Epidurál při porodu: ano či ne?

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
12. lis'18

Rodit přirozeně a snášet i bolesti, nebo je zmírnit jednou injekcí? To je otázka, kterou s blížícím se datem porodu řeší všechny budoucí maminky. Některé jsou s bolestí smířeny a dokonce ji snášejí bez větších problémů, jiné maminky si zase porod bez epidurálu nechtějí ani představit. Říct jí tedy ano, či ne?

Všechny maminky a budoucí maminky ji nazývají familiárně – epidurál. Není se čemu divit, je přece nejlepší přítelkyní mnoha žen na porodním sále. Co však o epidurálu, tedy epidurální analgezii, potřebujete vědět ještě předtím, než si ji vyžádáte? Čtěte dál a dozvíte se odpovědi na všechny nejčastější dotazy.

Co epidurál vlastně je?

Epidurální analgezie (EDA) je směs anestetik a narkotik, které se podávají ke snížení porodních bolestí. Epidurál se nepodává hned na začátku porodu, ale až v době, kdy je děložní hrdlo otevřeno na 3-4 cm. Zavádí ji anesteziolog, a to do epidurálního prostoru na páteři, který se nachází v bederní části. Pomocí speciální jehly zavede do těla rodičky hadičku (katétr), která se upevní náplastí a zůstane tam až do konce porodu. Přes hadičku se aplikuje látka, která začne účinkovat přibližně 15 minut po podání a její účinky trvají asi hodinu a půl. Je však důležité zmínit, že epidurál vás nezbaví veškeré bolesti, pouze ji zmírní na snesitelnou úroveň.

Kolik mě to bude stát?

Zatímco v minulosti se částka za zavedení epidurálu pohybovala kolem 1500-3000 Kč, dnes si může maminka vyžádat epidurál zdarma. Cena za jeho zavedení se však může lišit podle toho, ve které nemocnici se rozhodnete rodit. Řada porodnic již v dnešní době poskytuje epidurál zcela bez poplatku, vždy se ale pro jistotu předem informujte ve své porodnici, jestli je to opravdu tak. Podobné je to i s přítomností otce u porodu – v některých nemocnicích vám mohou naúčtovat 1500 korun, jinde je to pouze symbolických 30 a někde může tatínek přistoupit k porodu zdarma.

Porod bolesti

Je vhodná pro všechny ženy?

Bohužel epidurální analgezie není vhodná pro všechny ženy. Obejít se bez ní budou muset rodičky, které trpí poruchami krevní srážlivosti, mají alergii na anestetikum nebo trpí těžkými infekčními onemocněními. Kontraindikací je také nadváha, ale i tetování v místě vpichu. S podáním epidurálu se budete muset rozloučit i v případě, že jste přišla do porodnice v pokročilém stavu porodu, kdy by už epidurál nestihl zabrat. Může se také stát, že během porodu nastanou nečekané komplikace a od podání epidurálu bude muset lékař upustit. Zavedení epidurálu může zkomplikovat ještě jeden fakt – nepřítomnost anesteziologa v nemocnici, a to zejména v nočních hodinách.

Jaká jsou její rizika?

Mýtus, že podání epidurálu během porodu škodí miminku, je dosud nepotvrzený a zůstává pouze mýtem. Účinek látky, jejíž množství je oproti podání během císařského řezu minimální, nemá na miminko žádné negativní vlivy, právě naopak – předpokládá se, že ho ovlivní spíše pozitivně, a to samé platí i o mamince. Samozřejmě, místo vpichu může po porodu pobolívat a mohou se objevit i nepříjemné bolesti hlavy. Není však možné, aby rodička po správném zavedení epidurálu ochrnula (ano, i takové řeči kolují mezi maminkami), protože působí na pánev a pochvu, ne na končetiny.

Proč mám zvážit epidurál?

Epidurál by měly zvážit ženy, které mají nízký práh bolesti, bolí je například i obyčejný odběr krve a bez léků nezvládají ani menstruační bolesti či bolest hlavy. Určitě by ji neměly tvrdohlavě odmítat ženy, které mají z porodu panický strach a neumějí si představit, že miminko musí vytlačit „tudy“. Epidurál v tomto případě opravdu zmírní bolesti a zejména rodičku uklidní a dostane ji do větší pohody, díky čemuž bude mít z porodu pěkný zážitek namísto hrůzostrašného.

Epidurál se doporučuje i v případě, že porod trvá velmi dlouho. Žena je z tohoto zdlouhavého porodního procesu vyčerpaná a vystresovaná, a právě zavedení epidurální analgezie jí pomůže načerpat nové síly a urychlí tak celý porod. EDA by měla být vaší volbou i tehdy, pokud vás čeká porod dvojčat. Při dvojčatech je totiž zvýšené riziko sekce, tedy císařského řezu, který může být díky brzkému zavedení epidurálu proveden ihned a není třeba čekat, až začne epidurál účinkovat.

Porod babatko

Jaké mám ještě možnosti?

Bojíte se porodu a bolestí, které s ním bezprostředně souvisí, ale epidurál přesto odmítáte? Bolest se dá ztlumit i jinak, a to farmakologicky, ale i nefarmakologicky, bez podání léků. Pokud toužíte po maximálně přirozeném porodu bez chemie, máte na výběr tyto způsoby úlevy od bolesti:

  • Hydroanalgezie – využití koupele, relaxační sprchy, porodní či masážní vany nebo termoforu.
  • Elektroanalgezie – jde o elektrickou nervovou stimulaci, která se využívá zejména při bolestech v křížové oblasti. Její účinky se však dostaví až po 40 minutách.
  • Audioanalgezie – tato metoda potlačuje bolesti tzv. bílým šumem, tedy směsí všech slyšitelných frekvencí stejné intenzity. Podobné zvuky vydává například vysavač či fén.
  • Akupunktura a akupresura – patří mezi alternativní metody, uvolňuje endorfiny a reguluje bolest.
  • Předporodní příprava – pravidelná předporodní příprava připraví tělo ženy na porod, a to nejen speciálními cviky, ale i správným dýcháním a bylinkami.
  • Hypnoporod – vyžaduje přípravu téměř během celého těhotenství a ve zkratce jde o zvládnutí dýchacích technik a zbavení se stresu.

Je pravda, že tělo ženy je přirozeně stavěno na těhotenství a porod, ale ten už díky moderní medicíně nemusí být nesnesitelně bolestivý, ale krásný. Konečné rozhodnutí je však vždy na mamince, a pokud víte, že porodní bolesti vám znepříjemní ten nejkrásnější okamžik v životě, nenechte si epidurál rozmluvit.