Jak chránit dětskou pokožku v zimě?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
27. led'23

Teploty na nule či hluboko pod bodem mrazu nejsou pro nejmenší nástrahou jen kvůli nachlazení. Zatěžkávací sezónu momentálně zažívá i největší orgán lidského těla – pokožka. U dětí, a zejména u miminek, reaguje kůže na teplotní výkyvy obzvláště citlivě, proto je jí třeba věnovat náležitou pozornost.

Základem péče je chránit pokožku nejmenších před chladem a udržovat ji přirozeně vláčnou a jemnou. Dětičky je třeba před odchodem z domu především dobře obléci. Co to však v praxi znamená?

Určitě jste se nejednou setkala s tím, že se vaše miminko v kočárku zpotilo. Starší dětičky se při pobíhání venku rovněž vrátí rozehřáté a s propoceným oblečením. Pokud se totiž zachumlají příliš, tělo se přehřeje a kvůli regulaci teploty se následně snaží organismus ochladit, v důsledku čehož se povrchem kůže odpaří ještě větší množství vody než obvykle.

Ideální je proto nachystat několik vrstev oblečení, které v případě potřeby děťátku snadno svléknete. Dětičky je samozřejmě třeba častěji kontrolovat. V zápalu hry si samy často neuvědomují, že je jim příliš teplo. Pokud si nejste jistá, kolik vrstev oblečení zvolit, řiďte se jednoduchým pravidlem – děťátku vždy dejte o jednu vrstvu více, než potřebujete vy sama, resp. dospělý člověk.

Detská pokožka a zima

Zdroj foto: Freepik

A zase ty opruzeniny!

Zpocení v zimě je pro děti nejen nepříjemné, ale může vést i ke vzniku známých potniček, které si většina lidí spojuje hlavně s letním obdobím. Potní žlázy se při dlouhodobém zpocení ucpávají, v důsledku čehož pokožka trpí opruzeninami či dokonce drobnými červenými vyrážkami, které nepříjemně svědí a je třeba je ošetřovat protizánětlivými přípravky.

Vyrážka se může objevit dokonce v plenkové oblasti, proto je třeba záhybům pokožky v těchto místech věnovat stejně důkladnou péči. Pokud je plenka vlhká, vyměňte ji hned, jak je to možné. Zároveň by měla být pohodlná a prodyšná, aby pokožku pod vrstvami dalšího oblečení zbytečně „nedusila“ a nedráždila.

Když jste doma, nechte děťátko chvíli i bez pleny, aby se k citlivé kůži dostal vzduch. Namísto pudrů volte raději krémy s obsahem oxidu zinečnatého, který pomáhá vytvořit přirozenou ochrannou bariéru pokožky. Zapaření v plenkové oblasti však často může způsobit i přílišné ošetřování vlhčenými ubrousky, resp. používání nevhodného typu dětských ubrousků či nedostatečné vysušení pokožky před nanesením krému.

Čvachtání a bublinky vynechejte

Ochrana pokožky nezbytně souvisí se správným ošetřováním, především při koupání a po něm. Přestože vás minusové teploty svádějí k tomu, abyste svým ratolestem dopřáli večerní čvachtání v horké lázni s bublinkami, raději se této myšlenky vzdejte. Voda by neměla být příliš teplá, pokožku totiž vysušuje.

Samotnou očistu omezte na 5 až 10 minut. Rovněž se zřekněte pěny do koupele a všech kosmetických přípravků obsahujících výrazné parfémy či alkohol, které kůži dráždí. Místo nich používejte raději oleje do koupele obsahující lipidy.

Když pokožka onemocní

Stále častějším problémem je atopická pokožka, tzv. atopická dermatitida, kterou trpí mnohem více dětí (10 až 20 procent z celkové populace) než dospělých. Jde o chronické onemocnění spojené s citlivou suchou a olupující se pokožkou, nezřídka vedoucí k vytvoření ekzému. Důvodem je narušená ochranná funkce kožní bariéry, v důsledku čehož její spodní vrstvy nedokážou dobře udržovat vlhkost, rozrušují se a tudíž jsou náchylnější na záněty a infekce.

Detská pokožka a starostlivosť

Zdroj foto: Freepik

Co pomáhá?

  • Pravidelně zvlhčujte dětskou pokožku vhodným krémem bez parfémovaných příměsí – při větších kožních problémech je dobré zvolit i tělový olej, například s obsahem heřmánku či měsíčku.
  • Přípravky je dobré nanášet, dokud je pokožka ještě trošku vlhká. Před oblečením děťátka se však přesvědčte, zda se krém nebo olej dobře vsákl a pokožka je znovu pěkně suchá, především v záhybech.
  • Kosmetiku na ošetřování atopické pokožky skladujte v lednici, aplikování chladného krému totiž lépe uleví od svědění.
  • Starejte se o to, aby místnosti v domě či bytě nebyly přetopené a nezpůsobovaly tak dětem nadměrné pocení.
  • Upřednostňujte oblečení z jemných a prodyšných materiálů, jako je bavlna.
  • V dětském pokoji či místnosti, kde drobeček spí, využívejte zvlhčovač vzduchu. Centrální vytápění, které je v zimě nejednou nastaveno na maximum, totiž vzduch vysušuje a může tak představovat jednu z příčin suché kůže a nepříjemných zánětů.
  • Jestli je problém větší, můžete kůži děťátka ošetřit jemnou vrstvou krému s obsahem hydrokortizonu, který pomáhá utišit zánět a nepříjemně svědění. S jeho používáním však opatrně – obsahuje steroidy, které při nadměrné aplikaci mohou ztenčit beztak jemnou pokožku nejmenších.

Nezapomínejte ani na rty

Dětská pusinka je také citlivým místem a může se snadno vysušit, především při slinění, olizování rtů a kapajícím nosíku. V zimě to platí dvojnásob, protože chladný vzduch neobsahuje tolik vlhkosti jako teplý vzduch. V tomto období proto častěji otírejte sliny i nosík a dávejte pozor na to, aby se žádná část oblečení zbytečně neotírala o tvářičku. Případně děťátku jemně natřete ústa balzámem na rty, který je určen speciálně pro nejmenší.

Ochrana před sluncem

I vás i přes minusové teploty vyláká ven slunce? Ačkoliv by se mohlo zdát, že v zimě hřeje slabě a nepředstavuje tak žádné nebezpečí spálení, nedejte se zmýlit. Dětičkám, hrajícím si na venku na sněhu, malým lyžařům nebo drobečkům sedícím ve sportovním kočárku natřete obličej i krémem s ochranným faktorem, protože škodlivé ultrafialové záření se dobře odráží od velkých světlých ploch, jako je sněhová přikrývka. Nezapomínejte ani na sluneční brýle, které chrání citlivý zrak a jemnou, tenkou pokožku očního okolí.

Pitný režim i v zimě

Pokožka potřebuje k udržení své funkce vlhkost nejen zvenčí, ale i zevnitř. Nezapomínejte proto pečovat o to, aby vaše dětičky přijímaly dostatek tekutin i během mrazivých dnů. V chladném počasí mají i dospělí tendenci pít mnohem méně, což je však chyba. Kromě běžných nápojů, jako čistá voda nebo neslazený čaj, jsou v chladném období ideální i různé polévky, zejména vývary, ale také ovoce a zelenina.