4 + 1 barevné podzimní dekorace, kterými přivítáte podzim

  Kategorie: Aktivity s dětmi,
6 min.
19. říj'21

Kouzelný, barevný a díky Halloweenu i magický podzim je již v plném proudu. Chcete si jej spolu s dětmi vychutnat naplno? Ozdobte si dům krásnými, ručně vyrobenými dekoracemi, které zpestří někdy pochmurné podzimní dny. Čekají na vás čtyři nádherné dekorace a jedna sladká tečka na závěr. Tak pojďme na to!

Výroba krásných dekorací není pouze o pěkném výsledku, který zútulní každý domov, ale také o samotném procesu. Děti si během tvorby ozdob procvičují jemnou motoriku, hmatem zkoumají různé povrchy, učí se používat různé nástroje a pomůcky a v neposlední řadě poznávají přírodu a její kouzlo. Výroba podzimních dekorací určitě není ztráta času. Přesvědčte se o tom sami.

Pestrobarevná girlanda

Jesenné dekorácie girlanda

Nefalšovanou podzimní atmosféru do vaší domácnosti přinese pestrobarevná girlanda s typickou podzimní tematikou. Na její výrobu budete potřebovat pár šikovných rukou, provázek, nůžky, lepidlo a samozřejmě ozdoby s podzimní tematikou. Vydejte se do lesa nebo do blízkého parku a nasbírejte s dětmi kaštany, šišky, ořechy, listí, žaludy a jiné plody podzimu. Nic však nepokazíte ani umělými dekoracemi, které určitě seženete v pořádném obchodě pro kutily (girlanda z umělých prvků vám navíc vydrží celý podzim).

Postup je, jak jinak, jednoduchý a zvládnou ho i děti. Odstřihněte kus motouzu podle toho, jak dlouhou chcete mít dekoraci a podle vlastní fantazie na provázek přilepte ozdoby. Před přilepením je můžete ještě různě ozdobit, například nastříkat oříšky zlatou barvou či nakreslit na listy různé ornamenty. Při výrobě girlandy se fantazii meze opravdu nekladou, dejte dětem volnou ruku a uvidíte, že výsledkem vás velmi příjemně překvapí. Hotovou girlandu zavěste nad krb, dveře, nebo jí ozdobte dětský pokoj. Nepochybně se bude krásně vyjímat nad psacím stolem, postelí nebo poličkami.

Muchomůrky trochu jinak

Jesenné dekorácie muchotrávky

Následující dekorace bude vyžadovat zkušenosti rodiče nebo staršího sourozence, ale děti mohou rovněž přiložit ruku k dílu. Výsledkem budou rozkošné muchomůrky, které nikoho neotráví, právě naopak, zpestří váš domov. Budete potřebovat látku v béžové barvě (popřípadě bílé) a červené barvě, jehlu, nit, kousek kartonu, vatu, větvičky, flitry, lepidlo a nůžky.

Z kousků kartonu vystřihněte kruh o průměru cca 6 cm nebo podle toho, jak velký chcete klobouček muchomůrky. Vystřižený kruh přilepte na kousek béžové látky, která bude o trochu větší a začněte k ní přišívat červený kousek látky (ten by měl být v průměru asi o 2 cm větší než béžová látka). Na konci nechte kousek nesešitý, přes tento otvor vycpěte klobouček hříbku vatou a sešijte i zbytek.

Nyní přichází na řadu nožička muchomůrky. Větvičku (nebo tyčku vhodné velikosti) oblepte béžovou látkou, spodní část vyplňte kouskem vaty a vytvořte jakýsi váček, který bude tvořit hlízu muchomůrky. Přilepte nohu ke kloboučku a pusťte se do finálních úprav. Muchomůrka je typická svými bílými tečkami. Na klobouček proto přišijte nebo přilepte flitry, popřípadě kousky vaty nebo látky. S muchomůrkou si můžete vyhrát a ozdobit ji i prstencem – kousek krajky nebo gázy obtočte kolem nožičky těsně pod kloboučkem a svažte provázkem. A trochu složitější, ale nádherná a nápaditá podzimní dekorace je na světě.

Ikebana z plodů podzimu

Jesenné dekorácie ikebana

Kdo řekl, že ikebana je výsostně vánoční dekorace? Váš domov může zútulnit už na podzim. Tak, jako u girlandy, budete potřebovat nejrůznější plody podzimu, ale skvěle poslouží i sušené květiny, bavlník, eukalyptus, prostě cokoliv, co se vám spojuje s podzimem. Nezbytností je svíčka a potřebovat budete také podnos, který bude tvořit základ ikebany (může to být skleněný talíř pod svíčku, kovová miska, popřípadě dřevěný plát silný alespoň 0,5 cm).

Na vámi zvolený podnos postavte svíčku, která bude dominantou a kolem ní ukládejte ozdoby. Ty upevňujte lepidlem nebo lepicí pistolí, která udrží všechny ozdoby pohromadě. Na výrobě této dekorace mohou naplno podílet i děti, dejte jim proto volnou ruku a nechte je, ať rozmisťují dekorace podle sebe. Hotovou ikebanu postavte na konferenční stolek a těšte se z krásného výsledku.

Vyřezávané dýně

Jesenné dekorácie tekvica

Nestárnoucí klasikou v rámci podzimních dekorací jsou nepochybně vyřezávané dýně. Na výrobu dýňového strašidla budete potřebovat jednu dýni na vyřezávání, fixku, lžíci a nůž. Jelikož se při tomto projektu vyžaduje jistá zručnost a opatrnost při práci s nožem, není vhodný pro nejmenší děti. Dýně na vyřezávání jsou sice měkčí, ale nikdy při jejich vyřezávání nenechávejte děti bez dozoru.

Po zvládnutí všech bezpečnostních opatření je postup zcela jednoduchý. Jako první odřízněte vrchní část dýně se stopkou a následně dýni důkladně zbavte veškeré dužiny a semínek. Na dýni fixkou nakreslete tvar, který chcete vyřezávat a pusťte se do toho. Do vyřezané dýně vložte svíčku (pro bezpečnost doporučujeme svíčku na baterky), přikryjte odříznutou vrchní částí a je to!

Chutná tečka na závěr

Jesenné dekorácie čaj

K podzimu bez debaty patří i dlouhé večery pod dekou s šálkem teplého nápoje v ruce. Hitem je tento rok pečený čaj, který si vychutnají jak děti, tak i dospělí. Na jeho přípravu budete potřebovat sezónní ovoce a využít můžete i zásoby z mrazničky. Množství ovoce závisí na množství čaje, které chcete připravit.

Na malé kousky nakrájejte umytá, ale neoloupaná 2 jablka a 2 hrušky, stejné množství oloupaných pomerančů, citron, lesní ovoce (maliny, borůvky, ostružiny), dále budete potřebovat 2 celé skořice, pár celých hřebíčku, zázvor a cukr podle chuti. Ovoce s cukrem a kořením důkladně promíchejte a dejte na plech. V předehřáté troubě pečte na 200 °C asi 40 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Během pečení ovoce občas promíchejte.

Pečený čaj následně zasterilujte, aby vám vydržel po celý podzim a zimu. Vždy, když na něj dostanete chuť, zalijte 2 lžičky pečeného čaje horkou vodou a vychutnávejte. Pečený čaj úžasně zahřeje, ale také polechtá chuťové buňky a rozvoní celou domácnost. Doma připravený pečený čaj je navíc bez umělých přísad a vy přesně víte, co dětem servírujete

.