Porod s dulou. Ano nebo ne?

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
14. bře'17

Představa porodu je pro budoucí maminky často stresující. Prvorodičky ještě netuší, do čeho jdou. Vícenásobné maminky vědí, že každý porod je jiný a jedinečný. Úzkost však mohou prožívat také. Pokud potřebujete podpořit, můžete oslovit dulu. Kdo je dula a jaký přínos má pro vaše těhotenství a porod?

Kdo je dula a jak vám může pomoct?

Dula je průvodkyně ženy během těhotenství, při porodu a i během kojení. Není to však porodní asistentka ani zdravotní pracovník. Dula do porodu jako takového nezasahuje a nemůže vás odrodit ani při porodu doma, není-li na místě i zdravotník. Jejím úkolem je připravit maminku na porod a být její oporou.

Spokojná tehotná žena

Duly u porodu nejsou výmyslem "biomatek" ani novým trendem. Slovo dula pochází z řeckého Doula, což znamená "osobní otrokyně ženy". Takové ženy pomáhaly matkám při porodech po celá staletí. Lidé dulu často chápou jako ženu, která pomáhá pouze při porodu. Pravda je však taková, že dula pracuje s maminkou ještě před porodem a po něm.

Partnera i dulu můžete mít u porodu najednou. Dula nenahrazuje vašeho partnera, ale spíše jej doplňuje. Má více zkušeností a znalostí o porodu. Dokáže vás uklidnit a zároveň poradit partnerovi, jak vám může být nápomocný a jak se může sám uklidnit. Ne všechny nemocnice však povolují přítomnost obou, zjistěte si to proto předem.

Vědci dulám věří

Důležitost a význam duly potvrdily i mnohé vědecké studie. Podle nich (Hodnett ED. Gates S Hofmeyr GJ. Sakala C .: Continuous Support for Women During childbirth, 2003) přítomnost duly při porodu pomáhá snížit:

  • množství císařských řezů až o 50 %,
  • délku první porodní doby o 25 %,
  • používání oxytocinu o 40 %,
  • žádostí o epidural o 60 %.

Podle výzkumu South Dakota State University z roku 2014 mají rodičky díky přítomnosti duly pozitivnější zkušenost z porodu, je zapotřebí méně lékařských zákroků a samotný porod trvá kratší dobu.

Méně bolesti a dobrá zkušenost z porodu také snižují riziko vzniku poporodní deprese. Přítomnost duly tedy může mít velký vliv na to, s jakým pocitem opustíte porodnici.

Šťastná mamička a novorodenec

Co všechno dělá dula?

Maminky by měly oslovit dulu několik měsíců před porodem, doporučuje se nejpozději v 6. měsíci těhotenství. Takto zjistíte, zda si s dulou rozumíte a zda je to ta správná osoba, kterou chcete u porodu. Dula během těhotenství budoucím maminkám podává informace, pomáhá překonat těhotenské komplikace a poradí i při výběru porodnice.

Důležitou součástí práce duly je předporodní příprava. Pokud plánujete mít u porodu i partnera, dula připraví i jeho. Dula vám sestaví váš porodní plán, poradí, jak přirozeně vyvolat porod po termínu, naučí vás, jak zvládnout porod. Ale zejména vám pomůže překonat strach ze samotného porodu.

Během porodu je dula stále u vás. Zdravotnický personál se musí věnovat více rodičkám, ale dula je zde, aby vám se vším pomohla. Vaše přání může komunikovat přímo se zdravotníky. V případě jakýchkoliv komplikací nepanikaří a pomůže vám přes ně přejít. Dula však nikdy nedělá rozhodnutí za vás, plně respektuje vaše přání. Poradí vám s úlevovými polohami, dýchacími a relaxačními cvičeními a dá vám masáž.

Po porodu vám poradí, jak zvládnout kojení, šestinedělí a také to, jak zpracovat svůj porodní zážitek. Péče duly může pokračovat i později. Některé duly jsou i laktační poradkyně.

Dulu si můžete najít i na Slovensku, na ceně se dohodnete přímo s ní. Neexistuje žádný obecný ceník. Počítejte se stovkami až tisícovkami Kč.