Příliš starostliví prarodiče: Jak určit hranice ve výchově vlastních dětí

  Kategorie: Výchova dítěte,
6 min.
07. úno'23

To, že prarodiče mají v životě vnoučat nezastupitelné místo, se nedá popřít. Jsou však prarodiče, a zejména babičky, které se snaží být co nejvíce součástí života svých vnoučat a zasahují do výchovy dětí víc, než by se samotným rodičům líbilo. Mají i vaše děti takové prarodiče? Čtěte dál a poradíme vám, jak nenápadně a s citem prarodičům ukázat, kde je jejich místo.

Prarodiče už jednou byli rodiči malých dětí, vychovávali, kárali, chválili. S radostí se proto pouštějí i do výchovy vnoučat a rodičům radí, co by mohli udělat lépe, co by neměli dělat vůbec a že oni, když vychovávali, tak to dělali úplně jinak. Ať zvedne ruku ten rodič, který s prarodiči vlastních dětí alespoň jednou nevedl rozhovor na toto téma. Samozřejmě, babičky a dědečkové to myslí dobře, ale jak jim vysvětlit, že své děti chcete vychovávat v první řadě vy sami?

Chtějí jen pomoci

Sledují prarodiče každý váš krok, chtějí být při každém přebalování či krmení miminka a místo pochvaly posloucháte pouze věty typu „Och, já bych to takhle nedělala“ nebo „Vždyť to děláš úplně špatně“? Ještě předtím, než se s nimi pustíte do hádky, si uvědomte, že se jen snaží pomoci, a tak nějak to dávají najevo. Prarodiče potřebují mít pocit, že stále dokážou být nápomocní a když babička vidí, že váš mrňous odmítá jíst zeleninu, probudí se v ní instinkt, který jí káže pomoci. To, že dnes je už jiná doba, a i výchova dětí je v některých oblastech pokročilá, je pro ně už druhá, neviditelná věc. Vás přece vychovali dobře, dětství jste přežili a máte vlastní děti, tak proč by nemohli stejně dobře vychovat i vnoučátka? Protože…

Stůjte si za svým

Ve výchově dětí je důležitých mnoho věcí, ale jedna z nejdůležitějších je tato – stůjte si s partnerem za svým názorem a výchovným stylem i tehdy, když vám do toho zasahují prarodiče, známí či učitelé a nepodvolte se jen proto, že nad vámi stojí někdo zkušenější. Největším problémem bývají tchýně s tchánem, kterým se ne říká mnohem obtížněji než vlastním rodičům. Přece jen to nejsou vaši vlastní rodiče a mohou mít pocit, že kritizováním jejich rad jim dáváte najevo, že vašeho partnera vychovali špatně. Pokud se s nimi kvůli výchově dostanete do konfliktu, nenechávejte jeho řešení na partnerovi, ale postavte se jim společně. Tím dáte najevo, že proti nim nebojujete, ale jednoduše vychováváte děti vlastním způsobem.

Starí rodičia a výchova detí

Zdroj foto: Freepik

Nádech, výdech, úsměv

Prarodiče se často pletou do banálních záležitostí, jako jsou například barva stěn dětského pokoje, knížka na dobrou noc, ale detailně je zajímá i to, proč jste už začali děťátko přikrmovat a zda opravdu není nejvyšší čas dát mu na procházce na hlavu čepici. Zkuste tyto poznámky prodýchat a nehádejte se, jen tím plýtváte energií, kterou můžete raději věnovat dětem a sobě. Rady rodičů přijměte, poděkujte za ně a pokud to nestačí, řekněte, že o tom popřemýšlíte. To, že vám někdo zkušenější radí, ještě neznamená, že se musíte těmito tipy na výchovu také řídit. A nezáleží na tom, jestli vám káže vlastní matka nebo kamarádka se třemi dětmi na krku, která si myslí, že je díky vícenásobnému mateřství mistryní světa ve výchově.

Když překročí hranice

Je jiné, když se prarodiče míchají do výchovy pouze radami a když sami zakročí a nabourají vaše vlastní výchovné techniky. Máte pravidlo, že před obědem či večeří nepatří do úst žádné sladkosti, ale dědeček s babičkou v tom nevidí žádný problém a dětem tu sladkost před hlavním jídlem dají? Nebo se stalo, že babička vyndala miminko z postýlky právě v době uspávání, neboť podle ní ještě není na spánek čas? V takových, ale i mnoha jiných případech už nejde jen o malá nedorozumění, ale o překročení hranic, které byste neměli tolerovat.

Jedna věc je, když vaše rozhodnutí týkající se výchovy prarodiče zpochybňují slovem, ale fakt, že do výchovy přímo zasahují, když vědí o tom, že s tím nesouhlasíte, je už druhá věc. Pokud se i vám stane něco podobného, nestáhněte se do kouta, ale komunikujte. Může to být nepříjemný rozhovor, ale čím dříve dáte prarodičům najevo svůj nesouhlas, tím lépe. Vysvětlete jim, že vámi vytvořená pravidla výchovy nejsou pravidly jen tak pro nic za nic a že děti potřebují režim i tehdy, když jsou u prarodičů. Promluvte si s nimi o tom, v čem vaše děti smějí hýčkat a v čem ne a stůjte si za tím.

Starí rodičia a dieťa

Zdroj foto: Freepik

Objevte jejich silné stránky

Každý člověk má své slabé i silné stránky a jinak to není ani v případě prarodičů. Pokud je nechcete z výchovy dětí zcela vyloučit, najděte to, v čem jsou dobří a dovolte jim pomoci. Je vaše máma expertkou v uspávání miminka a vám to zatím moc nejde? Zavolejte si ji na pomoc a odkoukejte od ní pár triků. Vaří vaše tchyně tu nejlepší slepičí polévku a vy si na to jaksi neumíte najít čas? Přijměte pozvání na nedělní obědy a odbřemeňte se od vaření. I takové maličkosti pomohou prarodičům v tom, že se cítí zapojeni do výchovy a zejména mají pocit, že je i jako samostatní rodiče stále potřebujete a jste jejich dětmi.

Výchova dětí může být náročná a příliš starostliví prarodiče to nemusí ani zdaleka usnadnit. Najděte kompromisy, díky kterým se budou babičky a dědečci cítit jako součást rodiny a zároveň vám pomohou s tím, s čím sami budete chtít.