spadl stres. Jsem zastánce toho, že čím více informací maminka dostane, tím více se bude cítit klidnější během porodu.“