10 milníků batolete: Víte, jak je podpořit?

  Kategorie: Miminko a batole,
6 min.
28. led'21

První kroky jsou v životě malého človíčka obrovským milníkem, ale ani zdaleka to není jediná motorická dovednost, kterou si během prvních měsíců života osvojí. Kromě chůze se děti musí naučit běhat, skákat, lézt a dokonce chodit po schodech. Jak batoleti pomoci dosáhnout další vzrušující milníky a co všechno ho vlastně v tomto období čeká?

Kolem prvních narozenin udělá většina dětí své první kroky, které se perfektně zapíší do paměti rodičů a těch nejbližších. Chůze však není jediná pohybová dovednost, kterou dítě po dosažení jistého věku nabývá. Víte, co všechno ještě vaše batole dosáhne, dokud oslaví druhé narozeniny?

Tlačení a tahání (12–18 měsíců)

V období mezi 12. a 18. měsícem (v případě mnohých batolat i dříve) si děti začnou hledat předměty, které jim pomohou při prvních krocích. Odrážedla, chodítka, ale i židle na kolečkách či dokonce vysavač jim dodají pocit jistoty a pomohou dětem postavit se na nohy. První kroky budou nejisté a vy budete mít při pohledu na svého drobečka pocit, že každou chvíli spadne, ale právě tyto předměty jim budou oporou. Ve chvíli, kdy už naberou děti během chůze větší jistotu, začnou hračky nejen tlačit, ale také táhnout. Právě tehdy je vhodný čas na různé hračky na kolečkách se šňůrkou, které mohou táhnout všude s sebou. Tímto pohybem se děti naučí manipulovat s objekty, což jim dodá více nezávislosti a svobody na svých průzkumech.

Šplhání (12–18 měsíců)

Snaží se vaše batole neustále vyšplhat na postel, gauč, židli, stůl... prostě kamkoli? Pravděpodobně dosáhlo dalšího důležitého milníku ve fyzickém vývoji – šplhání. I s tím můžete svému děťátku pomoci – dovolte mu lézt po nábytku, který je k tomu vhodný (ideálně právě postele, gauč a židle) a přizpůsobte svůj domov batoleti, které vše zkoumá (to znamená zejména připevnit ke stěně vysoké police a skříňky, které by se mohly na dítě svalit). Důležité je rovněž nenechávat malého průzkumníka bez dozoru.Pohyb deti drep

Klečení (12–18 měsíců)

Jak jsme již zmínili, kromě prvních kroků vaše děťátko dosáhne v prvním roce života i mnohé jiné milníky a klečení je právě jedním z nich. Přibližně 3 měsíce po překonání prvních kroků si všimnete, že vaše batole se zastaví u hračky, klekne si a hračku zvedne. Tuto dovednost nepodceňujte, znamená totiž, že vaše dítě si na nohách věří zase o něco víc a dokáže udržet stabilitu nejen ve stoje, ale i v dřepu. Je opět samostatnější a hračku ze země mu už více nemusí zvedat rodič.

Běh (15–24 měsíců)

Nejprve chůze, pak běh. Dětem obvykle trvá velmi krátce, než se od chůze dostanou k běhu. Problémem ani není tak samotné běhání, jako spíše schopnost zastavit se. Děti mají v prvních momentech během běhu tendenci spíše spadnout na zem (někdy se o zem doslova hodí), proto je důležité trénovat tuto pohybovou aktivitu na měkkých površích. Ideální jsou koberce, pěnové podložky a trávník.

Házení (15–18 měsíců)

Vždy, když se vašemu děťátku podaří něco hodit (míč, hračku, ovoce...), trénuje si velmi důležitou koordinaci oko-ruka a také rovnováhu. Kupte dítěti lehké míčky, které může házet, aniž by ublížilo sobě a okolí a sledujte, kterou rukou hází. V tomto období se totiž projeví dominance jedné ruky a vy budete vědět, zda vám doma roste levák nebo pravák. Hází vaše batole střídavě pravou i levou rukou? Možná z něj bude ambidextr, tedy človíček, který stejně obratně pracuje oběma rukama.

Tančení (15–20 měsíců)

Objevilo vaše dítě kouzlo tance? Výborně! Během tance zapojuje několik pohybů současně a zároveň poslouchá hudbu a vnímá rytmus. Hra s děťátkem se od nynějška může kdykoliv změnit na domácí taneční párty. Zábavu a nový pohyb můžete podpořit hrou na různé hudební nástroje vhodné i pro děti – osvědčená je tamburína, rumbakoule, dětský xylofon, kastaněty, marakasy, ale i hrnce.Pohyb deti statie

Kopání (18–26 měsíců)

Kopání je mnohem náročnější než chůze, běh či podřepy. Dítě musí chvíli stát na jedné noze a zároveň tou druhou kopnout do míče, což vyžaduje opravdu množství soustředění. Batolata musí zvládnout nejen postoj, ale musí dokázat udržet rovnováhu na jedné noze. Svému děťátku můžete při kopání trochu pomoci – přidržte ho nebo mu dovolte přidržet se nějakého kusu nábytku. Ani se nenadějete a brzy bude vaše dítě pobíhat po zahradě a kopat do míče jako profesionální fotbalista.

Couvání (15–24 měsíců)

Chůze dozadu je mnohem náročnější než klasická chůze vpřed, protože děti (i dospělí) během tohoto pohybu zapojují čtyřhlavý stehenní sval a hýždě. Chcete vašemu prckovi pomoci zvládnout couvání co nejdříve? Dejte mu do ruky hračku na tahání. Děti budou chtít, aby byla hračka přesně po jejich boku, což není tak jednoduché, takže se budou muset často otočit, vrátit se a položit hračku na správné místo. Zanedlouho zjistí, že jednodušší způsob, jak se dostat k hračce na tahání, je právě couvání.

Chození po schodech (18–22 měsíců)

Náročná pohybová aktivita, jakou chůze po schodech nepochybně je, zapojuje velké svalstvo a vyžaduje sílu a stabilitu. Většina dětí si během prvních pokusů pomáhá rukama, kterýma se zapírá o vyšší schod, až později se přidržují zábradlí. I cesta dolů je zpočátku nejistá – dětem potrvá, než se naučí sestupovat po nohách a nejprve budou schody slézt na zadečku. Honičky po schodech představují pro děti obrovskou zábavu plnou smíchu, ačkoli vy si budete připadat jako lidské zábradlí. Děti nenechávejte v blízkosti schodů nikdy bez dozoru, a to ani v případě, že mají zábradlí.

Skákání (24 měsíců)

Přibližně kolem 2 let děti objeví kouzlo skákání, a to zejména v momentech nadšení a radosti. Ukažte dětem, jak na to, pusťte vhodnou hudbu a zaskákejte si spolu. Děti od vás odkoukají správné pohyby a vy se můžete těšit na další krásný projev radosti vašich dětí.

I takové přirozené pohyby, jakými jsou chůze po schodech, tančení či dělání dřepů představují v dětském vývinu významné milníky, které byste neměli přehlédnout. Pomozte svým dětem dosáhnout je jednoduchými triky a nezapomínejte také na to, že každé dítě postupuje svým vlastním tempem.